פרס נובל לשלום הוענק לאיחוד האירופי
בצל המשבר הכלכלי ואי הוודאות לגבי העתיד, קיבלו מנהיגי האיחוד את הפרס היוקרתי בטקס בנורבגיה. "המבחן שמולו ניצבת כיום אירופה אמיתי", אמר נשיא האיחוד
הוועדה הנורבגית הכריזה לפני חודשיים כי חבריה בחרו את האיחוד האירופי כזוכה בפרס היוקרתי לשנת 2012 בזכות "שישה עשורים שתרמו לקידום שלום ופיוס, דמוקרטיה וזכויות אדם באירופה". הנציבות האירופית הודיעה כי הפרס בשווי 1.2 מיליון דולר "יחולק עבור הילדים שנמצאים במצוקה העמוקה ביותר".

בטקס חגיגי בבניין עיריית אוסלו, בנוכחות בני משפחת המלוכה הנורבגית, הוענק הפרס לנשיא האיחוד הרמן ואן רומפוי, נשיא הנציבות ז'וזה מנואל ברוסו ולנשיא הפרלמנט האירופי מרטין שולץ. ליוו אותם ארבעה צעירים שזכו בתחרות כתיבה וציור על השאלה: "מה משמעות השלום באירופה עבורך?".
בקהל ישבו גם מרבית מנהיגי 27 מדינות האיחוד, בהם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ונשיא צרפת פרנסואה הולנד. את בריטניה, שבה מתנהל ויכוח על המשך החברות בגוש, ייצג סגן ראש הממשלה, ניק קלג.
ההחלטה להעניק את הפרס לאיחוד האירופי נתקלה בביקורת קשה ביותר. רבים תהו מדוע הגוש מקבל את הכבוד דווקא כאשר הוא מתמודד עם משבר כלכלי חריף שגרם לאחוזי אבטלה חסרי תקדים ואילץ את הממשלות לנקוט בצעדי צנע עמוקים. המשבר גם גרם למתיחות רבה בין מדינות האיחוד ואף איים על המשך קיומו כגוש אחד.
בנאומו, התייחס נשיא האיחוד ואן רומפוי לחשיבות קבלת הפרס. "בתקופה של חוסר ודאות, היום הזה מזכיר לתושבים ברחבי אירופה ובעולם את המטרה הבסיסית של האיחוד: לקדם את האחווה בין המדינות האירופיות, כעת ובעתיד", אמר. "זו עבודתנו היום, זו הייתה העבודה של הדורות לפנינו, וזו תהיה העבודה של הדורות אחרינו".

ואן רומפי ציין כי אחרי שנים רבות של מלחמות ועימותים, שבחלקם היה העולם עד לזוועות מחרידות, הצליח הגוש האירופי להיכנס לעידן חדש. "במקום שבו הייתה מלחמה, יש כעת שלום", אמר. "אבל לפנינו ניצבת משימה היסטורית נוספת: לשמור על השלום במקום שבו יש שלום. אחרי הכל, היסטוריה אינה ספר שאנחנו יכולים לסגור אחרי הסוף הטוב: אנחנו מחויבים לחלוטין למה שעדיין לפנינו".
ואן רומפוי, הראשון שמחזיק בתפקיד נשיא האיחוד, גם התייחס בהרחבה למשבר הכלכלי שפוגע בתושבי האיחוד, והודה כי המצב הנוכחי אכן מהווה מבחן משמעותי עבור היבשת ועלול לאיים על המשך קיומו של הגוש המאוחד.
"כאשר שגשוג ותעסוקה, הבסיס של החברות שלנו, נמצא תחת איום, טבעי לראות את הלבבות מתקשחים, את צמצום האינטרסים, ואפילו את חזרתם של קווי השבר והסטריאוטיפים שנשכחו מזמן", אמר. "עבור כמה, לא רק ההחלטות המשותפות, אבל עצם העובדה של קבלת החלטה יחד, עלולה להיות מוטלת בספק. ובעוד שאנחנו חייבים
למרות זאת, הביע ואן רומפוי את ביטחונו כי פעולות מנהיגי האיחוד ומוסדותיו יסייעו להתגבר על המשבר הנוכחי ולהחזיר את הצמיחה והתעסוקה. "יש תחושת דחיפות. אבל יש עוד מה שמנחה אותנו: הרצון להישאר אדונים לגורלנו, תחושת אחדות ובדרך מסוימת... שמדברת אלינו אחרי מאות שנים... הרעיון של אירופה עצמה", סיכם.
את נאומו סיים ואן רומפוי במילים אופטימיות לעתיד: "ליבשת שלנו, שצמחה מהאפר אחרי 1945 והתאחדה ב-1989, יש יכולת להמציא אותה מחדש. הדורות הבאים יצטרכו לקחת את היוזמה המשותפת הזו קדימה. אני מקווה שהם ינצלו את האחריות הזו עם גאווה. ושהם יוכלו לומר, כפי שאנחנו פה היום: אני גאה להיות אירופי".
בהמשך הערב יוענקו פרסי נובל לרפואה, כימיה, פיזיקה וספרות בטקס חגיגי בשטוקהולם בהשתתפות בני המשפחה המלכותית של שבדיה.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
