עקב הביקורות בעולם: צה"ל נפרד מהזרחן
צה"ל מפסיק להצטייד בפגזי הזרחן מעוררי המחלוקת, בהם עשה שימוש בעופרת יצוקה. "זה לא מצטלם טוב, הן גרמו לנזק תדמיתי"

במהלך מבצע עופרת יצוקה גברה הביקורת הבינלאומית כנגד ישראל על כך שהיא משתמשת בפצצות זרחן במקומות מאוכלסים. מגע של אדם עם זרחן לבן גורם לכוויות קשות.
בצה"ל לא הכחישו כי השתמשו בפצצות המכילות זרחן בעופרת יצוקה, אך אמרו כי עשו זאת בהתאם לחוק ולא בתוך מקומות מאוכלסים, אלא בשטחים פתוחים. עם זאת, לאור הביקורת, במהלך המבצע הורו בכירי הצבא להפסיק את השימוש בפצצות אלה.
הפצצות שהכילו את הזרחן הלבן יצרו אפקט חזק מבחינה חיצונית וכלי התקשורת העולמיים הרבו להשתמש בתמונות, דבר שהכביד מאוד על ההסברה הישראלית. ב-7 בינואר 2009, כ-10 ימים לאחר תחילת המבצע, החליטו בצה"ל להפסיק את השימוש בפצצות, אולם במספר מקומות עדיין ניתן היה לראות כוחות המשתמשים בו.
לטענת צה"ל הדבר קרה בטעות ובכל מקרה לא היה מנוגד לחוק הבנלאומי. לאחר התחקירים הצבאיים אמרו בצה"ל כי פצצות המכילות זרחן אינן אסורות על פי החוק וכי הדבר הכרחי לטובת השימוש הצבאי והמבצעי ולכן הצבא ימשיך להשתמש בהן גם בעתיד.
אולם למרות זאת, ובעקבות ההבנה כי מלחמה מתנהלת לא רק בשדה הקרב אלא גם באמצעי התקשורת, החליטו באחרונה בצה"ל לחפש חלופות לפצצות המכילות זרחן. זאת עקב בעיית "הנראות", כפי שהגדיר זאת קצין בכיר בזרוע היבשה.
"זה לא מצטלם טוב כפי שנוכחנו בעופרת יצוקה ולכן אנו מצמצמים את המגוון ולא נצטייד בכך יותר מעבר למלאי שכבר יש לנו", אמר. "מלבד זאת, היעילות של הפצצה הזו מוגבלת. גם זרחן לצרכי סימון מטרות בלילה היה רלוונטי בעיקר בעבר, אבל היום יש אמצעי ראיית לילה מאוד מפותחים, כך שאין צורך בכך".

הקצין, המפקד על אחת מיחידות המרכזיות בזרוע היבשה שהפעילה בעבר פצצות המכילות זרחן, הוסיף כי בצה"ל מפתחים כעת תחליפים לצורכי המיסוך. "המטרה היא שתהיה לנו אפשרות להפעיל עשן ללא זרחן וזה משהו שאנחנו עובדים עליו", אמר .
גם בנושא פצצות המצרר, אותם הרבה צה"ל להפעיל במלחמת לבנון השניה, מנסים בצה"ל להתאים את הצבא למגבלות החוק הבינאלומי. בשנת 2010 נכנסה לתוקף האמנה העולמית נגד פצצות מצרר, דבר שגרר אחריו איסור על ירי פצצות אלו, שגרמו בעבר נזקים חמורים לאזרחים ברחבי העולם.
כאשר הפצצה מתפוצצת היא מפזרת מספר רב של פצצות קטנות יותר. "יש איסור על ירי מצרר ולכן אנו פועלים לייצר מצרר באחוז נפץ זניח, כדי שיתאים לתקן של נאט"ו", הוסיף הקצין. "הרכש יבוצע בתקופה הקרובה ויאפשר לירות בלי להשאיר נזק. בכל מקרה ברור שלא נירה מצרר לשטח מאוכלס".

