הפיגוע חשף את הסדק בהגנה האמריקאית

לאחר הטרור על התאומים ב-2001, השקיעה ארה"ב מיליארדים לסיכול התקפות, אך טרם מצאה את הדרך להיערך למזימות של יחידים

גרג מילר וסקוט ווילסון | 22/4/2013 8:06 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הפיגועים ב-11 בספטמבר 2001 הובילו לתגבור מסיבי של הביטחון בכל רחבי ארה"ב. ניסיונות חבלניים שבאו אחרי כן, כמו הניסיונות להחביא פצצות בנעליים ובתחתונים, הביאו לעוד תגבור באבטחה, כדי לסתום את הסדקים שטרוריסטים עלולים לנצל.

הפיגוע בבוסטון
הפיגוע בבוסטון צילום: איי-פי
הפיגוע בבוסטון עשוי להביא לעוד הסקת מסקנות מתסכלת בכל הנוגע לביטחון. עד כה לא נשמעו קולות הקוראים לתוספת משמעותית לתשתית נגד טרור במדינה, בין השאר מפני שקשה לזהות צעד שיכול היה למנוע את הפיגוע, שבוצע על ידי שני צעירים שחיו במדינה זה עשור. במקום זה, גורמים רשמיים ומומחים ללוחמה בטרור אומרים כי הפיגוע בבוסטון חושף את המגבלות של מערכות ההגנה הנרחבות שהוקמו ב-12 השנים האחרונות.

ארה"ב הוציאה על זה מיליארדים, בהוצאה שהצדיקה את עצמה בחלקה. מבצעים מעבר לים הביאו את אל-קאעידה אל סף קריסה, ואמצעים בתוך המדינה הורידו באופן דרמטי את החשיפה של המדינה למתקפה בסדר הגודל והתחכום של 11 בספטמבר.

אבל הפיגוע בבוסטון שם דגש על נקודת תורפה מתמשכת, שגורמים רשמיים חושבים שיהיה כמעט בלתי אפשרי להעלים. היא מתרכזת במזימות בקנה מידה קטן שמבוצעות על ידי יחידים שכנראה לא יעלו על הרדאר הפדרלי. היחידים הללו מסתמכים על מטענים שמורכבים מהחומרים הפשוטים ביותר, כמו אבקת שריפה, מסמרים וסיר לחץ.

למטרה הם שמים להם התאספויות פומביות שבהן המשאבים של כוחות הביטחון נמתחים עד למקסימום. המאמצים להגן על אירועים מעין אלה מפני מפגעים בקנה מידה קטן התגברו לאורך העשור האחרון, אבל מרבית המאמצים הופנו להגנה מפני תסריטים גדולים ומאיימים יותר. סוכנויות חדשות, בהן המשרד להגנת המולדת והמרכז הלאומי ללוחמה בטרור, הוקמו כדי לזהות איומים, ליצור רשימות של חשודים בטרור ולשנע משאבים. אבל אי אפשר להבטיח בטיחות מלאה גם באזורים המאובטחים ביותר, כולל בתחום התעופה.
חוסר אונים

"אין שום דרך לאבטח הרבה אירועים פומביים גדולים, וסוג הצעדים שהיינו צריכים כדי לעשות כן הם כאלה שלא היינו יכולים לעמוד בהם", אומר הסנטור אדם שיף מקליפורניה, תובע פדרלי לשעבר וחבר ועדת המודיעין של בית הנבחרים. "תמיד ידענו את הגבולות של מה שאנחנו יכולים לעשות בחברה חופשית, והשבוע ראינו את הגבולות הללו במלוא הזוועה הגלומה בהם".

מומחים לענייני ביטחון לאומי וזכויות האזרח אומרים כי התגובה של ממשלת ארה"ב לפיגוע בבוסטון תהיה תלויה בפרטים שיעלו מהחקירה, ובמיוחד התשובה לשאלה אם האחים היו קשורים לארגון טרור זר, הושפעו מאידיאולוגיה של האסלאם הקיצוני או ממניעים אחרים. אם יימצא קשר כזה לקבוצות איסלאמים קיצוניות, כולל בסיוע, תכנון וביצוע הפיגוע, ממשל אובמה עשוי להרחיב את מערך איסוף המודיעין בחו"ל, כמו גם בתוך ארה"ב פנימה. אבל צעדים כאלה צפויים להיות שנויים במחלוקת, והם לא חסינים מטעות.

אם יתברר שהאחים ביצעו את הפיגועים בלי עזרה מבחוץ, האופציות העומדות בפני הממשל יהיו מוגבלות יותר. מומחים לביטחון לאומי מציינים שארה"ב סבלה במשך עשורים ממתקפות בקנה מידה קטן, שבוצעו על ידי קבוצות קיצוניות מכל קצוות הקשת האידיאולוגית הפוליטית. רשויות החוק מקבלות אלפי איומים בשנה לגבי אירועים פומביים, החל מהשבעת הנשיא ועד הסופרבול. את האירועים האלה קל יחסית לאבטח כי הצופים חייבים לעבור במחסומים, והם נכנסים לשטח תחום ומפוקח.



במרתון בוסטון, לעומת זאת, מדובר היה ב-42 ק"מ של מסלולים מפותלים ברחובות. המשטרה אמנם ערכה סריקות מקדימות, אבל הסיכוי למנוע משני האחים נושאי מטעני הנפץ בתיקי גב מלהתמזג בקהל היה מאוד קטן.
 
בנג'מין וויטס, עמית בכיר במכון שעוסק במדיניות הלוחמה בטרור, אומר כי הממשל יצטרך לנהוג בזהירות אם ירצה להרחיב רשתות של פיקוח, מעקב ובקרה בשטחים ציבוריים או להגביר את הניטור של קהילות מוסלמיות. "זהו תסריט שבו אתה כמעט חסר אונים בנושא של מדיניות", אומר וויטס. "ברור שצריך להתחיל לחשוב על הגברת הביטחון במרתונים ואירועים אחרים. אבל בדיוק כמו שקשה למנוע אירועים של ירי בבתי ספר, אני לא חושב שיש הרבה מה לעשות מבחינת מדיניות רשמית".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אמריקה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים