התיירות מתה, הבורסה צונחת: האם מצרים קורסת?

הרכבות מושבתות, מחיר הלחם מאמיר ואבטלת הצעירים מגיעה ל-77 אחוזים. במצרים מקווים לסיוע הסעודי ולהשבת הסדר לרחובות

אלישע קאהן ואסף גבור | 9/9/2013 8:23 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
גל המעצרים של בכירי האחים המוסלמים, ההפגנות הנמשכות וחוסר היציבות השלטונית מאז הדחתו של הנשיא מוחמד מורסי מביאים לאחרונה גם למציאות כלכלית עגומה. מחירי המזון, הדלק והסולר זינקו, התחבורה הציבורית לא פועלת, החנויות סגורות רוב הזמן ולחלק נרחב מהאוכלוסייה קשה להשיג אפילו לחם - מוצר שהשלטון מסבסד.

נהגי מוניות ללא עבודה במצרים
נהגי מוניות ללא עבודה במצרים צילום: איי.פי
כ-47 אחוז מהמצרים נמצאים מתחת לקו העוני, ומעמד הביניים המצרי דוהר גם הוא לאותו מצב. במדינה שנחשבה בימי הבנים ל"מחסן התבואה" של המזרח התיכון ואירופה, אין די חיטה לייצר את כמויות הלחם הנדרשות והמאפיות לא נפתחות באופן סדיר.

המצב הביטחוני לא שינה את הגורם המשמעותי ביותר לעוני במצרים: הגידול המהיר באוכלוסייה. מבצע החינוך לאמצעי מניעה שהוביל חוסני מובארק לא הועיל בימי שלטונו ולא מועיל גם כעת, אחרי לכתו. בכל שנה נולדים במצרים מיליון ילדים, שנוספים ל-90 מיליון אזרחים מצריים. אחוז הצמיחה במצרים עמד בימי שלטונו של מובארק על 5.5 אחוזים והאבטלה על 8 אחוזים. כעת, ללא יציבות שלטונית במדינה, האבטלה בקרב צעירים עד גיל 29 עלתה ליותר מ-77 אחוזים.

עוד ידיעות על מצרים:
- חסידה נחשדה כמרגלת - ונאכלה
- צבא מצרים תקף בסיני, 8 הרוגים
- בכירי האחים המוסלמים ירדו למחתרת

מאז ההפיכה הצבאית וגל ההפגנות שהגיע אחריה התחבורה הציבורית עובדת באופן חלקי ביותר. הרכבות בין הערים משותקות רוב הזמן, והמטרו בקהיר סגור. ההסבר הרשמי הוא התרעות על כוונות של האחים המוסלמים לבצע פיגועים בקווי תחבורה ציבורית. התקשורת הממסדית מפרסמת בימים האחרונים בתדירות גבוהה ידיעות על פצצות שהתגלו על פסי רכבת.

למעשה נראה שהממשל הצבאי מעוניין להגביל את תנועת האחים ולמנוע מהם מעבר בין ערים. אבל הנפגעת העיקרית מהפסקת תנועת הרכבות היא הקופה המצרית המדולדלת. רשות הרכבות המצרית מעריכה את ההפסדים בארבעה-חמישה מיליון לירות מצריות בכל יום שבו לא פועלות הרכבות, והפסד נקי של 300,000 לירות מצריות בכל יום שהמטרו לא פועל.

את ההפסדים לקמעונאים קשה להעריך. החנויות בקהיר סגורות רוב הזמן ובעלי העסקים הקטנים, חלק משמעותי ממעמד הביניים המצרי, יורדים מנכסיו במהירות. על פי כלכלנים מצרים, הקיצוץ בהכנסות של בעלי העסקים המצרים הוא מעל 50 אחוז מהפדיון, מה שמייצג אחוז רווח ששואף לאפס.
אין כסף זר

יותר מ-9,000 הפגנות שהתקיימו ברחבי מצרים במהלך שנת השלטון הבודדת של האחים המוסלמים, ולצדן חוסר הביטחון האישי והאלימות ברחובות, גרמו לפורום הכלכלי העולמי לקבוע בדוח שפורסם במרס, כי מצרים היא מדינה פחות בטוחה לתיירים ולאנשי עסקים ממדינות שנחשבות למסוכנות כמו פקיסטן, תימן וצ'אד.

הדוח משקף את בריחת התיירים מהמדינה. ענף התיירות, שהיווה בעבר 11 אחוז מהתוצר הלאומי וסיפק בימי השיא כ-2.8 מיליון מקומות עבודה, נחשב כעת לענף קורס. בסנת פהמי, כלכלנית מצרית, מעריכה את ההפסדים לענף התיירות ב-15 מיליארד דולר מתחילת השנה.

האג"ח של מצרים נחשב ל"אג"ח זבל" מאז המחאה נגד הנשיא מובארק בכיכר תחריר, ולכן הירידה בדירוג האשראי של מצרים אינה עניין חדש. רזרבות המט"ח של האוצר המצרי עמדו בשנת 2011 על 36 מיליארד דולר, בשנת 2012 על 22 מליארד, ובשבוע שעבר הכריזו באוצר המצרי כי הן עומדות על 8 מיליארד דולר בלבד. זאת למרות שמצרים קיבלה בשנה שעברה הלוואה של 7 מיליארד דולר מקטאר, והלוואות נוספות בצורת דלק ונפט גולמי.

נראה שחדלות הפירעון של הממשל המצרי קרובה מתמיד. אבל יש מי שביקש לנצל את המצב הכלכלי של מצרים לטובתו. ההודעות של ארה"ב על הפסקת הסיוע הכלכלי והמסכים האדומים הקפיצו את ערב הסעודית ומדינות המפרץ על רגליהן האחוריות. ערב הסעודית הודיעה לגנרל עבד אל פתאח סיסי כי היא תספק את הגב הכלכלי למצרים. בנוסף למטוסי סיוע שכוללים בתי חולים שדה, תרופות ודלק ניסתה ערב הסעודית להעביר לכלכלה המצרית מיליארדי דולרים.

האווירה חיובית, ההתדרדרות נמשכת

גורמים רשמיים במצרים גילו כי ערב הסעודית ומדינות המפרץ ביקשו לנצל את התמוטטות הבורסה המצרית, והשקיעו בשוק המניות המצרי מיד אחרי סיום משטר האחים המוסלמים. התקווה ליציבות שלטונית וכלכלית תחת ידיו של הגנרל סיסי, הולידה גם הצהרות של חברות השקעות לעתיד ורוד יותר.

מרואן חמדה, שמשמש מנהל חברה למסחר בקרן השקעות מצרית, גילה כי היו מספר רב של פניות ממשקיעים פרטיים ומוסדות במדינות המפרץ שהתעניינו בהשקעה בקרנות ובתיקים פיננסיים במצרים, וביקשו לקבל מידע על השוק המצרי. "הם עדיין ממתינים לראות אם תהיה יציבות פוליטית, אבל ההשקעות מתחילות לזרום ויש אווירה חיובית שמעלה את הבורסה המצרית וגורמת למשקיעים לראות במצרים שוב הזדמנות טובה להרוויח כספים", הוא אמר.

אבל בינתיים ההידרדרות נמשכת. בשבוע האחרון שווי החברות הנסחרות בבורסה המצרית ירד ב-2.4 מיליארד לירות מצריות. משמעות הנתון הזה היא שמעל חצי אחוז מהתמ"ג המצרי לשנת 2012 נמחק בשבוע שעבר בבורסה - הנתון הכי מדאיג בדיווחי הבורסה המצרית.

עם הרגיעה היחסית בהפגנות הקטסטרופה הכלכלית מתחילה לחלחל לתודעת הציבור. השרים בממשלה הזמנית מיהרו להבטיח כי תנועת הרכבות תחודש השבוע, וכי המטרו ישוב לפעולה - דבר הכרחי לצורך הגעה לעבודה בעיר הגדולה ביותר במזרח התיכון. למרות מאמצי ההרגעה ניתן לחזות בוודאות גבוהה שללא יציבות ארוכת טווח במדינה לא תוכל מצרים להתמודד עם המשבר הכלכלי, יציבות שלא נראה שהממשל הצבאי מסוגל להבטיח.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...