משרד החוץ שובת: המשלחות לפולין בוטלו
אלפי תלמידים שילמו אלפי שקלים, סידורי הטיסה והשהייה כבר נעשו, אבל עובדי משרד החוץ מסרבים להנפיק דרכונים למאבטחים עם נשק בחו"ל

"זה חמור מאוד", אומרת מרים גוטליב, מורה ומרכזת המשלחת לפולין בבית הספר יחד במכבים רעות, שממנו אמורה לצאת משלחת ב-18 באוגוסט . "דיברנו עם סוכנויות הנסיעות כדי לבדוק את עלות הביטול. התשובה הייתה שעלות הביטול היא מלאה. יש תלמידים שעבדו כמו חמורים כדי להשתתף במשלחת, להכין דוחות עדות, להגיש דוחות על ספרים - והכל לחינם".
עובדי משרד החוץ נוקטים עיצומים זה ארבעה חודשים בגלל תנאי העסקתם. בין היתר, הם מוחים על שחיקה בשכר הדיפלומטים ועל הרעה בזכויות הפנסיוניות. לאחרונה הם החריפו את עיצומיהם, כולל הפסקת ההנפקה של דרכונים דיפלומטיים למאבטחים, ולכן חלק מהמאבטחים בבתי הספר לא יוכלו לצאת עם המשלחות.
"ישנם מאבטחים שהיו להם דרכונים דיפלומטיים בתוקף והם יכולים לצאת למשלחות", אומרת גוטליב. "זה הגיע לרמה של אבסורד. בחלק מבתי הספר יש משלחת של ארבעה אוטובוסים שבהם לכמה יש אישור ולאחרים אין".
בגלל המצב ייאלצו אנשי בית הספר וההורים לשאת בהוצאות של הזמנת הכרטיסים. קצין הביטחון הארצי של משרד החינוך, איל פרידמן מירב, שיגר אתמול מכתב לבתי הספר הללו ובו נאמר: "המשמעות המיידית היא שמתוך 61 משלחות המתוכננות לצאת בחודש אוגוסט, נכון לעכשיו ל-18 משלחות אין מאבטחים, ולכן הן לא יאושרו ליציאה על ידי השב"כ".
פרידמן מירב ציין כי הפגיעה רק תלך ותחריף משום שגם גורלן של המשלחות המתוכננות לצאת בחודשים ספטמבר, אוקטובר ונובמבר אינו ברור. בעקבות המכתב פנו אנשי המטה למשלחות לפולין לאריה לוקר, יו"ר איגוד מנהלי בתי הספר, והתריעו בפניו כי בכוונתם לנקוט שורה של צעדי חירום כדי לנסות לצמצם את הנזקים. בין השאר מתוכננת פגישה דחופה עם סוכני הנסיעות, ויישקלו צעדים יחד עם בתי הספר כדי לבדוק כיצד ניתן בכל זאת להוציא חלק מן התלמידים.
מי שרואה את הנזקים באור פחות קשה היא נשיאת בית הדין לעבודה, דיתה פרוז'ינין, שבפסק הדין שדחה את העתירה לאכוף על עובדי משרד החוץ לספק דרכונים למאבטחים כתבה: "הנזק שנגרם למעביד, בענייננו, משרד החינוך, והן הצדדים השלישיים )ההורים ( אינו בלתי הפיך. אין מדובר בפגיעה בבריאות או בפגיעה בביטחון המדינה או באינטרסים חיוניים אחרים. אכן, לנסיעות התלמידים לפולין חשיבות ערכית וחינוכית רבה". היא רמזה לצדדים, ההסתדרות ומשרד החוץ, לנסות להגיע להסדר מהר ככל שניתן כדי לנסות לסיים את השביתה. "עדיין ניתן לעשות כל מאמץ כדי לסיים את הסכסוך בהקדם ולאפשר לצאת לחו"ל במועד, או לכל היותר באיחור קל", סיכמה .