בחירות

פער של 5 מנדטים בין הסקרים למציאות

בכל שלוש מערכות הבחירות האחרונות נכשלו הסקרים בחיזוי הקולות שקיבלו המפלגות. האם הסקרים טעו או שהשפיעו על התוצאות?

עמרי מניב | 20/1/2013 7:47 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חצי שנה לאחר רצח רבין נערכה מערכת בחירות ישירה לראשות הממשלה, בין הנשיא הנוכחי שמעון פרס, לבין ראש הממשלה הנוכחי, בנימין נתניהו. ב-29 במאי 1996 הודיעו מדגמי הטלוויזיה כי ראש הממשלה הבא הוא פרס. במדגם של מינה צמח בערוץ 2 זכה פרס ל-1.4% יותר מיריבו.

החגיגה במטה העבודה הייתה גדולה: חיים רמון בישר על "עוד ארבע שנים טובות טובות טובות", ואילו יוסי שריד הכריז בחגיגיות כי "שמעון פרס הוא ראש הממשלה הבא של מדינת ישראל". במטה הליכוד הפנים היו נפולות. הפעילים צפו כיצד החרצוף של דוד לוי מברך את המנצחים.
 
סקר אחרון לפני הבחירות. לא חקוק באבן
סקר אחרון לפני הבחירות. לא חקוק באבן 

אבל עם ישראל קם בבוקר למחרת למציאות שונה לחלוטין - בה נתניהו הוא ראש הממשלה. 30 אלף קולות הפרידו בין השניים, והשאר היסטוריה. מקרה כה דרמטי לא זכור במערכות הבחירות, בין היתר מכיוון שהבחירה הישירה אפשרה לדעת מיד מי ניצח ולא נדרשה המתנה כדי לראות מי יכול להרכיב ממשלה על בסיס המו"מ הקואליציוני ומבנה הגושים. עם זאת, בסקרים ובמדגמים שנערכו בשנים שלאחר מכן הטעויות היו בהפרשים ניכרים יותר מאלו של 1996.

קשה לומר אם הסקרים ניבאו תוצאות מוטעות או גרמו לתוצאות להשתנות. מה שברור הוא שהוודאות שאפיינה את הבוחרים על סמך הסקרים השונים משתנה עם הכרזת התוצאות. כך, בסקר האחרון שנעשה עבור מעריב לפני בחירות 2009 קיבלה קדימה 23 מנדטים ונתניהו דילג בקלות לתפקיד ראש הממשלה. גם בסקר ידיעות אחרונות מיום שישי שלפני הבחירות וסקר הערוץ הראשון, קדימה בראשות לבני קיבלה את אותה תוצאה. בפועל קדימה קיבלה חמישה מנדטים יותר ועקפה את הליכוד בגודלה. 
תוצאות שלוש מערכות הבחירות האחרונות לעומת הסקרים

בשלושת הסקרים ישראל ביתנו קיבלה 19 מנדטים, ארבעה יותר מאשר במציאות. בסקר מעריב העבודה קיבלה אז 17 ומרצ 6 מנדטים, בדומה לממוצע הסקרים של היום. בסופו של דבר, העבודה ירדה ל-13 מנדטים ומרצ למחצית המנדטים לעומת התחזית. בסקר שערך מעריב יום בלבד לפני בחירות 2006 קיבלה קדימה 34 מנדטים, 5 יותר לעומת תוצאות האמת. באותו סקר קיבלה העבודה 17 מנדטים ובפועל, ביום הבחירות היא סיימה עם 19 מנדטים.

ב-2006, מפלגת הגמלאים, שהסקרים צפו שתעבור במקרה הטוב את אחוז החסימה, קיבלה 7 מנדטים והצטרפה לממשלה. ב-2003, יממה לפני הבחירות, קיבל הליכוד בסקר מעריב 32 מנדטים ואילו בפועל נכנסה המפלגה לממשלה עם 38 מנדטים. העבודה קיבלה 18 מנדטים ובבחירות קיבלה מנדט אחד יותר.

טוב, אפשר לומר שאלו רק סקרים, לא מדויקים כמו המדגמים. אלא שלא כמו הטעות הקטנה יחסית במדגם בחירות 96', הטעויות במדגמי הבחירות של 2009 היו קשות הרבה יותר. במדגם של חברת פאנלס עבור ערוץ הכנסת קדימה קיבלה 32 מנדטים, חמישה יותר מאשר במציאות. משמעות המדגם הייתה כי

לבני תרכיב את הממשלה הבאה. ישראל ביתנו נותרה עם 12 בלבד לעומת 15, כפי שהתברר מספר שעות מאוחר יותר. בערוץ הראשון קדימה קיבלה שני מנדטים נוספים בלבד לעומת תוצאות האמת וש"ס שניים פחות, כך גם במדגם ערוץ 10. במדגם וויינט בל"ד לא עברה את אחוז החסימה, בפועל קיבלה 3 מנדטים.

בשבועות האחרונים הסוקרים סיפרו על ההטיות השונות של הסקרים השונים – כמות  ניכרת של אנשים שבוחרים לא להשיב, ניסיון לפרש את הקולות של המתלבטים וטעויות דגימה שיכולות להגיע עד ל-6 מנדטים. כמו כן, תחילה הסקרים נערכו רק בטלפונים קוויים, להם צעירים כמעט ואינם עונים, בהמשך נעשו שינויים של חלק מחברות הסקרים, שהחלו להתקשר גם לטלפונים הניידים.

הסוקרים טוענים כי גם כך אלו המשיבים בניידים אינם משתפים פעולה עם הסוקרים באחוז גבוה בהרבה לעומת המשיבים בטלפונים הנייחים. זירת האינטרנט והרשתות החברתיות אינן נמדדות בסקרים, וכך קולות של צעירים רבים אינם נמדדים כראוי. במפלגות ארץ חדשה ועלה ירוק סבורים כי הכוח שלהם ברשת אינו בא לידי ביטוי בסקרים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים