חוצים כל גבול: שבוע עם לוחמי גולני בגולן
התקיפה הסורית וטיל התמוז שנורה בתגובה, האימונים לקראת מפגש עם הסורים על הגדרות וההתמודדות עם זליגת הקרבות בגבול

אחרי ארבעה חודשים שבהם ישבה מערכת הביטחון על הגדר ובחרה שלא להגיב על זליגת הקרבות, הושמדה בראשית השבוע עמדה סורית שממנה בוצע ירי במתכוון לעבר סיור של צה"ל, פעמיים בתוך פחות מ-12 שעות . מה שהיה נדמה עד כה כירי תועה התברר, לפחות בתקרית הזו, כירי מקלע מכוון, אם כי מדובר ביוזמה מקומית של חייל סורי. טיל "תמוז" בעל יכולת פגיעה מדויקת נורה בתגובה אל העמדה, בהצהרת כוונות ישראלית ברורה.
במקביל נראה כי באמצע השבוע שעבר נעשה לראשונה גם שימוש בנשק כימי בקרבות הסוריים, אירוע שעדיין לא זכה לאישור משום גורם רשמי, אם כי ההערכות הביטחוניות מדברות על סבירות גבוהה כי אכן נעשה שימוש כזה.
את אזור הקרבות הסורי ניתן לראות, ובעיקר לשמוע, גם בלי תיווך משקפת, במהלך סיור בגבול ובביקור במוצב תל חזקה במרכז רמת הגולן. "עוד לא ראינו פה מטוסי קרב ומסוקים, אבל ראינו פה הכל", אומר רב-סרן עמיחי טרייבר, מפקד פלחה"ן (פלוגת ההנדסה, י"ע) בגדוד הסיור של גולני. "הגזרה פה משתנה במהירות, וזו פעם ראשונה שאני פוגש הערכת מצב שיכולה להשתנות מקצה לקצה ברגע. לא חשבתי שהגזרה תשתנה כל כך במהירות ושזה יידרדר ללחימה כזו".
סיפורו של רס"ן טרייבר מעיד עד כמה השתנתה הערכת המצב בגבול בטווח זמן של חודשים ספורים. טרייבר התגייס בשנת 2002 לגולני, וכמעט לא שמע על האפשרות לשרת דווקא בגבול מול סוריה. הוא היה עסוק בעיקר בגבול רצועת עזה ולבנון. "הייתי ברמת הגולן רק באימונים, ולא יצא לי אף פעם לעשות פה'קו'", מספר טרייבר.
"לפעמים בזמן אימון הוקפצנו לגבול סוריה, רק להחליף כוח לכמה שעות. יש שינוי משמעותי בגבול הזה, ובעבר לא חשבנו בכלל שנהיה ברמת הגולן. לא חשבנו שזו יכולה להיות תעסוקה מבצעית קבועה, והשינוי בכוחות שמגיעים הנה ניכר. עד היום לא היו פה כוחות איכותיים".
על קו הגבול הוצבו עד לא מזמן בעיקר כוחות מילואים או לוחמי שריון, ואת לוחמי גולני, שייצאו לאימון, צפויים להחליף לוחמי אחת החטיבות המקבילות.
במבט על הפעילות של לוחמי הפלחה"ן ניתן לחשוב שמדובר בשגרה: סיורים על הגדר, תצפיות, תפיסת עמדות במוצבים, אבטחת העבודות להקמתה של גדר המערכת החדשה שהולכת ונבנית מצפון ומדרום.
פעילות הלוחמים מגיעה גם אל מעבר לגדר, אך נעשית רק בשטח ישראל ולא מעבר לקו הגבול, "קו אלפא", כדי לסמן נראת בשטח. "המטרה שלנו היא להראות שאנחנו פועלים ולנסות, למשל, לאתר עקבות או ניסיונות חציה עוד לפני שיגיעו אל הגדר עצמה", מסביר טרייבר.

בחודש אוקטובר התעצמה הלחימה במרכז רמת הגולן. שלושה ימים אחרי שהגיעו לגזרה מצאו את עצמם טרייבר וחייליו חוזים בקרב בין המורדים לצבא אסד, ממש על גדר המערכת. סמוך לגדר ניתן לראות מקרוב את הקליעים והפגזים, שכמה מהם נפלו והתפוצצו בשטח המוצב וביישוב הסמוך אלוני הבשן.
מפקד גדוד הסיור, סגן אלוף קובי הלר, אף ספג ברכבו מספר קליעים ובנס לא נפגע. "אנחנו מבינים שהלחימה היא בינם לבין עצמם, וגם כשנורו לעבר ישראל קליעים או פגזים הם לא כיוונו אלינו את הנשקים", אומר רס"ן טרייבר. "אני לא חושב שהם מנסים לשדר לנו איזה מסר. הם בעיקר מנסים להתעלם מכוחותינו. אנחנו עסוקים בניסיונות לבחון את הצד הסורי ולהבין מה קורה שם, ואני יודע שהם גם מסתכלים עלינו".
כל התקרבות אל הגדר מקפיצה את הכוחות מחשש שאחד הסורים יחליט לנסות את מזלו נגד חיילי צה"ל, ובן רגע תהפוך הלחימה הפנימית לאירוע שבו מעורבת גם ישראל. כבר בזיהוי של אפשרות זליגת הקרבות או התקרבות לעבר הגדר נערך הגדוד בכוחות מתוגברים. ההיערכות כוללת עלייה ל"נמרים" (נגמ"ש מרכבה, י"ע) החדשים ולכלים המוגנים.
בעמדות מנסים החיילים לאתר את התנועות החשודות, ולזהות בעוד מועד את ההכנות לקראת יציאה ללחימה. מתחת לפני השטח מבצעים הכוחות באופן שוטף תצפיות ומארבים לצורך איסוף מודיעין כדי לנסות לאתר את הרגע שבו תשתנה המערכה.
לרוב, כך למדו בפלחה"ן, מגיעים לוחמי הצבא הסורי עם משאיות וטנקים, ואילו המורדים נערכים בעיקר בתוך הכפרים ומתקהלים, כשאת הצעקות ניתן לשמוע גם על הגדר עצמה. "כמעט תמיד אנחנו מצליחים לזהות את הלחימה עוד לפני שהיא מתרחשת, כי יש שם שגרת יום די קבועה. אנחנו אוספים הרבה מודיעין כדי להכיר את שגרת היום, כך שאם יקרה משהו חריג ניתן יהיה לזהות אותו.
"הלוחמים שלנו מבינים היטב את החשיבות של זיהוי האירועים בצד השני כי המטרה שלנו היא להבין מתי יופנו הקנים ללחימה נגד ישראל, וקשה לדעת מתי זה יקרה, אבל אנחנו מנסים לאתר סימנים ולהבין על פיהם".
להערכתך, תדעו לתת את אותם "סימנים מעידים" ולגבש התרעה מספיק מוקדמת?
"סימנים מעידים אולי נצליח לתת, אבל את עיקר המאמץ שלנו אנחנו משקיעים במוכנות לקראת אירוע מתפרץ כמו חדירת המשוריין בגבול ישראל-מצרים לפני שנה, או כמו הפיגוע בכביש 12 בדרך לאילת לפני שנתיים. לשם הולך עיקר הכוח שלנו. אני מעריך שזה מה שיקרה פה בשלב כלשהו, בלי הודעה מראש, ואנחנו מנסים להבין באיזו גזרה זה יקרה, ואיך בדיוק. כרגע נראה שזה יבוא עלינו מהכיוון של אחד מארגוני הג'יהאד העולמי".

כל סיור שיוצא אל הגזרה זוכה לליווי צמוד של התצפיות. לרוב ינועו על הציר שני כלי רכב במקביל, ובהם מספר לוחמים חמושים, כדי להגיב במהירות בשעת הצורך ולמנוע "אירוע מתגלגל". בזמן תנועתנו על הגבול עם טרייבר, נהגו וקשרו מתנהל קשר הדוק מול החמ"ל, שמעודכן בכל תנועה ובכל מעבר בין קו דיווח אחד למשנהו. באחת הנקודות אנחנו פוגשים את אחד ממפקדי הצוותים, סגן ישראל מקובר. "אני מחכה למחבל שיבוא", הוא מתלוצץ, אך מעיד יותר מכל על החשש והדריכות מפני פיגוע.
על הכוננות הגבוהה מעידים גם התרגולים היומיים של הלוחמים בשטח המוצב ומחוצה לו. ראשיתו של האימון עם היציאה משער המוצב, כאשר רימון הלם מופעל לעבר הכוח שנדרש לאתר את מקום מחבואו של המפקד ולחסלו. בהמשך טרייבר ולוחם נוסף מתקילים את הכוח ומפעילים לעברו מטען. בשלב ההתכנסות שלאחר מכן מסביר טרייבר היכן טעו.
אחד התרחישים המורכבים שהציג רס"ן טרייבר ללוחמיו כלל התקרבותו של סורי אל הגדר. לאחר שזיהו אותו החלה התנועה במהלכה גם נורה הצרור הראשון ששיתק את החיילים. המתיחות והחשש מפני הידרדרות בשל תגובה ישראלית גרמו לחיילים לחשוב עוד כמה שניות לפני שהשיבו באש. "שמעת שהוא יורה עלינו?", שאל אחד החיילים את חברו.
"מה אתה אומר, שנבצע עליו ירי? מאיפה אני יודע אם הוא יורה באמת עלינו?", השיב לו השני. טרייבר עצמו דרש אש מיידית, ונזף בחייליו שהתמהמהו בקבלת ההחלטה. אירוע כזה במציאות יכול להיגמר בצורה קשה הרבה יותר, הוא יגיד להם.
אתה יכול לבצע ירי על שיגור של פצצת מרגמה או ירי לעבר שטח ישראל אחרי שאתה מזהה את מקור הירי?
"אנחנו נערכים, ויש דברים שנגיב עליהם מיידית, למשל סכנת חיים ממשית, בהתאם להוראות הפתיחה באש. וגם אם לא, אנחנו רוצים לאפשר לממונים עלינו לקבל החלטות, ולכן נהיה ערוכים בכל מקרה. אבל אם אני מזהה את מי שירה, וזה פוגע בתוך מוצב או יישוב אז מותר לי לבצע ירי, וכך גם בכל מצב שעלול להוות סכנת חיים".
ירי אחד כזה עלול להצית מלחמה שלמה, ונדרש פה שיקול דעת הרבה יותר זהיר.
"לא סתם נפתח עליהם באש. הרבה פעמים נדרש הלוחם לקבל החלטה לבד, והוא יהיה חייב להבין ולהכיר את הערכת המצב כי תגובה לא נכונה שלו יכולה לגרום לאירוע משמעותי. חשוב שהוא יבין אם מה שקורה הוא חריג , ואולי זו מתקפה עלינו או שמדובר בירי תועה. בהוראות הפתיחה באש אנחנו רשאים להגיב, ואנחנו מבקשים מהלוחמים שיבחנו אם ניתן לפתור את האירוע גם בלי לבצע ירי. כל לוחם או מפקד פשוט יצטרכו לקבל את ההחלטה".

שיקול הדעת שמפעילים הלוחמים בגבול זכה לעדות נוספת בראשית השבוע עם שיגור ה"תמוז", אך גם לפני שבוע וחצי, עת הגיעו ארבעה סורים לגדר וביקשו סיוע רפואי. בהתערבות הרמטכ"ל זכו שניים מהם להתאשפז בבית החולים רמב"ם, והשניים האחרים הושבו לסוריה אחרי שקיבלו טיפול רפואי. בפברואר האחרון הגיעו לגדר שבעה סורים מכוחות המורדים, וגם הם פונו לקבלת טיפול רפואי בבית החולים זיו בצפת.
את הסרטונים שמצלמים בצד הסורי ומעלים לאינטרנט צורכים בשקיקה מהצד הישראלי של הגבול. הגששים הישראלים מתפקדים כמעין קשבים, ומספקים חומרי צפייה שבעזרתם מנסים גם לפצח תרחישים. "מעלים ליוטיוב סרטים שצולמו מתחת למוצב שלנו, ואני יכול לראות איך זה נראה מהצד השני", אומר טרייבר.
"פעם אחת יש לי את המשקפת שלי, ופעם שנייה את המצלמה שלהם. ניתן לשער מה הם מבינים עלינו, ואפשר ללמוד הרבה על הלחימה שלהם ואיך הם מתנהלים". סרט אחד כזה פורסם רק לאחרונה, ובו נראו לוחמי אלקאעידה במרחק מטרים ספורים מהגבול בזמן תיעוד של סיור ישראלי.
בסיור על הגדר ניתן לשמוע את שגרת היום הסורית. בשעות הצהריים נשמעים ברקע הדי פיצוצי המרגמות, כמו גם קולות החיילים הסורים וצעקות הילדים המשחקים. כל זה קורה במרחק של כמה עשרות מטרים ממעבר קוניטרה, שם עוברים בימים אלו ארגזי תפוחים מישראל לסוריה. אל מול ארגזי התפוחים מתנהלים הקרבות הקשים, שעליהם ניתן לצפות מהמוצב הישראלי, והם עשויים להימשך בין מספר שעות לכמה ימים בסדרי כוחות שונים ובעוצמה צבאית כבדה.
את עיקר כוחם מתחילים שני הצדדים להפעיל רק עכשיו. בצה"ל מעריכים כי אנשי אסד קיבלו הנחיות להיערך לשימוש בנשק כימי, אך טרם קיבלו הוראה לבצע ירי שכזה. המורדים, ככל כנראה, כבר עשו בו שימוש.
מבעד לעדשת המשקפת והערכת המודיעין מנסים בצה"ל לנתח את יחסי הכוחות בין הצדדים בסוריה. כוחות המורדים המורכבים ממיליציות נוחלים הצלחות רבות ומשתלטים על שטחים שהיו בשליטתו של אסד. כך גם מעבירים המורדים לרשותם אמצעי לחימה מתקדמים יותר. צבא סוריה הסדור, לעומתם, מאופיין במוכנות גבוהה, אך גם בחוסר ביטחון, ואינו מצליח להתמודד מול המורדים.
למרות זאת, ייתכן שהצבא הסורי מנסה לשמר את יכולותיו ליום שבו ינסה אסד לצאת לקרב הבלימה של חייו. בשטח ניתן לזהות גם את תגבור הכוחות של הצבא הסורי באנשים ובנשק איכותי ביותר בניסיון לנצח את קרב ההישרדות הזה.

