"מרכז נשק כימי נפגע, עשרות חיילי יחידת עילית נהרגו"

ה"ניו יורק טיימס" מדווח כי בכיר בצבא הסורי אמר עוד כי בהפצצה הישראלית נהרגו חיילי היחידה המיוחדת המגנה על ארמונו של אסד והושמדו טילים ארוכי טווח. הטילים הועברו מאיראן לפני פחות משבוע. גורם אמריקאי כינה את המרכז הכימי שנפגע כ"גדול במדינה"

עמיר רפפורט וסוכנויות הידיעות | 6/5/2013 7:31 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
התקיפה הישראלית באזור הבירה הסורית אתמול פגעה בכמה מתקנים צבאיים קריטיים באזור אסטרטגי בעל רמת אבטחה גבוהה ביותר, כך דיווח הלילה (ב') ה"ניו-יורק טיימס". עוד פורסם כי גורם בכיר בצבא הסורי אמר כי בהפצצה, שיצרה פטריית עשן ענקית מעל דמשק, נהרגו עשרות חיילים מיחידות עילית של הצבא הסורי, המוצבות סמוך לארמונות של הנשיא בשאר אסד.

- "ישראל לא יידעה את ארה"ב על התקיפה"
- דריכות שיא: הטנקים מפנים תותחים צפונה

ההתקפה בדמשק
ההתקפה בדמשק צילום: איי-פי
מנגד ערוץ לטלוויזיה לבנוני, המזוהה עם החיזבאללה, מדווח כי בתקיפה נהרגו רק ארבעה אנשים, ו-70 נפצעו קל.

פעילי כוחות האופוזיציה ותושבים מקומיים באזור התקיפה אמרו כי ההפצצות פגעו בבסיסים של המשמר הרפובליקני, היחידה המיוחדת המגנה על אסד, במחסנים של טילים ארוכי טווח ובמרכז מחקר - שגורמים אמריקאים כינו כ"מרכז הנשק הכימי הגדול במדינה".

בתוך כך, גורם צבאי סורי אמר לאתר האינטרנט הרוסי RT כי בתקיפה "ישראל השתמשה בנשק מסוג חדש". לדבריו, "בזמן הפיצוץ נוצרה פטריית זהב ענקית של אש, וזה מלמד אותנו כי הפצצות הכילו אורניום מדולל".

אורניום מדולל הוא תוצר לוואי של תהליך העשרת האורניום שבאמצעותו מייצרים נשק גרעיני, לראשונה נעשה בחומר שימוש על ידי ארה"ב במהלך מלחמת המפרץ ב-1991.
פניית פרסה ישראלית

לאחר שורה של מסרים מאיימים כלפי סוריה וחיזבאללה בסוף השבוע שעבר, ניסו אתמול בירושלים להוריד לחץ ולעבור את גל ההאשמות המייחסות לישראל תקיפה באדמת סוריה, בלי להיגרר למלחמה רבתי בצפון.

ואולם, למרות מסרים ישראליים מרגיעים יחסית, המתח בצפון עדיין גבוה, עד כדי כך שחיל האוויר הציב מערכות כיפת ברזל וסגר את השמים הצפוניים בפני תנועת מטוסים אזרחיים. גל התקיפות השני המיוחס לישראל באזור דמשק יצא לפועל, על פי פרסומים זרים, בלילה שבין שבת לראשון. הפעם כלי התקשורת הסוריים מיהרו לדווח עליו.

לפי כלי התקשורת בסוריה, בוצעו שלוש תקיפות במרכז המחקר ג' מאריה מערבית לדמשק. האופוזיציה הסורית דיווחה אתמול כי במקום, הנמצא בהר קאסיון, אוחסנו עשרות רקטות פאתח 110 של חיזבאללה. עוד דיווחה האופוזיציה כי באזור פרוסים לוחמים מחטיבה 14, הכוח המיוחד של ההגנה האווירית הסורית, וגם לוחמים מדיביזיות 104 ו-105.



ניתן כבר להעריך כי הרקע לתקיפות האחרונות הוא משלוח של טילי קרקע-קרקע ארוכי טווח מסוג פאתח 110 שעבר מאיראן לדמשק, מתוך כוונה להעביר אותו הלאה לידי חיזבאללה בלבנון. הטילים הגיעו לסוריה לפני פחות משבוע. התקיפה הראשונה הייתה בשדה התעופה דמשק והשנייה הייתה על מה שנשאר בשלושה יעדים - אחרי פיזור הטילים.

בישראל מעריכים כי בתקופה זו משתמשים איראן וחיזבאללה באזור דמשק כב"מגרש ביתי" לחלוטין. משטר אסד שורד במידה רבה על כידוני לוחמי חיזבאללה שמסייעים לו, ובזכות הסיוע המסיבי שהוא מקבל גם מאיראן ללא הפסקה. בהתייחס לפרסומים על התקיפה, אסד אינו יכול למנוע את העברת הנשק האסטרטגי מאיראן לידי חיזבאללה בלבנון, אבל ככל הנראה ישראל החליטה להציב לו את הברירה: או הפסקה של העברת הנשק או הסתכנות בתקיפה בלב עיר הבירה שלו.

הדינמיקה של ההסלמה

כפי הנראה, זה היה הרקע לאיומים שהשמיע בשבועות האחרונים שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, שלפיהם ישראל לא תשלים עם העברת נשק בעל משמעות אסטרטגית לידי חיזבאללה. האיום לא עבד על בשאר אסד וכנראה שגם לא על חיזבאללה או איראן, ולכן יצא גל התקיפות הראשון כבר בלילה שבין יום חמישי לשישי, לפי הפרסומים הזרים.

היעד לתקיפות הראשונות, כך נראה, היה המשלוח של טילי פאתח 110 שישראל רואה בהם נשק מסוכן מאוד, בעיקר בגלל יכולת הדיוק הגבוהה, האפשרות לשגר אותו במהירות גם ממשגר נייד, ויכולת הנשיאה של חצי טון חומר נפץ בראש הטיל.

בצילומים שהועברו מדמשק נראות פטריות אש ענקיות שעלו באזורי התקיפה. על סמך הצילומים, נראה כי חיל האוויר השתמש בנשק מונחה מדויק מאוד. לפי הפרסומים, בתקיפות השתתפו כמה רביעיות של מטוסי אף-16 ששיגרו את הטילים מטווחים רחוקים.

לישראל יש כעת עניין להרגיע את המצב על רקע התקיפות המיוחסות לה, ונראה כי זו הסיבה לדיווחים על כך שהיעד שהותקף לא היה מתקן סורי, אלא נשק שהיה במעבר מאיראן ללבנון.

אין להוציא מכלל אפשרות שירושלים הייתה רוצה לאותת למשטר הסורי כי הוא אינו נמצא על הכוונת הישראלית ואין שום כוונה לתקוף אותו באופן ישיר.

אלא שלהסלמה יש דינמיקה משל עצמה. אתמול התכנס הקבינט המדיני-ביטחוני בירושלים, ושמע הערכות על המצב. כמעט במקביל התכנסה בדמשק הממשלה הסורית (או מה שנשאר ממנה לאחר גל העריקות והחיסולים של השנתיים האחרונות). התוצאה משתי הישיבות הייתה מסרים סוריים מתלהמים והמשך מדיניות העמימות הישראלית.

אסד לא צפוי להסתכן

לפי ההערכות במערכת הביטחון הישראלית, סוריה, חיזבאללה או איראן לא יגיבו על התקיפות המיוחסות לישראל. לסוריה יש עניין להגיב, כדי להסיט את תשומת הלב ממלחמת האזרחים וגם כנקמה על הפגיעה. אבל מצבו של אסד קשה וככל הנראה הוא לא יסתכן בפתיחת חזית רחבה מול ישראל.

לפי ההערכות גם לחיזבאללה לא אמור להיות עניין לפתוח במלחמה, שכן ארסנל הנשק שלו נבנה בראש ובראשונה כזרוע איראנית לתגובה, במקרה שמתקני הגרעין באיראן יותקפו. אם נסראללה יגיב, הוא צפוי לעשות זאת ללא טביעת אצבע - כמו סדרת הפיגועים נגד יעדים ישראליים בחו"ל המיוחסת לאיראן ולחזיבאללה בשנים האחרונות.

אך מה יהיה אם סוריה וחיזבאללה לא יפעלו בהתאם להערכות המודיעין? ומה תהיה תגובתם אם חיל האוויר יתקוף?

המתיחות בצפון הגיעה לרמה שלא הייתה כמותה כבר שנים. זו הסיבה שסוללות כיפת ברזל כבר פרוסות.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -

באיזו מידה תורם תוכן הכתבה לדמוקרטיה?

לא תורם כלל
1 2 3 4 5
תורם רבות
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''צבא וביטחון''

פייסבוק

קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים