
המטרה במהומות: לחץ על ישראל בנושא האסירים לקראת ביקור אובמה
ההערכה היא שהמהומות לא נועדו להוביל לאינתיפאדה, אלא להחזיר את הנושא הפלסטיני לסדר היום. עם זאת אכזבה מהביקור עלולה להצית השטח

ברק אובמה. להעלות את הנושא האסירים לראש סדר היום צילום: אי-פי-אי
המטרה, לפי ההערכות במערכת הביטחון: לגרום לאובמה לשנות את סדרי העדיפויות של ביקורו ולהעלות את הסוגיה הפלסטינית בכללה ואת נושא האסירים בפרט, לראש סדר היום של הביקור הנשיאותי. המהלך הפלסטיני בא על רקע תדרוכים המגיעים מוושינגטון על כוונת אובמה לעסוק בביקורו בעיקר בסוגיות של איראן וסוריה ולדון רק בשוליים בסוגיה הפלסטינית.
במערכת הביטחון מעריכים שאבו מאזן רואה ביידוי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה התנגדות לגיטימית. עם זאת מדגישים במערכת הביטחון שברשות הפלסטינית לא מעוניינים באיבוד שליטה שתוביל לאינתיפאדה שלישית עם אירועי ירי ופיגועי התאבדות. אולם, בצה"ל מעריכים כי אכזבה פלסטינית מביקור אובמה עלולה לגרום לתסיסה רבה יותר.
בקרב הפלסטינים ישנה ציפייה גדולה לביקורו של אובמה, לאחר שראו כי למרות המהלכים המדיניים באו"ם, ובראשם הכרה בפלשתין כמדינה משקיפה, לא הביא לשינוי בשטח וההחלטה נותרה על הנייר בלבד. הציפייה הפלסטינית היא כי ביקורו של אובמה יקדם מהלכים מדיניים מהותיים.
בינתיים ישראל פועלת במגוון ערוצים במטרה להרגיע את השטח. מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף איתן דנגוט, שוחח עם ראש הממשלה הפלסטיני סאלם פיאד, האחראי על מנגנוני הביטחון הפלסטינים, והבטיח לו שקיפות מלאה בבדיקת נסיבות המוות של העציר הפלסטיני ערפאת ג'ראדאת. ישראל אף איפשרה לבני משפחתו להגיע בליווי רופא מטעמם למכון הפתולוגי באבו כביר.
במקביל, ראש המטה המדיני ביטחוני במשרד הביטחון עמוס גלעד ביקר בשבוע שעבר בקהיר כדי לעדכן את בכירי המודיעין והצבא המצרי בהתפתחויות הביטחוניות ביהודה ושומרון.
הממשל האמריקאי מעורב אף הוא במגעים להרגעת הרוחות. שר החוץ ג'ון קרי קיים בימים האחרונים שיחות עם בכירים בישראל וברשות הפלסטינית. לא מן הנמנע שישראל תסכים לבצע מספר מחוות מדודות לקראת ביקור אובמה - כמו שחרור של מספר אסירים של הפת"ח.
גם שליחו האישי של ראש הממשלה, עו"ד יצחק מולכו, העביר דרישה חד משמעית לרשות הפלסטינית להרגיע את השטח ולעצור את גל האלימות. במסגרת זו אף הודיע נתניהו על הקדמת העברת תשלומי המיסים שישראל גובה עבור הפלסטינים עבור ינואר. בצה"ל סבורים כי ללא העברת הכספים לא ניתן לשלם משכורות לאנשי מנגנוני הביטחון, מה שיוביל לחוסר רצון שלהם לפעול להפסקת המהומות ברחוב הפלסטיני.
בתוך כך פנה אתמול יו"ר הכנסת בנימין בן אליעזר (עבודה) אל ראש הממשלה וביקש ממנו להתייצב בפני מליאת הכנסת ולמסור דין וחשבון על המצב הנפיץ ברשות הפלסטינית. "אנו ערב אינתיפאדה שתהיה המדממת והכואבת מקודמותיה. לכן אני מבקש מראש הממשלה להתייצב בפני מליאת הכנסת ולדווח מה הממשלה עושה כדי לטפל במשבר", אמר . הוא נענה בכך לפנייתה של יושבת ראש מרצ, זהבה גלאון, שביקשה ממנו לזמן את ראש הממשלה לדיון מיוחד במליאה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
