מוזיאון השואה מציג: דגם גטו ורשה
בטקס לציון יום השואה הבינלאומי ולכבוד 70 שנה למרד גטו ורשה, יוצג דגם המשחזר את בתי הגטו על כל רחובותיו, בית הכנסת שבו והבונקר המפורסם בו תכנן מרדכי אנילביץ' את המרד

בדגם, שגודלו 4 על 4 מטרים, מוצגים כל בתי הגטו ורחובותיו, כולל בית הכנסת המפואר שעמד במרכזו, וכן הבונקר ברחוב מילא 18, ממנו החל מרד גטו ורשה בהנהגתו של מרדכי אנילביץ'.
ורד בר סמך, אוצרת המוזיאון, הסבירה כי מדובר בדגם תלת מימד, שמתאר את כל הבתים והרחובות של הגטו כפי שעמדו על תילם בטרם נהרסו על ידי הנאצים.
הדגם נבנה על פי תמונות, חלקן הגיעו מ"יד ושם" וחלקן מארכיונים בפולין, מאלבומים פרטיים ומסרטים של הגרמנים שצילמו את הגטו לפני השמדתו.
את הדגם שיחזר המעצב דוד גפני בעזרת צוות היגוי שעבד איתו, והוא עשוי מקרטון מוקשה. מלווה אותו מצגת שמראה את המבנים המיוחדים, כמו את בית הכנסת הגדול והמפואר ברחוב לטומצקה. בית הכנסת מוצג כפי שהיה בתפארתו לפני ההריסות ואת מה שבנו במקומו (בניין משרדים גבוה של חברת פג'ו).
גטו ורשה היה הגדול בגטאות היהודים בפולין בתקופת השואה והתגוררו בו מעל ל-450,000 איש. רובם גורשו ונרצחו במחנה ההשמדה טרבלינקה, האחרים גוועו בו למוות ברעב. הגטו חוסל סופית ב-16 במאי, 1943 לאחר דיכוי המרד.
בנוסף מוצג דגם הבונקר ברחוב מילא 18, ממנו החל המרד נגד הגרמנים. הבונקר שוחזר על ידי שמחה
רותם, "קאז'יק" - שהיה חבר במחתרת הלוחמת בגטו ורשה, והיום מתגורר בירושלים. לדברי ורד בר סמך, היו עוד כמה ניצולים שעזרו לשחזר את הבונקר אלא שהם נפטרו בינתיים. עוד עזר פרופ' ישראל גוטמן שהיה איש השומר הצעיר במחתרת, חניכו של מרדכי אנילביץ'.
"זה היה בונקר מאד גדול שהיו בו למעלה מ-5-6 חדרים גדולים. הוא אכלס בתוכו מעל 250 איש. לכן כשהנאצים פוצצו אותו נהרגו בו למעלה מ-200 בני אדם", סיפרה בר סמך.
לדבריה, התצוגות במוזיאון מעבירות את המסר של השואה והגבורה בצורה חיה ומטלטלת, שמצליחה לגעת בדור הצעיר, הצמא לחוויות רגשיות ומוחשיות. "מודל הגטו ביחד עם הבונקר המשוחזר מצליחים להחיות את התקופה והאווירה ולאפשר למבקרים, בנוסף לחוויה הלימודית, גם חוויה רגשית חזקה. שיטוט בין אגפי המוזיאון יוצר רצף היסטורי וסיפורי מרתק, המאפשר הצצה נדירה לחיי היהודים בגטו ורשה", אמרה.
