3 רופאים, 37 ניתוחים, 4 ימים: "כמעט קרסנו"

בצוותא עם עוד שני רופאים, השתתף ד"ר מרק אידלמן במרתון ניתוחים באקוודור, בחסות ארגון וולנטרי. "היו רגעים שנפלנו מהרגליים"

יונתן הללי | 5/8/2013 15:47 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מרתון ניתוחים אורתופדיים התקיים לאחרונה בעיר לוחה שבדרום אקוודור, ובמסגרתו נותחו 37 מבוגרים וילדים בפרק זמן של ארבע ימים בלבד. את הניתוחים ביצעו חברי משלחת רפואית בינלאומית, עליה נמנים שלושה רופאים בסך הכל, אחד מהם ישראלי: פרופ' משנה אידלמן, מנהל יחידת אורתופדית ילדים ברמב"ם.

- צפו: בורגר מבשר סינטטי הוכן לראשונה
- איראן: עצרנו חשוד בריגול לטובת ישראל

דר' אידלמן יחד עם מטופלת מקומית ואביה
דר' אידלמן יחד עם מטופלת מקומית ואביה צילום: יח''צ
לפני כמה שבועות ארז דר' מרק אידלמן, מנהל יחידת אורתופדית ילדים ברמב"ם את המזוודה, ונסע לאקוודור. שם, בצד השני של העולם, הוא הוציא את החלוק וסכין המנתחים ועשה את מה שהוא יודע לעשות הכי טוב: לעזור לילדים.

רופאי המשלחת טיפלו בפרק הזמן הקצר שעמד לרשותם בעשרות מקומיים שסבלו מבעיות אורתופדיות שונות, חלקן מוגדרות כחמורות, כאשר מרבית המטופלים הינם ילדים אשר הגיעו מכפרים בסביבת העיר. "כשהגענו לביה"ח האוניברסיטאי בלוחה, ראינו תורים ארוכים עם מטופלים שממתינים לבואנו", ספר דר' אידלמן, "בית החולים פרסם לפני כמה חודשים את הידיעה על הגעת המשלחת וכ-700 מועמדים הגיעו לפגוש אותנו". מתוך מאות המטופלים, בחר הצוות הרפואי המקומי את 150 המקרים שנראו להם דחופים ביותר, רק כמה עשרות מתוכם נותחו בסופו של דבר.

פעילותה של המשלחת באקוודור התקיימה בחסותו של ארגון וולונטרי אמריקאי בשם "אופריישן ריינבו" (Operation Rainbow). הארגון, שבסיסו ממוקם בקליפורניה, שולח מידי חודש רופאים כירורגים למדינות שונות באמריקה הלטינית, במטרה לסייע לאזורים שבהם ישנו מחסור בידע, ציוד וכוח אדם רפואי. המשלחת מנתה 23 חברים, ביניהם שלושה רופאים, אחים, אחיות ופיזיותרפיסטים, אשר הגיעו לאקוודור כשהם מלווים בשנים וחצי טון של ציוד רפואי.
רצינו לעזוב, אבל הלב לא עמד בזה

משמונה בבוקר, עד עשר בלילה, כל יום במשך ארבעה ימים רצופים, ביצעו חברי המשלחת ניתוחים וטיפולים בבעיות שונות ומגוונות בחולים בני חודשיים עד שמונים ואחד. לדברי של דר' אידלמן, מדובר בקצב עבודה בלתי נתפס.

"כמעט 40 ניתוחים בארבעה ימים זה אתגר לא פשוט", הוא מסביר, "לשם השוואה, בקריה הרפואית רמב"ם, ביה"ח הגדול בצפון ישראל, אנו מבצעים מידי שבוע חמישה עד עשרה ניתוחים אורתופדיים בילדים. היו רגעים שפשוט נפלנו מהרגליים, אבל אתה יודע שכל דקה שאתה בחדר ניתוח, אתה עוזר למישהו וזה מה שמחזיק אותך ומדרבן אותך להמשיך".

למרות העובדה שמדובר במטופלים הסובלים מבעיות אורתופדיות, רובם מתקשים להתנייד, האפשרות שיקבלו את הטיפול המיוחל, גרמה להם להגיע ממרחקים. "חלק ניכר מהמטופלים הגיעו מהכפרים שנמצאים בטווח של 500 ק"מ מביה"ח שבו עבדנו. אלו לא נתונים שאנו מכירים במציאות שבה אנו חיים, אבל אין לאנשים האלה הרבה ברירות. בעצם אין מי שיטפל בהם".

אמנם החוויה לא זרה לו, אך דר' אידלמן עדיין מתרגש מכל מפגש ומפגש. במיוחד זכורה לו פעוטה בת ארבע, שפגש במרפאה, ממש ברגע האחרון: "הילדה הגיעה עם אמה יום לפני היום שעזבנו בשעות הערב. זה שלב שכבר לא קיבלנו מטופלים חדשים, וכבר התחלנו לתכן את עזיבתנו, אבל הלב שלנו לא עמד בזה. הילדה הגיעה עם בעיה של ירך אשר ממוקמת גבוה, ובעצם הייתה מוגבלת בתנועה. ניתחנו אותה ותקנו את הבעיה. אני צופה שלאחר תקופת ההחלמה, היא תלך ללא צליעה".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אמריקה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק