התערבות צבאית בסוריה: התרחישים, האינטרסים וההשלכות
נשיא ארה"ב מתקשה להדוף את הלחצים המופעלים עליו להורות על פעולה בסוריה, מנגד הוא לא מעוניין לסבך את צבאו כמו בעיראק וחושש שכל האזור ייסחף למערכה. בנוסף, ביום שאחרי עלולים להשתלט על סוריה דווקא כוחות אל-קעידה
עוד בנושא:
- הטבח הכימי בסוריה: העולם מחכה לאובמה
- בגלל רוסיה וסין: האו"ם לא יחקור את הטבח
- שר הביטחון יעלון: אסד איבד שליטה בנעשה
אולם אחרי שמילכד את עצמו בהצבת הקו האדום ההוא, נזהר הנשיא לא לעשות זאת פעם נוספת, ונמנע מלקבוע נחרצות כי אסד עומד מאחורי התקיפה הכימית בשבוע שעבר בדמשק. "לפעמים אנשים קוראים לתגובה מיידית, קופצים לדברים שלא נגמרים טוב ומסבכים אותנו במצבים קשים מאוד. כאלה שרק מגבירים את העוינות כלפינו באזור", הבהיר שלשום בראיון לסי-אן-אן.

הנשיא זוכה פרס נובל לשלום מנסה בחודשים האחרונים להלך בין החובה המוסרית לפעול לבין הצורך החיוני להימנע מהסתבכות נוספת במזרח התיכון. שגריר ישראל בוושינגטון מייקל אורן הטיב לבטא את הדילמה בשיחה עם ה"ניו יורק טיימס".
אורן סיפר שהוא מבחין לא פעם בדיונים בין רוחות רפאים במהלך פגישותיו עם מקבלי ההחלטות בוושינגטון. "רוחות הרפאים של אפגניסטן ועיראק מתחרות ברוחות הרפאים של רואנדה וקוסובו", הוסיף.
ובהתאם לכך ניסה בסוף השבוע הממשל ליצור את הרושם שארה"ב נערכת לפעולה נגד סוריה ואף הבהיר כי נשקלות מספר אפשרויות פעולה. אבל לפי ההערכה הרווחת, ארה"ב תוסיף לעשות הכל כדי לא להיקלע לתסבוכת הסורית ותעדיף לנקוט בשלב זה בצעדי ענישה מוגבלים ומקומיים שימנעו את המשך הכרסום בהרתעה האמריקאית, וחשוב מכך, את ההסתבכות הכל כך צפויה במלחמה לא לה.
ויש לה חיזוק לכך בממסד הביטחוני במערב. חרף ההכרזות הלוחמניות בקונגרס, בישראל, בטורקיה ובאירופה, מתעקשים גנרלים מערביים כי התערבות בסוריה עלולה לגרום להשלכות קשות, אפילו הרות אסון, ולא רק לסוריה אלא למזרח התיכון כולו. כבר עתה זולגת המלחמה לעיראק וללבנון, ובמידה פחותה גם לירדן ולטורקיה. מתקפה צבאית, גורסים המתנגדים, עלולה לגרור למערכה גם את המדינות הללו וכן את ישראל ואיראן, שהזהירה אתמול מפני תקיפה.
ומה בדבר הרוסים, שאמנם מתרחקים בחודשים האחרונים מאסד, אך מסרבים לנטוש את הבסיס האחרון שנותר להם במזרח התיכון? כיצד יגיבו הם למתקפה? ומה בדבר אל-קעידה הסורית (ג'בהת אל נוסרה) ואל-קעידה מעיראק שכבר משתלטים על אזורים נרחבים במדינה?
אחד הגורמים המובילים את הקו הספקני הוא יו"ר המטות המשולבים של צבא ארה"ב, הגנרל מרטין דמפסי, הצפוי לערוך השבוע מספר פגישות במזרח התיכון שיעסקו בנושא הסורי. דמפסי כתב בחודש שעבר לסנאטור הרפובליקני ג'ון מקיין, הלוחץ לתקוף, מדוע ארה"ב אינה ממהרת להתערב.
"למדנו בעשר השנים האחרונות שלא די בשינוי מאזן הכוחות הצבאי ושחייבים לקחת בחשבון גם את הגורמים הנחוצים כדי לשמור על תפקודה של המדינה", הסביר . "אנחנו חייבים לחזות את ההשלכות הלא רצויות של הפעולות שלנו ולהיות מוכנים לקראתן".
ברמה המעשית, לאמריקאים ולבעלי בריתם כוחות גדולים באזור, שיאפשרו להם להתמודד בהצלחה עם הצבא הסורי, ובכלל זה ספינות מלחמה בים התיכון ובסיסים בקפריסין, טורקיה וירדן. אמנם האיום המרכזי עלול להגיע מטילי ה-S-300 הרוסים, בעלי יכולות יירוט מתקדמות נגד מטוסים ואף נגד טילים בליסטיים, אך לא ברור אם הרוסים כבר העבירו לסוריה את המשלוח הראשון.
וממילא, נראה שלפחות בשלב הראשון יעדיפו צבאות המערב לא לקחת סיכונים מיותרים, ויתקפו את מערכי ההגנה הסוריים באמצעות טילים ארוכי טווח ומל"טים. אבל גם את התסריט הזה מלווים חששות רבים.
לפי דמפסי, גם פעולה מוגבלת תצריך שימוש במאות מטוסים, ספינות מלחמה וצוללות בעלות של מיליארדי דולרים, ולא בהכרח תבטיח את סילוקו של אסד. הכרזה על אזור אסור לטיסה, שתעלה כמיליארד דולר בחודש, עלולה להתברר כלא יעילה אף היא משום שכוחותיו של אסד משתמשים בעיקר בארטילריה, בטילים ובמרגמות.
ומרגע שאסד ייפול, יאלצו צבאות נאט"ו לשגר עשרות אלפי חיילים כדי לשמור על המתקנים הרגישים וכדי למנוע השתלטות של גורמי אל-קעידה. ארה"ב אמנם מסוגלת להשמיד את חיל האוויר הסורי, הבהיר בשבוע שעבר דמפסי במכתב לחבר קונגרס אחר, ובכך היא יכולה לשנות את מאזן הכוחות בסוריה לטובת המורדים.
הוא הדגיש כי הכוחות שישתלטו בסופו של דבר על סוריה לא ישרתו את האינטרס האמריקאי. "מדובר בסכסוך עמוק וארוך שנים בין קבוצות שונות והמאבקים על השליטה יימשכו גם אחרי שאסד יילך", סיכם.
בממסד הצבאי בבריטניה נשמעים לא פחות נחרצים בימים האחרונים נגד הפעולה, חרף ההצהרות התקיפות של הדרג הפוליטי בלונדון.
"התערבות צבאית (שלנו) מאוד לא רצויה וגם מאוד לא מעשית", פסק הגנרל ריצ' רד דנאט, לשעבר מפקד הכוחות הבריטים בעיראק ובאפגניסטן, שכיהן בהמשך כרמטכ"ל צבא בריטניה. "ברמה האסטרטגית, כל עוד בריטניה, ארה"ב וצרפת נמצאות במבוי סתום מול רוסיה וסין, הרי שמועצת הביטחון של האו"ם לא תהיה מסוגלת לקבל החלטה על התערבות צבאית כלשהי".
התערבות, הזהיר בראיון ל"טיימס" הלונדוני, לא תביא לסיומה של המלחמה אלא תעצים אותה ותביא להתפשטותה במזרח התיכון.