"לא התכוונתי לעשות פוזה למצלמה"
את התמונה ההיא יעדיף חבר הכנסת בועז טופורובסקי לשכוח. ראיון ראשון אחרי התקרית שהעלתה אותו למוקד הדיון על ביזוי הכנסת

הח "כ השלישי ברשימת צעירי הכנסת ה-19 (צעירים ממנו רק סתיו שפיר בת ה-28 מהעבודה ופנינה תמנו-שטה בת ה-32, יש עתיד) הוא בחור צנוע בעל חזות "חנונית". בכל בוקר הוא מגיע לכנסת מוקדם, עוזב מאוחר ומפגין חריצות ונוכחות בוועדות ובאולם המליאה.
כשנבחר לכנסת נחשב בעיני רבים לאלמוני. אשתו שלי הרמן, שכיכבה בעונה השלישית של תוכנית הריאליטי "מאסטר שף", הייתה מפורסמת ממנו, ויש להניח שטופורובסקי היה ממשיך להיות ח"כ צעיר ואלמוני עוד זמן רב אלמלא עלה שמו לכותרות, שלא בטובתו, בשל שתי פרשיות.
פרשה אחת היא גניזת תחקיר בעניינו בעיתון הסטודנטים של אוניברסיטת תל אביב. הפרשה השנייה התעוררה בעקבות תמונה שהעלה לעמוד הפייסבוק שלו, שוכב על הספה בלשכתו, ללא חולצה, מציג את שרירי הקיבורת שלו ומביט במצלמה בעיניים מצועפות.
"אין לי הרבה מה לומר בעניין עיתון הסטודנטים, לא הייתי מעורב בפרשה ואני לא רוצה שיתפסו עליי טרמפ בגלל עניינים פנימיים באגודה", אומר טופורובסקי, ובאשר לפרשת הצילום הוא מסביר ש"הכל קרה בעקבות הצבעה שהייתה במליאת הכנסת על אישור הצעת החוק של עליזה לביא ושולי מועלם-רפאלי, שמאפשרת למנות נשים לוועדה לבחירת דיינים.
הדיון נמשך עד לשעות הקטנות של הלילה, ונשארתי עד סיומו כדי להבטיח את הרוב הדרוש. בשעה 4:51 לפנות בוקר, אחרי הניצחון ההיסטורי במליאה, הלכתי לישון בחדרי בכנסת".
הריהוט בלשכתו של טופורובסקי, באגף שנקרא בעבר "הילטונים" והיה משאת נפשו של כל ח"כ עד שהוקם האגף החדש, הוא ספרטני. כיסא שחור, ספה שחורה, שולחן כתיבה משרדי: מתברר שהריהוט הזה מזמין צרות. כך בדיוק נולד סיפור "הכיסא הנמוך" עם שגריר טורקיה בלשכתו של סגן שר החוץ לשעבר, דני אילון.
"אמרתי לעצמי, תוך כדי שאני מתארגן לישון, שכדאי לשתף את הציבור בתחושת הניצחון בהצבעה החשובה. החלטתי לכתוב סטטוס בעמוד שלי בפייסבוק, ולהוסיף גם תמונה. הייתי לבד, לא היה מי שיצלם אותי. נשכבתי הרוס מעייפות על הספה, הורדתי את המשקפיים, אפילו כרית לא הייתה לי. התכסיתי בחולצה. ביד אחת תמכתי בעורפי וביד האחרת צילמתי את עצמי בסלולר כאילו אני כבר עומד לישון, והעליתי את התמונה לרשת", הוא משחזר בעזרת תנועות ידיים המדגימות את התנוחה בה הצטלם.
טופורובסקי הלך לישון שמח וטוב לב על ההישג במליאה, אבל כשהתעורר התחיל לקלוט את מהומת האלוהים שחוללה התמונה. "התעוררתי בתשע בבוקר והוצפתי בטלפונים, בהודעות, בדוא"ל. חברים שלי טלפנו ואמרו שראו את התמונה שלי בכל מקום. לא הבנתי על מה המהומה. צילמתי תמונה תמימה לחלוטין ולא קלטתי על מה הרעש", הוא מתגונן.
"לא התכוונתי לעשות שום פוזה ובטח שלא הצגתי שרירים למצלמה. לא התכוונתי לדבר חוץ מלספר על ליל השימורים במליאה ועל ההישג בהצבעה. התחלתי לקלוט את הבלגן רק כשהתחילו לרוץ הממים ברשת, כל מיני גרסאות לתמונה שלי".
טופורובסקי נקלע לסערה ציבורית: חברי כנסת בהווה ובעבר גינו אותו על ביזיון הכנסת וטענו שהוא מדרדר את דימוי הבית. "האבסורד הוא שזה בכלל לא אני", הוא אומר. "מהיום הראשון שלי בכנסת קיבלתי שלל הצעות להתראיין עם אשתי.
"רצו לעשות עלינו כתבה זוגית. הבטיחו לנו שער, פריים טיים, אבל ברחתי מזה. לא רציתי למכור את עצמי ואת אשתי כזוג יפה. באתי לכנסת להצליח בזכות עצמי ולעבוד ברצינות, ולא כדי להתעסק בגימיקים".
כשהדי הפרשה הלכו והתעצמו העלה טופורובסקי פוסט נוסף בפייסבוק: "78 מילים הפסידו לתמונה אחת. לרגע הופתעתי מהקרקס שעשו מהתמונה שלי, אבל אם זה גרם להרבה אנשים להבין שהח"כים החדשים הובילו חקיקה (ביוזמת ח"כ עליזה לביא ושולי מועלםרפאלי) שבזכותה מעתה והלאה דיינים ייבחרו גם בידי נשים, אז אני מקבל את הכל באהבה. מעתה והלאה אלך לישון בחליפה".
גילוי נאות: טופורובסקי ואני שנינו מראשון לציון. שנינו למדנו בבית הספר היסודי המיתולוגי "חביב". אחת מדודותיו הייתה מורה שלי. משפחת טופורובסקי הייתה שם דבר במושבה, וקורותיה מתועדות באלבום המשפחות במוזאון העירוני.
ח"כ טופורובסקי מספר בגאווה על אבי השושלת המשפחתית, סבא רבה יצחק לייב טופורובסקי, שנולד ביקטרינוסלב שברוסיה. בגיל 16 עזב את בית הוריו בדרכו לארץ דרך קונסטנטינופול, שם עבד כשוליה אצל נפח דודי נחושת.
ב-1882 עלה לארץ ישראל, ונחשב לצעיר המתיישבים בחבורת מייסדי ראשון לציון. בהיותו הנפח של המושבה הצעירה היה יצחק לייב אחראי לעבודות הנפחות והמסגרות הראשונות. גם ערבים מהסביבה הביאו אליו את כלי עבודתם לתיקון, ואת בהמות העבודה לפרזול.
עם הזמן נעשה מומחה לריפוי בהמות ולקניית בקר. הוא קדח את הבאר הראשונה בראשון לציון, שהפכה לסמל המושבה כשלצדה הכתובת "מצאנו מים".
במשך זמן מה היה המכונן הראשי של המסגרייה שביקב. לצד אחרים - אשר לוין ושמואל אוסטשינסקי - פעל לגאולת קרקעות, ואף תרם לאירועי התרבות בנגינה בחצוצרה ובהקמת הראינוע הראשון בארץ.
אבל גולת הכותרת של פעולותיו הייתה מחרשת הברזל שהתקין, הראשונה המותאמת לטיב הקרקע ולצורכי העבודה החקלאית בארץ, עשויה כולה ברזל ומאפשרת לחרוש בעזרת סוס אחד בלבד. גם המצאות אחרות היו לו, ובהן משחזה אוטומטית לחרמשים, אבל הוא לא רשם פטנטים על המצאותיו.
מצד סבתא רבה שלו קשור טופורובסקי לחיד"א, הרב המקובל חיים יוסף דוד אזולאי. "גדלתי על ברכי המורשת המשפחתית, סיפורי המושבה ראשון לציון וההסטוריה של הציונות בארץ ישראל", הוא מספר. "בילדותי התלהבתי מאנשים ששינו את העולם, בעיקר מדמותו של שאול המלך אבל גם ממנהיגים כמו לנין וקסטרו. תמיד רציתי להיות חלק ממשהו גדול יותר".
את שאיפותיו הגשים כשהחל ללמוד משפטים, כלכלה ומדע המדינה בתל אביב, ובמרוצת הלימודים הפך לפעיל מרכזי באגודת הסטודנטים של האוניברסיטה. בתחילה נבחר לנציג החוג, אחר כך לסגן יושב הראש ולבסוף נעשה יושב ראש אגודת הסטודנטים בתל אביב ויו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית.
לזכותו הוא זוקף את הנהגת שביתת הסטודנטים הארוכה בתולדות המדינה, שנמשכה 45 יום והסתיימה בהצלחה חלקית בלבד. בעקבות השביתה החליט לפרוש ממפלגת העבודה ("אבל עד היום אני מאמין באידאולוגיה של העבודה, ואני רואה בעצמי את הסמן השמאלי של יש עתיד") והחל לחפש נתיבים לפוליטיקה הארצית. הוא הקים את רשימת הצעירים שהתמודדה בבחירות המוניציפליות ב-2008 בעיריית תל אביב וזכתה בשלושה מנדטים.

בבחירות לכנסת ה-18 הקים את מפלגת הצעירים "צבר", שקיבלה רק 5,000 קולות . אז החלה היכרותו עם יאיר לפיד. "נפגשתי איתו והצעתי לו את המקום הראשון. אמרתי לו, בוא, תעמוד בראש המפלגה, כי אתה מסמל את הפוליטיקה החדשה. אותך העם רוצה.
אבל הוא אמר לי שכרגע זה לא רלוונטי מבחינתו. מאז נשארנו חברים, וכשהוא הודיע על הקמת'יש עתיד' הודעתי לו מיד שאני מצטרף. הייתי בצוות המצומצם שהקים את המפלגה". לפיד מינה אותו לעמוד בראש מטה הצעירים והסטודנטים, אבל לאכזבתו של טופורובסקי מיקם אותו לפיד רק במקום ה-18.
טופורובסקי לא שבר את הכלים. הוא קיבל את הדין, ובבוקר למחרת הבחירות התבשר שהוא בפנים. כיום הוא חבר פעיל בוועדת הכספים ובוועדת המדע, ומקדם לצד ח"כ משה גפני את הצעת החוק הממשלתית שתקבע מה יעשו בכספי קרן תמלוגי הגז בסך 220 מיליארד שקל.
"קשה להאמין, אבל רק שנינו יושבים שם, ואנחנו מקבלים החלטות לאן ילך הכסף - למחקרי פיתוח, לאנרגיות מתחדשות, להצלחת חיים בתאונות דרכים ועוד", הוא מספר. טופורובסקי הספיק להגיש כבר שש הצעות חוק, ובהן חוק שיאפשר לכל אוניברסיטה לקבוע בעצמה את כללי הקבלה לסטודנטים, חוק האוסר לרשום כלי רכב על שם קטינים, חוק הגנה על זכויות הדורות הבאים, חוק המחייב צביעת פס זוהר על קסדות אופנוענים ועוד.
לפיד מינה אותו לאחראי מטעם המפלגה על קידום תחום הדיור בכנסת. "אני עצמי גר בשכירות בתל אביב", הוא אומר. "אשתי בהיריון, ואנו רוצים לעבור דירה, אבל אפילו עם משכורת של חבר כנסת זה בלתי אפשרי בתל אביב. אנחנו שוקלים לעבור לנס ציונה".
טופורבסקי בטוח שבתוך שנים ספורות מצב הדיור בארץ ישתנה ללא היכר - ועד אז הוא מקווה לתקוע יתד בכנסת, ולזכות למעמד בזכות פעילות פרלמנטרית חרוצה ולא בגלל תמונות שערורייתיות בפייסבוק.
"כל מי שמכיר אותי יודע שזה לא מתאים לי. למדתי לקח מהסיפור הזה של התמונה, ובוודאי שלא אחזור על זה. אני לא כועס על התגובות וגם לא נעלבתי. עכשיו אני צריך לעבוד על שיקום התדמית שלי, ואם כתוצאה מכך אנשים ילמדו על העשייה שלי ויבינו שבעצם באתי לכאן לעבוד ולא לשחק, אולי כבר הרווחתי משהו".