לבני: נגד קווי 67 וחילופי שטחים כבסיס למו"מ
ציפי לבני הבהירה לשר החוץ האמריקאי ג'ון קרי שישראל לא תסכים לחדש את המו"מ על בסיס קווי 1967 עם חילופי שטחים

לבני, שלוותה בפגישה על ידי שליחו המיוחד של נתניהו עו"ד יצחק מולכו, הדגישה שעמדת ממשלת ישראל היא שכל דיון בסוגיית הגבולות יהיה חלק מתוך המשא ומתן עצמו ולא כבסיס הצהרתי לפני החזרה לשולחן המשא ומתן.
בשלב הזה עדיין לא ברור האם האמריקאים החליטו לסגת מעמדה זו כליל או שמא יסכימו לשאת ולתת על הסתייגויות שיאפשרו לישראל להסכים לנוסחא זו.
הסתייגות אפשרית כזו היא שהגדרת סוגיית הגבולות תכלול אמירה מפורשת לגבי גושי ההתנחלויות.
מדובר בנוסח שנעשה בו שימוש במכתב בוש המפורסם לראש הממשלה אריאל שרון מ-2004, לפיו בכל הסדר קבע עתידי בין ישראל והפלסטינים, ייקבע הגבול בהתחשב במציאות שנוצרה בשטח ובקיומם של "מרכזי אוכלוסייה ישראליים" בשטחים (מילים אחרות ל"גושי ההתנחלויות") , וכי "ישראל לא תידרש לנסיגה מלאה לקווי שביתת הנשק (הקו הירוק)".
יודגש כי בקדנציה הקודמת, נתניהו הסכים לקבל את קווי 67 כולל חילופי שטחים וכולל גושי ההתנחלויות, כחלק מהצהרה של הקוורטט, כאשר חלק אחר בהצהרה היה הדרישה מהפלסטינים להכיר במדינה יהודית. הצהרה זו טורפדה אז על ידי רוסיה והאיחוד האירופי.
נסיעתה של לבני לוושינגטון תוכננה להמשך השבוע אך הוקדמה בשל החלטה דרמטית של שרי החוץ של הליגה הערבית להכניס שינויים ביוזמת השלום הערבית, לפיו הם מוכנים לקבל את העובדה שיהיו חילופי שטחים "מינימליים וזהים בגודלם" לקווי 67', בין ישראל למדינה הפלסטינית שתקום.
בישראל חששו מכך שהממשל האמריקאי יאמץ שוב כבעבר נוסחה זו של קווי 67 עם חילופי שטחים, שאינה מקובלת על ישראל ושנתניהו נלחם נגדה במרץ.
כזכור, נוסחה זו עלתה אף במהלך נאומו של הנשיא ברק אובמה לפני כשנתיים, ונתניהו הטיף לאובמה בפומבי על כך. היה מי שפירש זאת בישראל לא כאמצעי ללחוץ על ישראל, אלא כאמצעי חיזוק לאבו מאזן, שיאפשר לו לחדש את המשא ומתן.
דובר משרד החוץ האמריקאי, אמר בתדרוך היומי לכתבים לאחר הפגישה ש"נראה שיש התפתחויות חיוביות".
לפי מקור ישראלי בכיר, ייתכן והאמריקאים יצליחו לשכנע את הפלסטינים להימנע מאיזכור קווי 67' מצד אחד, בתמורה להחלטה ישראלית להוריד את הדרישה להכרה במדינה יהודית בשלב הזה.
נתניהו חזר מספר פעמים על המסרים שלו בימים האחרונים, לפיהם הוא מתנגד לכל תנאי מוקדם של הפלסטינים לחידוש המשא ומתן, כולל הקפאת הבנייה בהתנחלויות, שחרור אסירים וחידוש המשא ומתן על בסיס קווי 67' עם חילופי שטחים.
