בישראל מפתחים את התאנים הגדולות בעולם
במכון וולקני משביחים זני תאנים המותאמים לאירופאים שאוהבים אותן קטנות, ולסינים שרוצים "בלונדיניות". וגם: תאנים טריות לט"ו בשבט
לדברי ד"ר משה פליישמן, מנהל המחלקה לעצי פרי במכון וולקני, העומד בראש פרוייקט ההשבחה, מטרת הפרוייקט היא "ליצור מגוון שממנו ניתן יהיה להציע לכל אחד פרי על פי טעמו, וגם ליצור מגוון תאנים שיגיע לשווקים כמעט לאורך כל השנה. אנו חותרים לכך שאפילו בט"ו בשבט נוכל לחגוג עם תאנים טריות".
ריבוי התאנים נעשה על ידי ייחורים: גוזרים ענף תוקעים אותו באדמה והוא משתרש בקלות. באופן כזה עץ אחד יכול להפוך למטע שלם, ובתוך שנה מהשתילה העץ מניב פרי.
כיום נמצאים במכון וולקני 10 אלפים "צאצאים", שהם דוגמאות של עצי תאנה מהן ייבחרו הזנים הטובים ביותר. ב"חלקת המצטיינים" נטועים 30-40 זנים משובים שהחלו להניב פרי. קניינים מכל העולם מגיעים בימים אלה למטע, כדי לטעום ולבחור את הזנים המתאימים ביותר לנהל הצרכנים שבארצותיהם.
הסינים אוהבים אותן גדולות ומתוקות. האירופאים - קטנות כדי למלא בונבונירות. המכסיקנים, כמו גם הישראלים, אוהבים את הניגודים בצבע: בחוץ ירוק ובפנים אדום. והקוריאנים והיפנים אוהבים אותן "בלונדיניות" - בחוץ צהוב ובפנים לבן.
במטע התאנים במכון וולקני קיים מגוון תאנים: ירוקות מבחוץ ואדומות מבפנים. סגולות בחוץ ואדומות מבפנים. תאנים צהובות בצורת אגס כשבפנים הן לבנות. כמו כן ישנן תאנים ענקיות בגודל כדור טניס שצבען בחוץ סגול עז ובפנים אדום בוהק. הן עדיין לא נשלחו לבדיקת "שיאי גינס", אך לעובדי המכון אין ספק כי אלו התאנים הגדולות בעולם.
זנים נוספים הם "פנטה", תאנה מפוספסת בצבע שחור, וצורת אגס מאורך בפנים אדום. זן "סתוונית הדבש" שמבשיל כבר בסוף ספטמר בצבע סגול כהה בחוץ וצבע דבש בפנים. שם המותג של הזנים החדשים הוא "פיגרו", "פיג" לתאנה, והסיומת ראשי תיבות של "מנהל המחקר החקלאי".
בתוך תהליך ביסוס גידול התאנים בקרב החקלאים הישראלים פותחו במכון וולקני גם צורות עיצוב חדשות לתאנים. אם בעבר גידלו תאנים בצורת גביע ועל עצים בגבהים של שמונה מטרים, בתהליך העיצוב החדש העצים מגיעים לגובה של 1.70-1.80 מטרף ובצורה שבה שבה הענפים גדלים באופן המקל על האריה (קטיף התאנים).