כך הפך ז' לעד המדינה שנתן את המפתחות לפיצוח פרשת בר-נוער
פתיחת הארון: הוא ספג השפלות והתעללויות בכלא מצד אסירים, ולטענתו אף מצד סוהרים לאחר שהתגלה כי הוא הומוסקסואל, חבריו נטשו אותו, משפחתו התנכרה אליו והסוד הנורא של הרצח רבץ עליו. מי שכן עמדו שם לצדו היו גורמים בקהילת הלהט"ב
לכאורה להחלטה הזו אין קשר להיותו של ז' עד מדינה בפרשת הרצח בבר-נוער, שעד לפני מספר ימים נותר כתעלומה במשך כמעט ארבע שנים. אבל מספר ימים לאחר ההחלטה לשחררו, באותם רגעים שבהם פסע ח' אל מחוץ לכותלי כלא השרון, הוא כבר ידע בלבו כי ההחלטה שקיבל לגלות את הסוד ששמר במשך כמעט ארבע שנים תוביל בקרוב לדרמה שתסעיר מדינה שלמה.
בשיחות עם מקורביו הוא סיפר השבוע על רגשות חרטה ועל נקיפות מצפון כסיבות שהביאו אותו "לפתוח" על החבורה לצדה גדל, ובהם קרוב משפחתו, מה שהביא להתפתחות הדרמטית בחקירה שהסתיימה השבוע עם מעצרם של שלושת הצעירים. השלושה נעצרו בתחילת השבוע בחשד לרצח ניר כץ וליז טרובישי, ופציעתם הקשה של 11 צעירים מהקהילה הלהט"בית ששהו באותו לילה באוגוסט 2009 בבר-נוער.
הקשר בין ז' לחוקרי ימ"ר תל אביב שחקרו את פרשת הרצח בבר-נוער נוצר לפני מספר חודשים, בעת שריצה עונש מאסר בכלא השרון. ז', שנזרק מביתו בעיר במרכז הארץ כשהיה נער מיד לאחר שנודע להוריו ולמשפחתו על נטייתו המינית, הידרדר במהירות לפשע, ביצע עבירות רכוש, תקיפה ועבירות אחרות, רובן הגדול יחד עם החבורה שהורכבה מקרוב משפחתו ושני החשודים הנוספים ברצח בבר-נוער.
לפני כשנה, לאחר שנעצר בחשד לעבירות תקיפה, גניבה והפרעה לשוטר במילוי תפקידו, הוא נשפט ל-18 חודשי מאסר בפועל, שכאמור הסתיימו לפני כחודש וחצי, מוקדם מהצפוי. עוד קודם להתעללויות וההשפלות שעליהן התלונן ובגינן לבסוף שוחרר, עלה שמו של ז' על שולחנה של היועצת המשפטית של שירות בתי הסוהר בעקבות שורת עתירות שהגיש, ובהן דרש לאפשר לו להתייחד עם בן זוגו באותה תקופה. הבקשה נדחתה פעמים רבות על ידי שורה של גורמים בשירות בתי הסוהר, מה שהביא את ז' ועורך דינו לשקול אף פנייה לבג"ץ.
עם הגשת הבקשה לאפשר לו להיפגש עם בן זוגו החלה כלפיו סדרת התעללויות והשפלות מצד האסירים, ולטענתו אף מצד הסוהרים עצמם. "הוא היה שומע כל היום 'יא הומו מסריח', 'יא קוקסינל', דברים כאלה", סיפר בן הזוג בשיחות שקיים עם "מעריב" באותה תקופה. לדבריו, בעקבות האירועים האלו ניסה ז' לפגוע בעצמו ואף נשלח לצינוק כשהוא כבול בידיו וברגליו, ולטענתו אף הושאר בצינוק שעות ארוכות בלי שהסוהרים הוציאו אותו אפילו לעשות את צרכיו.
כשהוא סובל יותר מרגע לרגע, מושפל דרך קבע ולא רואה שום תקווה לשיפור כלשהו במצבו, ניסה ז' לפנות לחבריו מהשכונה, ובהם קרוב משפחתו, ושוחח עימם מספר פעמים. אולם אלו, כפי סיפר מאוחר יותר לחוקרים, לא רצו לשמוע ממנו, ובינו לביניהם אף נוצר סכסוך על רקע כספי. מי שכן עמדו שם לצדו היו גורמים בקהילת הלהט"ב, קהילה שהוא עצמו חבר בה. בן זוגו יצר קשר עם לא מעט אנשים באותה תקופה, והפציר בהם "להציל" את ז'. "הוא צריך לרצות את העונש על מה שהוא עשה, אבל הוא לא צריך להיענש כי הוא הומו", אמר אז.
"בסופו של דבר הוא הבין שמדובר בפרשייה מאוד גדולה, ושמה שהוא הולך לעשות יוביל לחשיפה שלה. הוא הרגיש את כובד המשקל על הכתפיים", אמר השבוע עו"ד משה שוחטמן, היועץ המשפטי של האגודה למען הלהט"ב ומי שמלווה את ז' בחצי שנה האחרונה, ואף הגיש בשמו את העתירות לוועדת השחרורים. "הוא מרגיש שלם עם מה שהוא עשה, שכך הוא החזיר טובה לקהילה אחרי שהקהילה תמכה בו ועזרה לו בזמן שהוא ישב בכלא וסבל מאותן התעללויות. הוא היה סובל מהשפלות, גם מאסירים, גם מסוהרים, והיחידים שהיה אכפת להם ממנו היו האנשים בקהילה, ולחשוף את מה שהוא ידע היה הדרך שלו להחזיר להם טובה".
על אף סמיכות הזמנים בין השחרור המוקדם מהכלא לבין ההתפתחות הדרמטית בחקירת הרצח בבר-נוער ומעצר החשודים, עו"ד שוחטמן הדגיש כי אין קשר בין הדברים. "השחרור מהכלא לא קשור לחשיפת הפרשה. הוא לא קיבל ניכוי שליש על העזרה שלו למשטרה, אלא אך ורק לאור ההתעללות שהוא עבר בכלא".
וכך, על רקע האכזבה הקשה מהחברים שנטשו אותו, החליט ז' לעשות את מה שהם לא שיערו מעולם שיעשה, ופנה למשטרה. לאחר שיצר את הקשר הראשוני עם גורם משטרתי, וזה העביר את המסר לחוקרי ימ"ר תל אביב, הגיעו החוקרים לכלא השרון לפגוש אותו, ובפעם הראשונה מאז נפתחה החקירה שמעו גרסה שמספרת על כל פרטי הפרשה מתחילתה ועד אותו לילה ב-2 באוגוסט 2009.
ז' סיפק להם למעשה את מה שחיפשו כל כך הרבה זמן - את המניע. מפקד ימ"ר תל אביב, ניצב משנה גדי אשד, וראש מפלג התשאול ניסים דאודי, שהגיעו לז' באופן אישי, שמעו ממנו על הקשר שהתקיים בין הפעיל בקהילה לבין אחד החשודים בתקופה שקדמה לרצח, על כך שאותו פעיל לכאורה פגע בו מינית, ועל הזעם בקרב החבורה וההחלטה שהתקבלה לנקום בפעיל. ז', שהכיר את מועדון בר-נוער כמי שביקר בו בעבר, סיפק לחבורה את המידע שהם היו צריכים כדי לתכנן את הנקמה. הוא סיפר להם את מה שהוא יודע על הפעיל ועל מה שנעשה במועדון הנוער.
מהרגע שהחוקרים הבינו שנפל לידם "אס" שעשוי להוביל לפענוח הפרשה הם עשו הכל כדי להבטיח את שלומו של ז' בכל רגע נתון, ועוד בטרם שוחרר מהכלא שלפו אותו בכל פעם למספר שעות במהלכן הוסיף וסיפק פרטים על הפרשה, ואף הוביל את החוקרים למספר ראיות שחיזקו את עדותו והגבירו את החשד כלפי החבורה. לאחר שחרורו שלחו אותו לנסות ולהפליל את חבריו לשעבר, כשהם עוקבים אחרי כל צעד שלו ברחובות גוש דן. המאמצים הרבים שהשקיעו הביאו לבסוף לתוצאה המיוחלת.
באחת השיחות עם חגי פליסיאן, החשוד המרכזי ברצח, נשמע פליסיאן מדבר עם ז' על אירועי הלילה של הרצח בבר-נוער, ואומר: "דיברתי עם (קרוב המשפחה שלו, י"ג) בנוגע לבר ז' הזה... הכל היה שקט עד עכשיו, שיישאר ככה שקט... עשינו עבודה נקייה בבר-נוער, עברו מאז ארבע שנים ושיישאר כך... אתה לא יודע מה עבר עלינו בשנים האלה".

גם במשטרת תל אביב נזהרו השבוע לקשור את שחרורו מהכלא של ז' לעסקה שהפכה אותו לעד מדינה. "להבנתנו, המניע שלו כפול; קודם כל במובן הפרקטי הוא חש תחושה של בגידה, שהשותפים שלו לעבירות רכוש ועבירות אחרות תקופה ארוכה הפנו לו עורף", אמר ניצב משנה גדי אשד, מפקד היחידה המרכזית של משטרת תל אביב ומי שפיקד על חקירת הרצח לאחר חשיפת הפרשה. "מעבר לזה, מאחר שהוא חבר בקהילה גם היו לו נקיפות מצפון, והשילוב הזה עזר לנו להגיע ולחתום איתו על הסכם עד מדינה".
עם זאת, בשלב מסוים ביקשו חוקרי היחידה עצמם לקצר את עונשו של ז', לאחר שהבינו כי המידע שהוא מוסר להם עשוי להביא לפענוח הפרשה כולה, אולם כל עוד הוא בין כותלי הכלא אין שום סיכוי שגם עם כל הרצון הטוב שלו, הוא יצליח להפליל את חבריו בשיחת טלפון מכלא השרון.
כך או כך, בסוף חודש אפריל שוחרר ז' מהכלא, ולאחר שעבר תדרוכים מפורטים על ידי חוקרי היחידה המרכזית של משטרת תל אביב, ולא מעט שיחות מוטיבציה והכוונה, הביא כאמור לסיום, כך מקווים במשטרה, את אחת מפרשות הרצח שמבחינתם אסור היה להשאיר לא מפוענחת.
מה שבטוח הוא שחייו הבוגרים של ז', שהחלו עם נטישתו על ידי משפחתו לאחר שנודע להם על נטייתו המינית והמשיכו עם הידרדרות מהירה לפשיעה ולהסתובבות עם גורמים עברייניים, ובהם חבורת החשודים שביצעה את הרצח בבר-נוער, ללא ספק ישתנו כעת. לאחר שחרורו החל ז' בתהליך שיקום, שהוסדר עבורו על ידי האגודה למען הלהט"ב עם הרשות לשיקום האסיר, והוא מקווה לצאת לדרך חדשה. בשכונה שבה גדל, ובה מתגוררת עדיין משפחתו לצד משפחותיהם של חבריו לשעבר, סביר להניח שכף רגלו לא תדרוך בקרוב.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg