חדש בבקו"ם: צו ראשון משותף לכבדי שמיעה
נערים ונערות לפני גיוס התייצבו אתמול בתל השומר, שם חיכו להם מורות-חיילות המכירות את שפת הסימנים וחיילים שתודרכו כיצד לתקשר עמם. המטרה: להקל עליהם את המפגש הראשון עם הצבא
יום השמיעה הארצי יתקיים מחר אך בצה"ל מצוין כבר החל מאתמול שבוע השמע הצה"לי, במסגרתו מתקיימים ביחידות השונות כנסי הסברה ומודעות לנושא. השבוע נפתח ביום מרוכז בלשכת הגיוס בתל השומר בו הוזמנו לצו ראשון, כאמור, נערים ונערות כבדי שמיעה מכל רחבי הארץ בפרוייקט המשותף לאגף כוח אדם (אכ"א) ולחיל הרפואה, בשיתוף שני ארגוני כבדי שמיעה - "שמע" ו"בקול".

עד היום היו כבדי השמיעה מגיעים בנפרד לצו הראשון בבקו"ם, כל אחד לפני התאריך שקיבל, מבלי ששלטונות הצבא הוכנו להגעתם. התוצאה היתה שרבים מהם התבקשו פעם עוד פעם לשוב עם מסמכים רפואיים רלוונטים, אחר כך מוזמנים במידת הצורך לוועדת פטור, ואם רצו להתנדב לצבא - הוזמנו לעוד יום של בדיקות והתייצבות בפני ועדה רפואית. הקושי למלש"ב (מועמד לשירות ביטחון) כבד השמיעה הבודד התגלה כבר בשלב של יצירת קשר עם חיילי לשכת הגיוס, ונמשך לאורך שאר ההליכים.
לפיכך, החליטו באכ"א ובחיל הרפואה להיערך מבעוד מועד ולהעניק יחס מיוחד למלשבי"ם כבדי השמיעה. אתמול הגיעו 15 מהם לצו הראשון המרוכז. הם סיפרו שעוד לפני היום המיוחד קיבלו הם ובני משפחותיהם הרצאה בשפת הסימנים לגבי ההליך המתבצע בצו הראשון, וקיבלו מראש את רשימת המסמכים הרפואיים שעליהם להביא במסגרת הצו.
ואכן, כשהגיעו הללו אתמול לבקו"ם הכל כבר הלך יותר חלק, מבחינתם - מורות-חיילות המכירות את שפת הסימנים ליוו אותם, כמו גם חיילים מהלשכה שתודרכו מבעוד מועד כיצד יש לתקשר עם חייל כבד שמיעה. למשל, להניח יד על כתפם כדי ללכוד את תשומת ליבם, להדגיש את תנועת השפתיים כדי שהללו יוכלו לקרוא אותם - ולדבר לאט יותר. בנוסף, למדו החיילים המגייסים מספר מילים בסיסיות בשפת הסימנים.
זאת ועוד: לראשונה רוכזו כלל הוועדות האמורות לטפל בכבדי השמיעה בחדרים צמודים, כולל רופאה מומחית באף, אוזן גרון, ועדה המאשרת הורדת פרופיל ל-21 וכן ועדה נוספת המאשרת התנדבות לצה"ל לאלה שרוצים בכך. התגובות לפיילוט היו טובות ובצה"ל מתכוונים להמשיך עם הפרויקט הניסיוני גם בעתיד.
גם החיילים כבדי שמיעה תרמו את חלקם, בהתאם לחומרת מצבם כמובן. למרות ש-11 מהם קיבלו אתמול פטור רפואי משירות, שמונה ביקשו בו במקום להתנדב לצה"ל וכבר החלו את התהליך במקום. "תפקידנו לגייס, לא לשחרר, ולתת הזדמנות שווה לכולם", הסביר אתמול סגן אלוף ניר נאמן, מפקד לשכת הגיוס תל השומר. "אם יש למישהו, מסיבות שונות, פרופיל 21 והוא רוצה להתנדב, אז אנחנו'תופרים' לו חליפת גיוס מותאמת".
יש להבין שחיילים חרשים לגמרי לא יכולים לשרת כלוחמים, אך בצה"ל פועלים לשלבם במסגרות אחרות. "הם כן יכולים להגיע כמעט לכל בסיס ולכל תפקיד", הוסיף נאמן, "אבל זה בהתאם לשאר הנתונים שלו וכמובן לרצונו".
רב-סרן ניר פינק, ראש תחום אקוסטיקה בחיל הרפואה, מהביר כי "לאוכלוסיית כבדי השמיעה יש מצב רפואי יציב שאינו מסכן חיים, לפיכך הוא מאפשר שיבוץ לשורה ארוכה של מקצועות, תוך מניעה של החמרת הלקות הקיימת לצד שמירת הכשירות המקצועית. אנו מאמינים כי שיפור התקשורת עם המועמדים לגיוס כבדי השמיעה, כולל הנגשת השירותים בלשכת הגיוס, יובילו לשיפור בתוצאות המבדקים שלהם ויאפשרו שיבוץ הולם ומיטבי שלהם במסגרת הצבאית. הגדרנו רשימת מקצועות המאפשרת שיבוץ מתאים למועמד כבד שמיעה, כך שניתן יהיה לשבצו לתפקיד במקרים שגרתיים ללא צורך בהארכה רפואית".