ירידה בשאריות חומרי הדברה במזון אורגני
בסקר שערך משרד החקלאות נמצאו חריגות בחומרי הדברה בפחות מ-1% מהדגימות. כמו כן, 66% מהחנויות עומדות היטב בתקנים הנדרשים

חריגות ב-0.8% מהדגימות. פירות וירקות אורגניים צילום: שאטרסטוק
על פי ממצאי הסקר עולה כי בדגימה אחת מתוך 48 דגימות בפירות וירקות, נמצאו שאריות של חומרי הדברה. תחקור של האירוע העלה, כי השאריות שנמצאו מקורן משימוש בחומר הדברה מאושר לשימוש בחקלאות האורגנית, אך שהיה מזוהם כתוצאה מתקלה בתהליך הייצור. התוצרת לא שווקה כתוצרת אורגנית, אלא כתוצרת רגילה וחלקות הגידול נכנסו לתקופת הסבה מחדש. בנוסף, ב-5 דגימות מתוך 40 דגימות של מוצרים מועבדים נמצאו שאריות של חומרי הדברה בפירורי לחם, אורז, חלה וגרגרי שיפון. כולם נפסלו לשיווק כאורגניים.
ב-99% מהבדיקות בסקר העקיבות נמצאה תקינה וניתן היה להתחקות אחר המגדל. ב-66% מהחנויות הפיקוח סווג כתקין, ב-33% הפיקוח סווג כטעון שיפור וב-11% מהן הפיקוח סווג כלא תקין. זאת בעקבות שילוט לא תקין במדפי החנות, שימוש בתעודות משלוח לתוצרת משווקת ונרכשת שלא על פי דרישות החוק, תוצרת משווקת לחנויות באריזות ללא סימון ועקיבות כנדרש, מוצרים שאינם מסומנים בסמלי האורגני כחוק.
מנהלת תחום סטנדרטים בשירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות, מירית עמרני אמרה, כי "הסקרים והבדיקות מסייעים לאתר בעיות רוחביות בתחום האורגני ונושאים הנדרשים לטיפול בשלב המקדמי שלהם". לדבריה, "מערכת הפיקוח והבקרה הפועלת לאכיפת החוק אפקטיבית, ולראייה קיימת ירידה משמעותית באחוז החריגות של תוצרת אורגנית המשווקת בישראל. אולם עדין ישנן נקודות לשיפור ברשתות השיווק בהיבטים של סימון ועקיבות של תוצרת ושילוט מדפי המכירה".
שר החקלאות, יאיר שמיר, אמר כי "החקלאות האורגנית מהווה סקטור צומח בחקלאות הישראלית, וכי משרדו ימשיך לפעול לאכיפת התקנות מול רשתות השיווק על מנת לוודא כי הצרכנים יקבלו תוצרת טרייה ואיכותית בנקודות המכירה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg