חשש בשל התפשטות חיפושית שמפילה עצים

משרד החקלאות מזהיר מפני קריסת עצים על עוברים ושבים שיישובים עירוניים, בשל חיפושית שאוכלת את העץ מבפנים עד שהוא נרקב וקורס

דליה מזורי | 22/5/2013 17:03 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
החיפושית שמפילה עצים: משרד החקלאות מתריע מפני סכנה של נפילת עצים על עוברים ושבים בישובים עירוניים. הגורמת לכך היא חיפושית קטנה, שאוכלת את העץ מבפנים, עד שהוא נרקב וקורס. החיפושית, בשם חדקונית הדקל, תוקפת בעיקר עצי תמר, הנפוצים במיוחד ברחובות הערים השונות.
 
חיפושית חדקונית בוקעת מהגולם. אזורים מועדים לפורענות: ערי הצפון ויישובי עוטף עזה
חיפושית חדקונית בוקעת מהגולם. אזורים מועדים לפורענות: ערי הצפון ויישובי עוטף עזה צילום: שמעון ביטון

חדקונית הדקל הינה פולש שהגיע לארץ מהמזרח הרחוק. זו חיפושית חומה עם חדק מוארך ובולט באורך 3.5 ס"מ לערך, הנחשבת לאחד המזיקים הקשים של עצי הדקל. זחלי החיפושית (שלב ההתפתחות שבין ביצה לחיפושית בוגרת) גורמים לעץ נזק קשה וממיתים אותו.

החמור הוא, שקשה לגלות את הנזק בזמן ולהתמודד עמו, משום ששלבי הנגיעות הראשוניים של העץ לרוב אינם ניתנים לגילוי. נקבת החדקונית נוחתת על צמרת הדקל, מכרסמת את אחת מכפותיו ויורדת לקודקוד הצמיחה, שם היא מטילה כמה מאות ביצים, מהם בוקעים הזחלים, אשר מכרסמים את ליבת העץ עד לכדי השמדה, ריקבון וקריסה.

החיפושית מטילה בקודקוד הדקל כ-300 ביצים. הזחלים שבוקעים מהביצים מכרסמים בבסיסי כפות התמרים עד לקריסתם והתייבשותם. עץ נגוע ללא טיפול יגיע למצב של מוות מלא ללא אפשרות שיקום בתוך 3 חודשים בלבד. מכל עץ כזה יופצו חיפושיות מזיקות נוספות. הזחלים הם באורך 3 ס"מ, ללא רגליים, בצבע צהוב עם ראש חום ומבריק.

מקורה של החיפושית בדרום מזרח אסיה, משם התפשטה למרבית אזורי גידול דקל התמר ודקלי הנוי במדינות המזרח התיכון ואגן הים התיכון. החדקונית מתפשטת בין המדינות בעיקר על ידי האדם, בשל העברת חומר צמחי נגוע (חוטרים ודקלי נוי).

החיפושית מזיקה בעיקר לדקל הקנרי, אך היא החלה להזיק גם לעצי דקל אחרים, דוגמת דקל התמר ודקלי קוקוס, ופוטנציאל הנזק שלה גדול. תחילת פגיעתה של החיפושית בארץ הייתה במטעי התמרים בבקעה לפני כעשור ובאזורים האורבניים משנת 2009, עת נצפתה בנהריה.

משרד החקלאות מיפה את הערים הנמצאות בסיכון בשל התפשטות המזיק. על פי מומחי המשרד חיפה, נהריה, עכו, קריית שמונה, קריית טבעון ועמק החולה נמצאות בסיכון ממשי. כל עצי התמר, ובעיקר עצי התמר הקנרי באזור מחדרה ועד לצפון הארץ, חייבים בטיפול ללא בדיקה מוקדמת. החדקונית נצפתה גם ביישובי עוטף עזה.

בצפון הארץ נרשמו מקרים, שבהם חיפושיות נדדו לתמר המצוי (השכיח יותר בארצנו), חדרו לבסיס הגזע והפילו עצים במקומות רגישים ביותר. כך שמניסיון העבר, עצי תמר מצוי כבר קרסו ורק במזל לא פגעו בעוברים ושבים.

במהלך השנה שעברה (2012) החלו עצי תמר מצוי לקרוס, לדוגמה: בכניסה לקניון בקריית ביאליק, בחוף אכזיב ובקיבוץ כפר מסריק. בשל ההתפשטות ה"צונאמי" של החיפושית במהלך הקיץ הקרוב, חושש משרד החקלאות מהתגברות הקריסות של עצי התמר המצוי ברחבי הארץ.

שמעון ביטון, מדריך הגנת הצומח בשה"מ (שירות ההדרכה והמקצוע) במשרד החקלאות, קרא לציבור לדווח על עצים שעומדים לקרוס. לדבריו, ישנם סימנים מקדימים לכך שהעץ נגוע ושהוא עומד ליפול.

סימן בולט הוא התייבשות כותרת העץ. עץ פגוע קשות או מת ייראה כסתור ולא מסורק, ענפיו שמוטים על הקרקע כמו מטרייה סגורה. בעץ שהחל להיפגע ייראו כפות דקל שמוטות, כרסום בבסיס הכפות, ולעיתים פקעות גולם בבסיס הכפות.

אם מגלים תופעות אלו בזמן, ניתן להציל את העצים בטיפול נקודתי יעיל, במסגרתו מרססים את קודקוד העץ בנקודת מוצאן של כפות התמרים. ביטון קרא למי שרואים סימנים אלה - להתריע על כך בפני הרשות המקומית.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

באיזו מידה תורם תוכן הכתבה לדמוקרטיה?

לא תורם כלל
1 2 3 4 5
תורם רבות

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...