הסיכון להידבקות בהנקה של אם נשאית: 10%

חלב האם באישה נשאית מכיל כמויות גדולות של נגיף ה-HIV ונמצא בבלוטה שמפרישה באופן אקטיבי את הווירוס. תהליך ההדבקה: בהנקה

אבי יופה | 30/9/2013 22:11 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
המקרה שאירע לפני יומיים בבית החולים שניידר בפתח תקווה ופורסם היום (יום ב'), ובו תינוק כבן חודשיים, שאושפז במחלקת הילדים בבית החולים, קיבל בטעות בקבוק ובו חלב-אם של צעירה נשאית איידס, עורר סקרנות רבה בנוגע לנושא.

תהליך ההנקה בהדבקה
תהליך ההנקה בהדבקה שאטרסטוק
על פי המתואר בספרות הרפואית בעולם, עד כה לא ידוע על מקרה של הדבקה בנגיף לאחר הזנה חד פעמית מחלב אם השייך לנשאית HIV. ובכל זאת, ולמרות שהחלב שהה מספר שעות בקירור וכך נגרם הרס נוסף לנגיף, יקבל התינוק טיפול מונע כמקובל.

נגיף ה-HIV זקוק לסביבה לחה של נוזלי דם, רוק, זרע או חלב אם על מנת להישמר. שינוי בטמפרטורת הנוזל המכיל את הנגיף, בין אם מדובר בקירור או בחימום, גורם להרס שלו ולשרידות אפסית.

-אובמה: "מילים לא מספיקות צריך לראות מעשים"
-צה"ל ירה על שני פלסטינים שניסו לחדור מעזה

טיפול מונע לאחר חשיפה לנגיף ניתן בטווח זמן סמוך למועד החשיפה. הטיפול מפחית משמעותית את סיכויי ההדבקה והוא ניתן במשך חודש ימים גם במצב שבהם עדיין לא ברור בוודאות אם התרחשה הדבקה.

נגיף ה-HIV הגורם למחלת האיידס עלול להוביל להיחלשות המערכת החיסונית של האדם שנדבק ולפגוע ביכולת ההתמודדות של הגוף להילחם במחלות קשות. הסיכון הגבוה ביותר להידבקות בנגיף הוא באמצעות קיום יחסי מין לא מוגנים עם נשא או חולה איידס. כמו כן, קיים סיכון גבוה להדבקה בשימוש במחטים לא סטריליות.

הנגיף נמצא בנוזלי הגוף השונים ולצורך הדבקה רמת הנגיף בדם צריכה להיות גבוהה. הנגיף נמצא גם בחלב אם ועלול לחדור מבעד רירית מערכת העיכול של התינוק ומשם לדמו. קיים סיכון בהעברת הנגיף באמצעות הנקה באופן שוטף.
"עניין מאוד בעייתי"

בכל שנה נדבקים בישראל בין שלושה לחמישה ילדים ב-HIV לאימהות שאינן יודעות שהן נשאיות, ולמרות זאת הבדיקה לגילוי הנגיף לא כלולה ברשימת בדיקות הדם המומלצות לנשים הרות אלא מומלצת רק לנשים שהן חלק מקבוצת סיכון בהתאם להגדרות מסוימות.

הסיכוי שילד לנשאית HIV יידבק במהלך הלידה הוא אפסי. אם האם הנשאית מניקה את תינוקה מדי יום הסיכון שלו להידבקות עומד על עשרה אחוזים. במקרה הנוכחי מדובר היה בהנקה בודדת.

מבחינת ד"ר מרגלית לורבר, מנהלת היחידה למחלות אוטואימוניות בבית החולים רמב"ם בחיפה וחברה בוועד הישראלי לרפואת איידס, המקרה מבהיר עד כמה חשוב המאבק שרופאי האיידס מנהלים בשנים האחרונות.

"הרבה שנים אנחנו, כאיגוד מקצועי של רופאים, מנהלים מאבק מול משרד הבריאות שיכלול או רק ימליץ לכל אישה בהריון לעבור בדיקה לגילוי נשאות ל-HIV", אומרת לורבר. "מדובר בפרקטיקה שקיימת בכל העולם המערבי. בישראל נשארנו מאחור ומה שפורסם הערב הוא מקרה קלאסי שאפשר היה למנוע כי האישה לא נבדקה ולא ידעה שהיא נשאית. אנחנו מקווים שהיא לא הדביקה את התינוק שלה. אפשר היה למנוע את זה אם האישה היתה נבדקת כמו שכל אישה היום צריכה להידבק בהריון".

"יש פה עניין מאוד בעייתי מבחינתנו", ממשיכה ד"ר לורבר. "ישראל נחשבת למדינה מאוד מתקדמת מבחינת רפואה בדגש על רפואת HIV. בסוגייה הקטנה הזו, שהיא זניחה מבחינה פיננסית, נותרנו מאחור". לאחרונה הוחלט להעביר את האחריות לביצוע בדיקות לגילוי HIV לידי קופות החולים.

מהוועד למלחמה באיידס נמסר: "האירוע המצער ממחיש את האבסורד בהיעדר המלצה גורפת לנשים הרות לעבור בדיקת HIV. בכל שנה נדבקים ילדים בזמן הלידה ו/או ההנקה מאחר והאם אינה יודעת כי היא נשאית. אנחנו קוראים למשרד הבריאות להוסיף לבדיקות הדם הרבות שנשים עוברות בזמן ההיריון גם המלצה לעבור בדיקתHIV . עד שזה יקרה, אנחנו ממליצים לנשים לבקש מרופא המשפחה לעבור את הבדיקה, למען בריאותן ובריאות תינוקן".

תהליך ההדבקה בהנקה

חלב האם באישה נשאית מכיל כמויות גדולות של נגיף ה-HIV ונמצא בבלוטה שמפרישה באופן אקטיבי את הווירוס. אישה שלא יודעת שהיא נשאית ולא מקבלת טיפול מתאים, כמות הנגיפים בגופה רבה וכך גדל הסיכון להדבקה.

"ילד עם מערכת עיכול מאוד לא בשלה ששותה חלב מזוהם נמצא בסיכון גדול מאוד של עשרה עד 20 אחוזים להידבק בהנקה", מסבירה ד"ר מרגלית לורבר. "לעומת זאת, אין אזכור בספרות המקצועית באשר למקרים של הדבקה מחלב אם שאוב. אז אי אפשר לומר מה הסיכון של בקבוק אחד להדביק ילד.

"המזל של אותו תינוק שעלו מהר על העניין. הטיפול שהוא מקבל כולל חלק מקוקטייל התרופות שמקבל כל נשא. זה יימשך חודש ימים והוא מונע בסבירות קרובה למאה אחוז הדבקה. כל ילד שנולד היום לאישה שידוע שהיא נשאית מקבל את הטיפול הזה ואין לו השלכות על התפתחותו העתידית. יש הרבה ניסיון עם החיסון הזה והוא לא גורם לתופעות לוואי משמעותיות".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...