נחל דישון חוזר להיות איתן
אחרי 40 שנות יובש, ישוב בשבוע הבא הנחל בגליל העליון לזרום כל השנה. נהגי הטרקטרונים ורכבי השטח יאלצו לחפש ערוץ אחר

בקרוב תיאסר עליהם הנהיגה בחלקו האמצעי של הנחל. טרקטורונים בנחל דישון, אתמול צילום: ג'סט קליקס
"השבת המים לערוץ הנחל מתאפשרת בעקבות קידוחי העומק והגברת טיהור מי הקולחים ושימושם בחקלאות", הסבירה אתמול טליה אורון, אקולוגית הגליל העליון של רשות הטבע והגנים. "מדובר בכמות זניחה-יחסית של מים לשתייה ולהשקייה, אבל זו כמות קריטית לנחל ולטבע שמסביבו".
שאיבת המים ממעיינות נחל דישון החלה עוד לפני קום המדינה על ידי הסוכנות היהודית לטובת הגידולים החקלאיים של יישובי הגליל. אלא שעם השנים השאיבה הוגברה, הנחל הלך ודעך והפך לנחל אכזב שזורם רק בחורף ובתחילת האביב. "אני זוכר איך היינו יורדים לנחל עם הילדים וטובלים ביחד במים", סיפר אתמול בהתרגשות שלומי פלקס, חבר קיבוץ יראון השוכן בסמוך לערוץ הנחל. "ליד מעיין אביב היית יכול לראות סלמנדרות ודגים. אנחנו חולמים על הרגע הזה כבר עשרות שנים".
אבל לא כולם שותפים לשמחה. בחברת "טרקטורוני הדישון", למשל, חלוקים שני השותפים בדעותיהם. תמיר כהן חושש מפגיעה כלכלית אנושה לעסק, ואילו שותפו עופר בנדלק מאמין שדווקא השבת המים לערוץ תמשוך אליו יותר מטיילים ונהגי השטח. לאקולוגית אורון, לעומת זאת, אין שום היסוסים. "תחשבי מה קורה לרכיכה או לראשון כשטרקטורון דורס אותם".
"הג'יפאים ורוכבי הטרקטורונים יוכלו להמשיך לנסוע בחלקיו העליונים והתחתונים של הנחל", מוסיף גיא אלון, מנהל מחוז צפון של רשות הטבע והגנים. "מאוד חשוב לנו לא לפגוע במטה לחמו של אף אחד, ובמשותף איתם אנחנו בוחנים חלופות לא פחות אטרקטיביות".
שחרור המים יחל ביום שישי הבא והוא יכלול את כל ששת המעיינות המזינים את ערוץ הדישון.
ספיקתם המלאה של המעיינות מוערכת בכ-2.5 מיליון קו"ב בשנה, אולם בשלב הראשון תשחרר רשות המים חמישית מהכמות - כחצי מיליון קו"ב - שתאפשר השבה הדרגתית של החי והצומח שהיו במקום עד לפני כארבעים שנה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
