היוזמה הממשלתית לביטול בתי הדין לעבודה והקיצוץ המסתמן בתקציב המדינה, בין היתר באמצעות קיצוץ בשכרם של עובדי המגזר הציבורי כדי לכסות על הגירעון, זכו לביקורת קשה במהלך הכנס השנתי לעבודה שהתקיים בסוף השבוע באילת.
נשיא בית הדין לעבודה לשעבר, השופט בדימוס סטיב אדלר, אמר: "כל פגיעה בבית הדין לעבודה היא פגיעה בשלטון החוק.
"אולי צריך להסתכל סביבנו על המדינות השכנות, שם אין דמוקרטיה ואין יציבות, ולברך על המצב שלנו. מי שמעלה על דעתו לפגוע בבית משפט או בבית הדין לעבודה בגלל פסיקה מסוימת, ינסה מחר לפגוע בבג"ץ ובבית המשפט העליון בגלל פסיקה שלא תתאים לו".
src="http://wac.09e3.go-live.co.il/0009E3/nrg/nrg_live_player.html"
frameborder="0" width="473" height="270" valign="top">
במקרה או שלא במקרה, היוזמה הזו מגיע שבועות אחדים לאחר הפסיקה התקדימית של בית הדין לעבודה במאבקם של עובדי חברת "פלאפון" להקים ועד שייצג אותם מול ההנהלה. בית הדין קבע כי מעסיק לא רשאי למנוע התארגנות כזו.
יו"ר ההסתדרות עופר עיני התייחס אף בכנס ליוזמה שיוחסה בתקשורת ל"גורמים באוצר", אף שלא קיבלה גיבוי מצד גורמים רשמיים בממשלה. "אם בית הדין לעבודה לא פוסק לטובת המעסיקים, אז המעסיקים וגם הממשלה אומרים 'בוא נסגור אותו'?" הטיח עיני.
"ואם בג"ץ יקבל החלטה נגד הממשלה אז יקראו לסגור אותו? ואולי נסגור את כל אולמות בתי המשפט? אני לא יודע אם זה ספין, אבל אני אומר בבירור לראש הממשלה - כמו שלא נתנו ב-2003 לסגור את בתי הדין לעבודה, גם הפעם נשמור אותם חזקים לטובת העובדים ולטובת כולנו".
עיני התייחס לפרסומים על הכוונה לקצץ בשכר המגזר הציבורי ופנה בדבריו לראש הממשלה: "אנחנו רוצים לפעול בשיתוף פעולה אבל אם חלילה תעשה צעדים חד-צדדיים, עם כל האיפוק שאפיין את כהונתי בהסתדרות בשבע השנים האחרונות, לא אהסס לחשוב ולפעול אחרת. אז אולי ראש הממשלה חושב שהעובדים זה הכספומט שלו, ומתכוון להכניס את היד לכיס שלהם ולקחת מהם את המשכורת. לא יקום ולא יהיה".
נשיאת בית הדין הארצי לעבודה הנוכחית, השופטת נילי ארד, אמרה: "בית הדין לעבודה זה לא בית דין של עובדים אלא מקום של משפט עבודה וביטחון סוציאלי. אנחנו חדר המיון של החברה הישראלית, ודורות שלמים של שופטים עוסקים בעשיית דין לצדק חברתי".
בימים האחרונים החלו התארגנויות שונות לפעול באופן אקטיבי נגד היוזמה לביטול בתי הדין לעבודה, בין היתר באמצעות הפגנות תמיכה בבית הדין. פרופ' רות בן ישראל, כלת פרס ישראל לחקר המשפט, הבהירה בכנס אילת לעבודה: "נצעד ברחובות למען בית הדין לעבודה".