הוגשו שתי הצעות חוק לטובת ניצולי השואה
ח"כ חיים כץ מציע לא לשלול מהניצולים זכאותם לגמלת סיעוד מהביטוח הלאומי ולקבע את הקריטריונים להגדרת מעמד הניצולים

הצעת החוק הראשונה מבקשת לא לשלול מניצולי השואה את זכאותם לגמלת סיעוד מהביטוח הלאומי בשל קצבאות חודשיות שהם מקבלים, ובשל כך עולה הכנסתם על סף ההכנסה המזכה בגמלת סיעוד.
בקדנציה הקודמת של הכנסת, חוקק חוק ביוזמת ח"כ כץ הקובע כי קצבאות המשולמות על ידי מדינות חוץ לא תיחשבנה לקביעת הזכאות לגמלת סיעוד. הצעת החוק החדשה מבקשת להחיל הוראה זו גם על קצבאות חודשיות שניתנות על ידי מדינת ישראל.
הצעת החוק השנייה מבקשת לאמץ את עיקרי המלצות ועדת איצקוביץ' משנת 2007. לפי ההצעה, יוגדר כניצול שואה כל מי ששהה בארץ עוינת בתקופה הרלוונטית, או שנמלט משטח שהפך נתון למרותה של גרמניה בסמוך לכיבוש הגרמני.
אדם ייחשב לניצול שואה אם הוכרה זכאותו לתשלום כלשהו בגין נזקי בריאות, כפיה או שלילת חופש שנגרמו לו בתקופת השלטון הנאצי או בעטיו.
ניצול שואה יהיה זכאי לקצבה חודשית שתעמיד את הכנסתו הפנויה, לא כולל רנטות ממדינת חוץ, על סך שאינו פחות מ-4,800 שקל. בנוסף יהיה ניצול שואה זכאי לסל שירותים בתחומי תזונה, דיור, בריאות ועוד.
מרבית חברי הוועדה הצטרפו להצעות החוק של ח"כ כץ, וכעת הן ממתינות להחלטת ועדת השרים לענייני חקיקה אם לתמוך בהצעות החוק. בנוסף, תוגש לוועדת הכנסת בקשה מיוחדת לפטור את הצעות החוק מהמתנה בת 45 יום עד אשר תתבצע הצבעה במליאת הכנסת (תקנון הכנסת קובע כי הצבעה על הצעת חוק תתקיים רק לאחר 45 יום מרגע שהונחה על שולחן הכנסת – א"ב).
"כפי שהתחייבתי בדיון המיוחד שהתקיים ביום שני, הגיע הזמן למעשים שישימו קץ למצבם המביש של ניצולי השואה בישראל", אמר ח"כ כץ. "מדינת ישראל אינה יכולה להתעלם מחובתה המוסרית להבטיח את קיומם בכבוד של הניצולים".
