בעקבות ההתחממות - קדחת הנילוס מתפשטת

מחקר חדש: לעליית הטמפ' השפעה מכרעת על התפרצות דרמטית של המחלה, המועברת על ידי יתושים, באזורים שלא הופיעה לפני וגם בישראל

יונתן הללי | 12/5/2013 15:58 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
קשר ישיר בין ההתחממות הגלובלית למקרי תחלואה בקדחת הנילוס המערבי: לעליית הטמפרטורה השפעה מכרעת על התפשטות המחלה באזורים חדשים באירופה ובמדינות שכנות בהם לא הופיעה לפני כן, כולל בישראל, כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה. 

מגיעים גם לאזורים חדשים. יתוש
מגיעים גם לאזורים חדשים. יתוש הדמייה
המחקר בחן את הקשר בין נתוני טמפרטורה, לחות ומשקעים יומיים לבין כל מקרי התחלואה בקדחת הנילוס המערבי שאובחנו באירופה, במדינות שכנות לה ובישראל. "באמצעות כלים סטטיסטיים גילינו כי בעקבות גלי החום, אירעה התפרצות דרמטית של המחלה הקשורה לפעילות מוגברת של הוירוס ולעליה באוכלוסיות היתושים", אומרת ד"ר שלומית פז שעמדה בראש צוות המחקר. לטענתה, תוצאות אלה נצפו במדינות שונות, בין השאר גם בישראל.

ממצאי המחקר מוכיחים כי השפעת הטמפרטורה על התפשטות המחלה משמעותית יותר מזו של הלחות היחסית וכי השפעת הגשם אינה חד משמעית. "תוצאות המחקר שלנו הן הוכחה נוספת לכך שההתחממות הגלובלית מביאה להתפרצויות של מחלות המועברות על ידי יתושים ונשאים נוספים הרגישים לחום. העדויות על כך הולכות ומצטברות באזורים רבים ברחבי העולם", מוסיפה ד"ר פז.

על פי ד"ר פז, לתוצאות אלו חשיבות רבה לאור מגמת עליית הטמפרטורות ברחבי אירופה ובישראל כפי שנצפתה בשנים האחרונות. כיום היא מבצעת מחקר המשך בנושא. "מחקר ההמשך מתמקד בגורמים נוספים העשויים להיות בעלי השפעה על העברת המחלה כמו למשל מיקום אוכלוסיות היתושים או השפעות אנושיות שונות". היא מקווה כי תוצאות המחקר יאפשרו לפתח מודל שיספק חיזוי טוב יותר של הופעת המחלה באירופה, "חיזוי שכזה יוכל לסייע ל-ECDC (המרכז האירופי לבקרת מחלות) להנחות את המדינות השונות שבאחריותו כיצד להיערך למחלה מבעוד מועד ואולי אף למתן את התפרצותה".

את המחקר שהוזמן על ידי המרכז האירופי לבקרת מחלות, השייך לאיחוד האירופי, ביצעו צוות חוקרים מאוניברסיטת חיפה בראשותה של ד"ר פז ובהשתתפות ד"ר דן מלקינסון וגיל ציוני מהחוג לגיאוגרפיה ולימודי סביבה, יחד עם פרופ' מנפרד גרין, ראש בית הספר לבריאות הציבור.

יש לציין כי קדחת הנילוס המערבי היא מחלה המתפשטת על ידי העברות חוזרות של הנגיף בין עופות באמצעות עקיצות יתושים. עיקר הסכנה במחלה עבור האדם טמונה באפשרות הופעת דלקת קרום או רקמת המוח העלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים ואף למוות במקרים מסוימים. אוכלוסיות הנמצאות בסיכון.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

חדשות לסקרים

חדשות לסקרים

פייסבוק