תחקיר עולמי: אלה הם מעלימי המס הגדולים
פוליטיקאים וקרוביהם, אנשי עסקים ואספני אומנות הם בין מאות אלפי השמות שהתגלו בקובץ מחשב שהודלף לארגון בינ"ל של עיתונאים חוקרים
86 עיתונאים מ-46 מדינות, אשר משתייכים לקונסורציום הבינלאומי לעיתונות חוקרת, עבדו במשך חודשים כדי לנתח כונן נייד שהודלף לארגון על ידי גורם אלמוני באחת החברות שמטפלות במקלטי המס. הכונן כלל יותר מ-260 ג'יגה-בייט של מידע, בהם יותר משני מיליון תכתובות דואר אלקטרוני וחצי מיליון קבצי טקסט, PDF, תרשימים, תמונות ואתרי אינטרנט.

ניתוח הממצאים חשף יותר מ-122 אלף חברות וקרנות אוף שורינג (מחוץ למדינה), קרוב ל-12 אלף מתווכים ואת פרטיהם של כ-130 אלף בני אדם וסוכנים מ-170 מדינות שבמשך שנים פעלו להסתיר את ההון שלהם כדי להעלים מסים.
לפי הודעת הקונסורציום, הרשימה כוללת בכירי שלטון ובני משפחותיהם ושותפיהם באזרבייג'ן, רוסיה, קנדה, פקיסטן, הפיליפינים, תאילנד, מונגוליה, איראן ומדינות נוספות. כמו כן, השתמשו מעלימי המס בחשבונות הסודיים כדי לרכוש לעצמם אחוזות, יאכטות, פריטי אומנות יקרים ונכסים נוספים.
גילויים נוספים הם שהבנקים המובילים בעולם – בהם UBS ודויטשה בנק – סייעו ללקוחות שלהם במודע באמצעות חברות קש באתרים שונים, ובראשם איי הבתולה הבריטיים. גם רשת של רואי חשבון, מתווכים ופעילים נוספים סייעה להסתיר את זהותם של מעלימי המס, שלא פעם גם השתמשו בחברות הקש כדי להלבין כספים.
אחד השמות הבולטים ברשימה הוא שם ז'אן-ז'אק אוגייה, מבכירי קמפיין הבחירות של נשיא צרפת פרנסואה הולנד בשנה שעברה וחברו הקרוב מזה שנים רבות. לפי התחקיר, הוא הקים באיי קיימן חברת הפצה שפועלת בסין, כאשר 25 אחוז ממניותיה ניתנו לחברה שיושבת באיי הבתולה ועוד 2.5 אחוזים לחברה מהונג קונג. לדבריו, שותפו היה איש עסקים סיני, בכיר במפלגת השלטון.
הפרשה מצטרפת לשערוריית השחיתות שבה מעורב שר התקציב לשעבר בממשלתו של הולנד, ז'רום קאהוזק. קאהוזק, ממקוריו של הנשיא הצרפתי, התפטר מתפקידו לאחר שהודה בהחזקת חשבון בנק נסתר בשוויץ, אשר על פי החשד הפקיד בו כספי שוחד ששילמה לו חברת תרופות במסגרת תפקידו ככירורג פלסטי.
שר האוצר לשעבר של מונגוליה, ביירטסוגט סנג'אב, הקים חברת אוף שורינג עם חשבון בנק שוויצרי בעת שהחזיק בתפקידו בממשלה. "לא הייתי צריך לפתוח את החשבון", אמר אחרי שהוצגו בפניו הממצאים. "אני לא מודאג מהמוניטין שלי, אני מודאג לגבי משפחתי. כנראה שאני צריך לחשוב על התפטרותי מהתפקיד".
אולגה שובלובה, רעייתו של סגן ראש הממשלה הראשון בממשלת רוסיה, רשומה במסמכים כמי שהחזיקה בחברות שונות מעבר לים, אולם היא מכחישה שפעלה שלא כשורה. גם נשיא אזרבייג'ן, אילהם אלייב, ובני משפחתו מוזכרים כמי שהחזיקו בשלוש חברות מעבר לים שהוקמו בשנת 2008 ושל חברה נוספת שנוסדה ב-2003.
מריה אימלדה מרקוס מונטוק, בתו הבכורה של רודן הפיליפינים לשעבר פרדיננד מרקוס וכיום מושלת מחוז, מוזכרת בתחקיר כמי שהייתה רשומה בתור "יועצת השקעות" בחברת אוף שורינג שהוקמה על ידי שותף עסקי מסינגפור. בהצהרותיה לגבי האינטרסים הפיננסיים שלה, לא הזכירה מונטוק את החברה.
שמות נוספים ברשימה הם של דניס ריץ', רעייתו לשעבר של איל הנפט האמריקאי מרק ריץ' שקיבל חנינה שנויה במחלוקת מהנשיא לשעבר ביל קלינטון על העלמות מס; של אספנית האומנות העשירה ביותר בספרד, הברונית כרמן טיסן-בורנמיזה, שנטען כי השתמשה בחברת אוף שורינג כדי לרשות תמונות יקרות ערך; גונתר סאקס, תעשיין גרמני ובעלה לשעבר של בריז'יט ברדו ששם קץ לחייו בשנת 2011, אשר נטען כי הסתיר מיליונים בחברות שהקים באיי קוק, בפנמה, באיי הבתולה ובלוקסמבורג.
