בן אריה במשפט: "לא זכור לי שביקשתי מליברמן לעזור"
שלב ההוכחות במשפטו של שר החוץ לשעבר נפתח היום. השגריר לשעבר, זאב בן אריה שלפי החשד העביר לליברמן מידע על חקירה שמתנהלת נגדו בפרשת "חברות הקש", עלה על דוכן העדים ונסוג מגרסתו. הפרקליטות ביקשה להכריז עליו כעד עויין

- כתב האישום נגד ליברמן יורחב
- נפתח משפטו של ליברמן בפרשת השגריר
כתב האישום שהוגש בדצמבר האחרון מייחס לליברמן מרמה והפרת אמונים בשל מינוי זאב בן אריה לשגריר בלטביה.
השגריר שבמרכז הפרשה, זאב בן אריה, והמפקח הכללי במשרד החוץ, ויקטור הראל, אשר חיבר דוח חמור על התנהלותו של בן אריה בעת שהאחרון שירת כשגריר ישראל בבלארוס צפויים להעיד היום.
כתב האישום נשען בעיקר על מינויו של בן אריה על ידי ליברמן וקידומו במספר תפקידים במשרד החוץ. לפי החשד, בן אריה העביר לליברמן מידע על החקירה שהתנהלה נגדו בתיק המרכזי שעמד נגדו המכונה "חברות הקש". על פי כתב האישום בן אריה ביקש מליברמן להיפגש עמו במלון בבלארוס, שם כיהן בפברואר 2008 כשגריר, והביא לו פתק המכיל מידע על בקשת עזרה של משטרת ישראל משלטונות בלארוס בנושא חקירת פרשת "חברות הקש".
ליברמן מואשם כי בהמשך, לאחר שמונה לשר החוץ, הוא פעל לקידום מינויו של בן-אריה ליועץ במטה המדיני של השר, ואחר כך לשגריר ישראל בלטביה.
הפרקליטות הצליחה לגייס כעד במשפט גם את מי שהיה סגנו של ליברמן במשרד החוץ דני איילון, שישב גם בוועדת המינויים שבה הוחלט למנות את בן אריה לשגריר בלטביה.
יצויין כי לפני כחודשיים החליטה הפרקליטות לא להגיש נגד ליברמן כתב אישום בפרשת חברות הקש, אלא בפרשת השגריר בן אריה.
בן אריה בפתח הדיון לכלי התקשורת שלי "זה לא המשפט שלי באתי להגיד את האמת, המשפט שלי כבר הסתיים".
נציגת הפרקליטות עו"ד מיכל סיבל-דראל אמרה בפתח הדיון: "סיפור המעשה שאנחנו נוכיח על ידי הראיות והעדים שיובאו לביהמ"ש, מתחיל בפגישה בין הנאשם לבין מר זאב בן אריה במלון פלאזה במינסק שבבלארוס באוקטובר 2008. בן-אריה מכהן כשגריר ישראל בבלארוס, תפקיד שאנחנו נוכיח בהמשך שהוא ביקש את עזרתו של הנאשם כדי להתמנות אליו.
"במהלך הפגישה הזו במלון, נוכיח שבן-אריה סיפר לנאשם על בקשה לעזרה משפטית שקיבל במסגרת תפקידו כשגריר לצורך העברה לשלטונות בלארוס. זה מהלך שננקט בזמן חקירה, כשהמשטרה מנסה לקבל את עזרת השלטונות הזרים לאיסוף חומרים.
לאחר מכן החלה חקירתו של בן אריה על דוכן העדים ע"י התובע ערן זלר. בן אמר כי "כל השנים שלי בדרכי עבודה בישראל ובמשרד החוץ לטובתי או לצערי לא הייתה לי שום פרוטקציה.
התובע ערן זלר בתגובה : "זכור לך עם גורם פוליטי כלשהו"?
בן אריה: "לא זכור לי".
"דיברתי עם הרבה גורמים, גם בנושא בלארוס כנראה עם ליברמן", אמר בן אריה, "פתיחת השגרירות בבלארוס הייתה אירוע חשוב מבחינתו ומבחינתי היו פרטים טכניים שנדונו. היו הרבה חברי כנסת. השיחות לא היו יזומות על ידי. אם היו, אני לא זוכר כרגע. היו שיחות על יחסים עם בלרוס וכו' וכו' השיחות האלו היו יכולות להיות עם ליברמן, עם מקורבים בתפקיד שלי. במשרד החוץ הייתי אחראי על הקשרים עם בלארוס".
בן אריה השיב חיובית לתשובת התובע כי ליברמן היה פעיל בלובי לפתיחת השגרירות בבלארוס והוא היה פעיל יחד איתו.

לאחר מכן עימת התובע את בן אריה עם עדותו המוקדמת וטען בפניו כי לאחר שהגיש את מועמדותו לתפקיד השגריר בלטביה שוחח עם ליברמן. בן אריה ענה כי "לא זכורה לי כל השיחה עם מר ליברמן. הגשתי מועמדות". התובע זלר מצטט לו מהעדות: "הגשתי את מועמדותי ובין היתר שוחחתי עם ליברמן. ביקשתי מליברמן וקיבלתי את התפקיד".
בן אריה: "לא זכור לי שאני ביקשתי מליברמן לעזור".
התובע בתגובה מראה לבן אריה את חתימתו על הדברים שאמר: ותוהה: "פה החתימה שלך. אמרת את הדברים סתם? כל מה שריעננתי את זכרונך כל נושא השיחה עם ליברמן, הסיבה לנושא השיחה ההודאה שהגשת מועמדות אתה לא זוכר שאמרת?".
בן אריה משיב בשלילה והתביעה ביקשה להכריז עליו כעד עויין כיוון שנסוג מהגרסאות אותן סמר למשטרה בהודעות המוקדמות. בנוסף, לאחר שהתובע נאלץ לרענן את זכרונו של בן אריה שוב ושוב, הסכימה ההגנה שהודעותיו במשטרה ישמשו כחקירה הראשית שלו.
בהמשך חקירתו שוב ציטט זלר לבן אריה מהעדות המוקדמת: "אמרתי (בן אריה - י.א.) לליברמן שהם (משטרת בלארוס) מבקשים מידע על מספר החשבון. הוא לקח את הפתק והכניס לכיס. אתה מתאר כמה זמן שוחחתם בין שלוש לחמש דקות לא יותר מחמש דקות בשפה הרוסית לכל אורך ההודאה שלך ב-2010.
"החקירה הזו הייתה ב-25 בינואר 2010", אמר זלר, "אחרי שבועיים מזמינים אותך שוב לחקירה. בסוף החקירה, שואלים אותך האם לראשונה ליברמן למד על כך שאתה רוצה להביא מידע סודי כפי שתיארת קודם בהרחבה? אתה אומר נכון".
כשנשאל על הקשר שלו עם אביגדור ליברמן אמר בן אריה: "נפגשנו באירועים ציבוריים של פעילים. נוכחנו אולי באותו אולם, לא היה קשר ישיר.
לשאלה עם ליברמן היה מזהה אותו ענה: "כן היה מזהה אותי ואני אותו. לא היתה היכרות".
לאחר מכן חקר מטעם ההגנה את בן אריה עו"ד יעקב ויינרוט: "אני רוצה שתתמקד על הקטע של הפתק", אמר ויינרוט. ליברמן מתאר אירוע קצר שבו העברת את הפתק הוא הסתכל על הפתק ואמר 'זה שטויות'. לא ביקש ממך פרטים. הוא הסתכל ואמר שטויות.
בן אריה: "במדויק, באמת בגלל התנאים בבלארוס החלטתי אם כבר אז לכתוב בתנאים של בלארוס - שכל העולם מצוטט. לא רציתי שכל בלארוס תדע ואז כתבתי פתק. בגלל אותם מניעים לא העליתי לשיחה ודיבור בכלל. אני זוכר את הרגע הזה טוב מאוד. היינו בחדר חשוך שנינו צפינו טלוויזיה.
אמרתי משפט אחד 'יש לי משהו חשוב שאני חושב שכדאי לך לדעת' ותו לא... בגלל שהחדר היה חשוך מר ליברמן לא יכול היה לעיין בפתק הזה, יצא לחדר הסמוך השני היה דקה ולא יותר, וחזר על המשפט זה שטויות ואין מה לדבר על זה ובזה הפרשה הסתיימה ומאז לא דיברנו".
ויינרוט שאל עוד האם באותם ימים 2004 עד 2008 ידעת על חקירות פליליות נגד ליברמן? ובן אריה ענה "ככל אזרח במדינה, כן".
לשאלה מה הייתה עמדתו בנושא? השיב: "עמדתי מניסיוני בארץ שהיו הרבה מנהיגים בתפקידים דגולים וראשיים שהעלו נגדם חקירות, וברובם יצאו זכאים לגמרי, עד שהעניין לא הוכח, לא התייחסתי אליהם כנקודה המכתימה את ליברמן".
בשלב זה עו"ד זלר התובע מרענן את זכרונו של בן אריה ומקריא לו הודאה קודמת על פיה אמר "אני חושב שליברמן הוא חף מפשע".
כאמור, הפרקליטות טענה שדבריו של בן אריה שונים מהותית מדבריו במשטרה והצדדים הסכימו למסור לבית המשפט את כל עדויותיו של בן אריה במשטרה משנת 2010 בנוגע לפרשה.
