שובה של הסיירת לפינוי מוקשים

40 שנה לאחר ששוחררו מצה"ל קיבלו לוחמי ההנדסה הקרבית קריאה מפתיעה: הם התבקשו לסייע בפינוי אלפי מוקשים שהוטמנו ברמת הגולן, וכיום הם היחידים שיודעים היכן הם ממוקמים

אחיקם משה דוד | 25/1/2013 18:23 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לוחמי סיירת ההנדסה של פיקוד צפון, שהיו מומחי המוקשים המפוזרים באלפיהם ברמת הגולן, אמנם השתחררו לפני שנים רבות מצה"ל, אך לאחרונה בעקבות פרויקט של הרשות לפינוי מוקשים במשרד הביטחון, הם קיבלו פנייה מפתיעה: בואו לסייע לנו "לנקות" את רמת הגולן.
 
לוחמי סיירת ההנדסה מפנים מוקשים במלחמת יום הכיפורים
לוחמי סיירת ההנדסה מפנים מוקשים במלחמת יום הכיפורים צילום: ארכיון צה"ל

פרויקט פינוי המוקשים מרמת הגולן, שיחל בחודש הבא, יתפרס לאורך כארבע שנים, ובסיומו צפויה הרשות לפינוי מוקשים במשרד הביטחון, שבראשה עומד מח"ט גולני לשעבר תת-אלוף במיל' ארווין לביא, לנקות שטחים נרחבים ברמת הגולן ממוקשים סוריים, ישראליים ואפילו כאלה שהוטמנו בתקופת המנדט הבריטי.

הרשות הוקמה לאחר פציעתו הקשה של הנער דניאל יובל, שעלה על מוקש ברמת הגולן לפני שלוש שנים. פעילותה החלה בפינוי אלפי מוקשים בעיקר באזור הערבה, וכעת היא צפויה לטפל באזור הסבוך מכולם - רמת הגולן, שם לא ידוע כמה מוקשים הוטמנו. "שמנו לנו יעד למצוא פתרונות יצירתיים ולפנות ביעילות את המוקשים ברחבי המדינה", אומר לביא.

מרסל אביב, סגן ראש הרשות לפינוי מוקשים במשרד הביטחון, ואיש חיל הנדסה בעברו, מספר: "למדנו רבות מהעמיתים שלנו בעולם, ואפילו החמרנו עם התקן העולמי כך שכל שדה שנגיע אליו ינוקה ממוקשים ברמה הגבוהה ביותר בעולם".

במסגרת ההכנות לפינוי בגולן צה"ל מסר לידי הרשות מפות של מוקשים שאינם הכרחיים מבחינה ביטחונית. אלא שהמפות אינן מושלמות, ואנשי הרשות העריכו כי ישנם מקומות נוספים שהוטמנו בהם מוקשים. לצורך איסוף המידע נקראו אנשי סיירת ההנדסה של פיקוד צפון שפעלו בגזרה משנת 65' עד סוף שנות ה-90 ומכירים היטב את השטח. הלוחמים הוותיקים הופתעו לקבל את הפנייה ונענו ברצון. הם נידבו טיפים וצפויים להגיע עם אנשי הרשות גם לשטח עצמו. כך למשל אנשי הסיירת חשפו שדה מוקשים באזור קיבוץ שניר, שקיומו לא היה ידוע.

דניאל יובל ואביו, דקות לאחר האסון. הרשות לפינוי מוקשים הוקמה בעקבות פציעתו
דניאל יובל ואביו, דקות לאחר האסון. הרשות לפינוי מוקשים הוקמה בעקבות פציעתו צילום: חמד אלמקת

סגן אלוף (מיל') עמוס פיקסמן, 70, מי שהיה בעבר מפקד הסיירת, מספר על היחידה הקטנה: "היחידה התמקצעה באיתור מוקשים, ואחרי מלחמת יום הכיפורים התמקדנו במוקשים סוריים בשדות ברמת הגולן". את פעילות היחידה הכירו כולם בגולן: הם פינו שדה עם אלף מוקשים ליד חוף סוסיתא בכינרת לטובת הקמת מטע אבוקדו, פוצצו מוקשים ליד נחלים שהמו במטיילים לאחר מלחמת כיפור, ואפילו שכונת בני ביתך במטולה נבנתה רק לאחר שפינו את האזור. באחד המקרים, במהלך פעילות בבריכת המשושים, נהרגו שני חיילים שעלו על מוקש, ומפקד היחידה איבד את מאור עיניו. "היינו מומחי המוקשים של הגולן", נזכר פיקסמן. "עבדנו רק עם סכין ודקר, אפילו ללא כיסוי עיניים. עכשיו קראו לנו, ואנחנו כמובן נבוא ונתרום מהידע שלנו. העצה הכי טובה שאני אתן להם היא שיעשו כמונו: כשהם מגיעים לשדה מוקשים שיעמדו מחוצה לו וינסו להיכנס לראש של מי שהניח את השדה. היום יש להם כלים מכניים, אבל עדיין אין תחליף לעיניים האנושיות".


ראובן פליישמן, 56, גם הוא ממפקדי היחידה, אומר: "הגולן מרוצף בהרבה מאוד מוקשים, ואני חושב שזה נכון שמתחילים לעבוד שם ומביטים גם אל העבר. הם הופכים כל אבן בגולן וזה חכם מאוד. אני אשמח לבוא ולעזור, והלוואי שייתנו לי גם להיכנס לשטח".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''צבא וביטחון''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים