אקדח מעשן בשירות משטרת ישראל
במשטרה לא הבינו של"טייזר" יש מחיר כבד. איך התקבלו ההחלטות, מי לא היה ער לסיכונים ומה אומרים בחברה המייצרת על הסערה השבוע?
קעטבי, מפקד מחוז ש"י לשעבר. הוא פרש מהמשטרה לפני ארבע שנים, אולם נחשב לאחד המומחים המשטרתיים לכלי נשק ולמי שדחף להבאת אקדח הטייזר לישראל. השבוע עלה האקדח לכותרות כשבועז אלברט, תושב יצהר, חושמל בטייזר בזמן מעצר על הפרת צו הרחקה מנהלי. מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו הורה על הקפאת השימוש בטייזר עד סיום בדיקת האירוע ביצהר.
בפברואר 2009 נכנס אקדח הטייזר לשימוש בישראל. בחודשים הראשונים הובאו לארץ רק כמה עשרות אקדחים, והיום יש בידי המשטרה 500 אקדחי טייזר ו-1,500 שוטרים שאומנו לשימוש בהם.
נוהלי הפעלת הטייזר בישראל הרבה פחות נוקשים מהמקובל בעולם, ומתעלמים מהשפעותיו הקשות של השימוש בכלי הנשק הזה. על פי דוח של ארגון אמנסטי, 500 בני אדם מתו בארצות הברית אחרי שנורו לעברם חצי הטייזר, שפוגעים בשרירים ומשתקים אותם. האקדח פועל גם כשוקר חשמלי.
עשרות תביעות הוגשו נגד חברת "טייזר אינטרנשיונל" על פגיעה ומוות. החברה הכחישה קשר סיבתי ישיר בין המוות לירי חצי הטייזר, אולם כבר שילמה מיליוני דולרים למשפחות של הרוגים ולנפגעים בלי להודות בקשר הסיבתי. בין התובעים היו גם שוטרים מחמש מדינות בארצות הברית שנפגעו לטענתם מהטייזר אחרי שנורו לעברם חצים במהלך הדרכה על שימוש במכשיר.
קעטבי אומר שגם עליו ירו חצים כשביקר בארצות הברית כדי לבחון את האקדח, ולדבריו הכאב היה זניח. "ישראל היא מדינה מתפרקת", הוא אומר. "השוטרים נשלחים לרחובות אלימים, מלאים בשיכורים ובפשע, וצריך לאפשר להם לפעול מול האלימות. אם שולחים את השוטר לרחוב בלי טייזר, זה כמו לשלוח חייל לקרב בלי תחמושת. בסך הכל אין סיכון בטייזר ואם יש סיכון הוא שולי".
בארצות הברית, על פי דוח של אמנסטי, מתו ב-12 השנה האחרונות 500 בני אדם אחרי שנפגעו מחצי הטייזר.
"זה סיכון מחושב בשוליים. אם חושבים על עלות מול תועלת, צריך להשתמש בטייזר. צריך פרופורציות. אסור לשפוך את התינוק עם המים. מה אתם רוצים מהשוטרים המסכנים האלה? הם הסמרטוטים של המדינה".
קורבנות השימוש בטייזר מסכנים לא פחות. בארץ הוגשו תלונות למח"ש על שימוש חריג בטייזר.
"כל פעם שתחקרנו את המקרים מצאנו שהשימוש היה סביר. הטייזר אינו דבר רע".
"היינו חבורה קטנה של שוטרים שטיפלה בהכנסת הטייזר לשימוש בישראל", אומר קצין בכיר במשטרה לשעבר. "לא חבורת שומרי סוד, אבל לא הרבה אנשים עסקו בזה". דודי כהן, שהיה מפכ"ל המשטרה; נסים מור, שהיה ראש אג"ם והיום סגן המפכ"ל; בנצי סאו, שהיה ראש אגף המבצעים במשטרה והיום מפקד מחוז תל אביב; ודוד צור, שהיה מפקד מחוז תל אביב של המשטרה והיום חבר כנסת של "התנועה" דחפו להכנסת הטייזר לשימוש בישראל. "זה נבדק שנים במשטרה לפני שנכנס לשימוש", אומר כהן. "בדקנו את זה עם עורכי דין ורופאים במשך שנים".
בדיקה פשוטה בגוגל הייתה מגלה לכם שעל פי דוח של אמנסטי מאות מתו אחרי שנפגעו מחצי הטייזר.
"אני לא חושב שאפשר למות מזה. אני לא מכיר מחקרים על מוות".
" הטייזר הוא מכשיר חשוב וטוב", אומר ח"כ צור. "הוא נותן מדרגה נוספת בין השימוש בידיים לבין שימוש בירי. זו מדרגת ביניים טובה. הבעיה היא בשימוש שעושים בו ולא במכשיר. עושים שימוש יותר מדי גדול בשוקר החשמלי. צריך להנחות את השוטרים וללמד אותם איך להשתמש בטייזר". גם צור, כמו קעטבי, עבר אימון שכלל ירי של חצים. "זה לא כזה דרמטי", הוא אומר. "אני המלצתי להכניס את זה לשימוש".
למרות מאות מקרי המוות בארצות הברית, בקנדה ובבריטניה ועשרות התביעות שהוגשו?
"זה עלול להזיק לאוכלוסיות קצה, אבל זה נבדק בכל העולם. הבעיה היא לא האקדח, אלא העובדה הפשוטה שהדברים לא מצטלמים טוב. אבל גם אם היו מכים את בועז אלברט בידיים זה היה נראה רע. פעילות משטרתית אף פעם לא מצטלמת טוב, רק בסרטים זה נראה יפה".
בארבע שנים וחצי שעברו מאז שהטייזר נכנס לשימוש בישראל הוגשו למחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים כמה תלונות נגד שימוש חריג במכשיר. "במשרד המשפטים אין תיעוד מדויק של תלונות על טייזר, זה מקוטלג כתת-קטגוריה של אלימות שוטרים", אומרים במשרד. שתי תלונות התקבלו: שוטר אחד הועמד לדין משמעתי, ונגד שוטר נוסף יוגש כתב אישום אחרי שירה בעציר בתחנת המשטרה כדי להראות לחבריו השוטרים איך משתמשים באקדח הטייזר.
"זה המקרה החמור ביותר שהובא לידיעתנו", אומרים במח"ש. "לא מזמן שוטרים התעללו בעציר בטייזר בתחנת משטרה באזור הדרום. רואים לפעמים התעללויות של שוטרים בטייזר, אבל זה קורה כמו ששוטרים פוגעים שלא כדין באלות. אלה מבחינתנו מסוכנת יותר כי היא עלולה לגרום נזק בלתי הפיך".
בנובמבר 2010 ירו שוטרי סיור באקדח טייזר בחשוד בגניבת אופנוע. החצים פגעו בו, אולם השוטרים המשיכו לירות גם אחרי שהחשוד שותק. במרס 2011 אדם שהעיר לשוטרים על שימוש בכוח נגד עובדים זרים חושמל בטייזר. ביולי 2011 צעיר בבני ברק התקרב לשוטרים שניסו למנוע פריצה לרכב. השוטרים פירשו זאת כתקיפה, ירו בצעיר שנפל ושבר את הלסת. "הצעיר נמלט ממעצר", הסבירה המשטרה את השימוש בטייזר.
באפריל 2012 השתמשו שוטרים בטייזר נגד עצורים בתחנת משטרה. ביולי 2012 חושמל אדם אחרי שכבר היה שרוע על הקרקע. באוגוסט 2012 נאזק תושב מזרח ירושלים בפארק המימדיון במהלך קטטה המונית, אחרי שהעיר לשוטרים שניגשו לשני צעירים שלא היו מעורבים בקטטה.
טלאל אסייאד טען שאחד השוטרים ירה לעברו שני חצים: "המחטים היו חדות כמו סכין, נפלתי על הארץ והתחלתי לצעוק מכאב. בקושי יכולתי לנשום". מח"ש העבירה את הטיפול לבית הדין המשמעתי. באוגוסט 2012 חושמל הסטודנט הירושלמי נמרוד פילדמן בהיותו בתוך ניידת משטרה. הוא נעצר אחרי שניסה לברר מדוע הניידת חוסמת את הכביש. "משקר מי שאומר שזה לא כואב,? אומר פילדמן. "אני רק חושמלתי ובכל זאת התפתלתי מכאב. החצים כואבים הרבה יותר".
בפברואר 2012 פנתה האגודה לזכויות האזרח למפכ"ל המשטרה בדרישה לשינוי נוהלי השימוש בטייזר. כאמור, נוהלי השימוש בטייזר נוקשים פחות מאשר במקומות אחרים בעולם. בארצות הברית גובשו נהלים חדשים ב-2011, ולפיהם שוטר ישתמש בטייזר רק נגד אנשים המציגים תוקפנות אקטיבית או מתנגדים בצורה שעלולה לגרום נזק להם או לאחרים. באוסטרליה רשאי שוטר להשתמש בטייזר רק כשהאדם שמולו מסכן שוטר, את עצמו או את הציבור. בבריטניה ניתן להשתמש בטייזר כשלשוטר יש סיבה להניח שעליו להגן על הציבור ועל עצמו באירועים אלימים או בעת איום לאלימות.
ההנחיות בישראל, שגובשו באוקטובר 2008, כמה חודשים לפני שהטייזר נכנס לשימוש, ונחשפו בינואר 2010 בעקבות בקשה של התנועה לחופש המידע, מתירות לשוטר להשתמש בטייזר לשם הגנה עצמית או במקום שניתנת לו הסמכות להפעיל כוח סביר במקרים שבהם האדם מתנגד למעצר או מנסה להתחמק ממנו, או כאמצעי ריסון נגד עצורים. "ייעודו של הטייזר אינו שימוש במקרים קיצוניים שבהם נשקפת לשוטר סכנת חיים", נכתב בתשובת המשטרה לאגודה לזכויות האזרח במאי 2012.
בארצות הברית נאסר על שוטרים לירות בטייזר בנשים הרות, בקשישים, בילדים ובאנשים שנראים חולניים. בארץ אוסרות ההנחיות על ירי בנשים הרות. בכמה מדינות בעולם נאסר על שימוש בטייזר נגד נהגים, בארץ אין הוראה דומה. בארצות הברית נאסר על ירי בחזה ובאזורים רגישים כמו הראש ואיברי המין. בארץ מונחים השוטרים לירות לעבר מרכז הגוף. "אין בהפעלה לעבר בית החזה כדי להגביר את הסיכון", נכתב בתשובת המשטרה לאגודה לזכויות האזרח.
בארצות הברית רשאי שוטר לירות בטייזר מטווח של עשרה מטרים, בארץ אין הגבלה של טווח. ההוראה קובעת כי ירי החצים יבוצע "ממרחק". קצינים בכירים אומרים שניתן לירות בטייזר ממרחק של שישה מטרים. בארצות הברית מוגבל זמן השימוש לחמש דקות, תוך אזהרה שירי שנמשך למעלה מרבע שעה עלול לגרום מוות. בארץ מתירות ההנחיות ללחוץ פעם אחת על ההדק, אולם אינן מגבילות את זמן הפעולה.
"לקח למשטרה לא מעט זמן, גם מההיבט החוקי, להכניס את הטייזר לשימוש", אומר משה קראדי, מפכ"ל המשטרה בין השנים 2004 ל-2007. "המשטרה מחפשת כל הזמן אמצעים לא קטלניים שייתנו לשוטר כלי נוסף לפני שהוא מפעיל נשק חם. ככל הנראה היו מקרים של שימוש שלא על פי הצורך, אבל אני מבין את הרציונל של הטייזר".
אקדח הטייזר מיוצר במפעלי "טייזר אינטרנשיונל" באריזונה. את האקדח המקורי פיתח ג'ק קאבר, מדען מסוכנות החלל האמריקאית נאס"א. בתחילת שנות התשעים הצטרפו ליוזמה האחים פטריק ותומאס סמית מאריזונה מתוך כוונה להפוך את האקדח המקורי לאקדח אל-הרג. ב-1999 הסתיים פיתוחו של דגם האם-26. קאבר נפטר לפני ארבע שנים. האחים סמית, בעלי מניות בטייזר אינטרנשיונל, סירבו השבוע להתראיין.
ב-2001 החלה המשטרה האמריקאית להשתמש בטייזר. היום נמצא האקדח בשימוש של 16 אלף סוכנויות משטרה בכל רחבי העולם, אם כי כמה מדינות, ובהן קניה ושוודיה, סירבו להכניס את הטייזר לשימוש. שלוש שנים אחרי שנכנס לשימוש בארצות הברית חשף דוח של ארגון אמנסטי למעלה ממאה מקרי מוות של עצירים שנורו לעברם חצי טייזר. תחקיר של רשת סי-בי-אס האמריקאית מצא 70 הרוגים, מהם עשרה בחודש אחד.
דוח של אמנסטי מתחילת החודש מצא 500 הרוגים בארצות הברית, מהם 60 באופן ישיר בעקבות פגיעה של חצי הטייזר. השאר מתו מסיבה שאינה ידועה זמן קצר אחרי שנורו. מדינת קליפורניה מובילה עם 92 הרוגים, אחריה פלורידה עם 65 הרוגים וטקסס עם 37 הרוגים. "טייזר הוא נשק של שוטר עצלן שרוצה להפיל את העבריין ברגע אחד", נכתב בדוח של הארגון שקרא כבר לפני שש שנים להפסקת השימוש בטייזר.
דוחות של ארגונים בכל רחבי העולם חשפו מקרי מוות אחרי שימוש בטייזר. באוסטרליה נהרגו בין 2002 ל-2012 חמישה בני אדם. אתר אינטרנט העוקב אחרי שימוש חריג בטייזר מצא שב-2013 נהרגו קנדי אחד ו-35 אמריקאים אחרי שנורו מהטייזר. בשבוע שעבר נהרג במיאמי צעיר שצייר גרפיטי אחרי שנורה בחזה. בתחילת החודש נהרג בקנדה גבר בן 27 אחרי שהשוטרים ירו בו לפני שנאזק.
בבריטניה נהרגו בעשר השנים האחרונות שבעה בני אדם, שניים כתוצאה ישירה מהשימוש בטייזר, לגבי האחרים סיבת המוות אינה ידועה. ביולי נהרג גבר בן 32 ממנצ'סטר, ג'ורדן בגלי. לטענת המשטרה, בגלי שלף סכין כדי לדקור את השוטרים. הם שלפו טייזר ובגלי נהרג.
טייזר אינטרנשיונל הכחישה קשר בין המוות לשימוש באקדח. החברה טענה שבכל אחד מהמקרים סבלו ההרוגים ממחלות שונות, אולם בשנים האחרונות החלה החברה לשלם סכומי עתק לנפגעי הטייזר. ב-2007 קיבל ויליאם גריידר 90 אלף דולר אחרי שנורה בטייזר וסבל מפגיעות. ביוני 2008 קיבלה משפחתו של גבר שנהרג בסן חוזה שישה מיליון דולר. באפריל השנה קיבלה טיפאני רנט משיקגו 55 אלף דולר אחרי שנורתה על ידי אקדח טייזר בהיותה הרה. השוטרים טענו כי לא ידעו שהיא הרה.
הפיצויים לא השפיעו על רווחיות החברה. אמנם על פי הדוח של טייזר אינטרנשיונל, במחצית הראשונה של 2013 עומדות החבויות השונות של החברה על 33 מיליון דולר לעומת 28.9 מיליון דולר בסוף 2012, אולם הרווח הנקי של החברה ב-2013 הגיע ל-7.7 מיליון דולר, לעומת 7.2 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2012. למרות הדיווחים על השימוש החורג בישראל שפורסמו בכל רחבי העולם, עלתה מניית טייזר אינטרנשיונל בנאסד"ק בשבוע האחרון מתשעה דולרים ל-10.21 דולר.
היבואן הבלעדי של טייזר בישראל, חברת "קונטקט אינטרנשיונל" (קליע) ממישור אדומים, מדווחת באתר שלה על רווחים שנעים בין מיליון לחמישה מיליון דולר. הטייזר נמכר בישראל למשטרה ולצבא. בדף החברה בספר החברות הביטחוניות של משרד הביטחון, מתגאה החברה במכירה של נשק ותחמושת לחילות האוויר, הים והיבשה בנוסף לטייזר. הבעלים של החברה, זאב קפטובסקי, סירב השבוע להתראיין. "זה עניין פנימי של המשטרה", הוא אומר. "אני לא נכנס לזה, זה לא הרגע המתאים לענות על שאלות".
אמנון בן דוד, מנהל השיווק של החברה בישראל, אומר שהאירוע ביצהר "לא מטיל ספק באפקטיביות של הכלי. השימוש של הטייזר נרחב מאוד בעולם. הנשיא הצרפתי סרקוזי אפילו אמר שהוא רוצה שלכל שוטר יהיה טייזר. זה כלי אפקטיבי וטוב, שלא גורם נזקים בלתי הפיכים".
נדמה לי שמוות הוא נזק בלתי הפיך.
"באף אירוע של מוות לא הוכח קשר סיבתי ישיר בין המוות לשימוש בטייזר. אני חוויתי את זה על עצמי ולא הרגשתי כלום. שיתוק קצר וזהו, כלום. אין שום בעיה עם הכלי אלא עם המידתיות, התרגולת, חוכמת החיים. אקדח לא מרתיע את הפושעים כי הם יודעים ששוטר לא ימהר לירות בהם.
"העבריינים פוחדים מהטייזר, הם יודעים שכדאי להישמע להוראות של שוטר שמצויד בטייזר. אנחנו רק רוצים לעשות טוב למדינה עם הטייזר, אנחנו לא עושים מזה מסחר, אפשר למכור טייזר לכל מאבטח ואז הם לא יהרגו את הנשים שלהם, אבל אנחנו לא מתעסקים עם זה. מה שמנחה אותנו זה לא המסחר, אלא רק טובת האזרחים".
תגובת דובר המשטרה: "עד להכנסת מכשיר הטייזר לשימוש במשטרת ישראל, כללו האמצעים העומדים לרשות השוטר להפעלת סמכות: אלה, תרסיס פלפל וכוח ידיים. מכשיר הטייזר מאפשר לשוטר להפעיל את סמכות השימוש בכוח, בלי להגיע למגע עם חשוד ובכך לצמצם את הסבירות לפציעת החשוד או השוטר. מכשיר הטייזר פותח על מנת לאפשר לשוטרים ולגורמי אכיפה להתמודד עם חשודים אלימים במקרים של ביצוע מעצר, הגנה עצמית או ריסון עצורים.
"השימוש בטייזר מנע במקרים רבים את הסלמתם של אירועים והגעה למצב של סכנת חיים אשר היה מאלץ את השוטרים לעשות שימוש בכלי ירייה. לא מוכרים לנו מקרי מוות שנגרמו מהפעלת הטייזר. יתרה מכך, משרד המשפטים האמריקאי וגופים בלתי תלויים נוספים במערב מגדירים את מכשיר הטייזר כאמצעי "פחות מקטלני".
"לעניין הפעלה לעבר בית החזה ומשך ההפעלה - הוראות בנושאים אלו אינן מוכרות לנו. בלי להתייחס כלל לנתונים שהוצגו ולמידת מהימנותם, המפכ"ל מינה צוות בדיקה לבחינת יעילות השימוש בפונקציית השוקר החשמלי במכשיר הטייזר.
המכשיר נמצא בשימוש מבצעי במשטרה משנת 2009 לאחר ניסויים מבוקרים ובדיקות לבחינת התאמתו שארכו מספר שנים. משטרת ישראל שמה דגש על איתורם של טכנולוגיות ואמצעים פחות קטלניים מתוך מטרה להמעיט ככל הניתן את השימוש בכלי ירייה קטלניים ובכך להפחית גם את הסיכונים של האוכלוסייה שלעברה נדרש להפעיל כוח לצורך ביצוע תפקידי משטרה.
מפעילי טייזר במשטרה עוברים הסמכה שתכניה נקבעו על ידי היצרן ומחויבים בביצוע אימון ריענון אחת לשנה כתנאי להמשך הסמכתם. במשטרת ישראל כ-1,700 שוטרים המוסמכים להשתמש במכשיר הטייזר. המכשיר הינו אמצעי מציל חיים, הן של שוטרים והן של אזרחים - חשודים, אשר אלמלא הטייזר היה צורך לבצע כלפיהם שימוש בכלי ירייה קטלני".