רוחאני: האיש ששיקר בנוגע לתכנית הגרעין
נשיא איראן הסתיר בעבר את ההתקדמות בתכנית הגרעין מהמערב. כדי להוכיח שהפעם הוא כנה, יש לדרוש ממנו הקפאה מוחלטת של התכנית
עוד בנושא:
- "רוחאני החזיר את איראן לקונצנזוס העולמי"
- נשיא איראן: ניתן להגיע להסכם בנושא הגרעין
- רוחאני בוחן חידוש הטיסות בין איראן לארה"ב

איראן הזדרזה להודיע בנובמבר 2003 על נכונותה להשעות את פעילותה לייצור חומרים בקיעים. לפני כן העמיד הנשיא חתאמי את רוחאני, אז מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, כראש צוות המו"מ האיראני מול סבא"א בסוגיית הגרעין.
ההסתבכות האמריקאית בעיראק הקלה על איראן. בפגישת רוחאני בווינה בנובמבר 2004 עם מועצת סבא"א, הוא הצהיר על נסיגת איראן מנכונותה להשעות את תוכניות הגרעין. הוא התריס נגד נציגי המערב כי הסכמת ארצו להשעיית העשרת האורניום הייתה צעד התנדבותי למספר חודשים. מאוחר יותר לגלג על האמריקאים: "הוכחנו, במוסד בינלאומי, כי ביכולתנו לבודד את ארה"ב, וזה היה ניצחון גדול. נציג ארה"ב היה כעוס והזיל דמעות, וכולם אמרו שהאמריקאים כשלו ואנחנו ניצחנו".
רוחאני נהג לשקר. כשסבא"א קבלה על כך שאיראן לא דיווחה על פיתוח צנטריפוגות מתקדמות, הוא טען כי לא התנהלה באיראן פעילות מעשית אלא רק תכנון הדגם. הוא היתמם: "יש לנו פרויקטים למחקר נוספים שלא הצהרנו עליהם בפני סבא"א, ואין צורך שנודיע על כך".
רוחאני הזכיר את אירוע "הניצחון על ארה"ב" בנובמבר 2004 גם בהופעתו בטלוויזיה במסע הבחירות לנשיאות. לטענתו: "מועצת הנגידים (של סבא"א) אישרה פה אחד כי תוכנית אנרגית הגרעין האיראנית מיועדת למטרות שלום".
הוא דחה את דברי ג'ק סטראו, שר החוץ הבריטי לשעבר, לפיהם הסכים להשעיית תוכנית הגרעין לעשר שנים והתרברב כי במהלך תפקידו בעבר "הוגדלה כמות הצנטריפוגות, הופעל מתקן המים הכבדים באראק והחלה הפקת 'עוגה צהובה'". בכך רמז כי באותה עת, בניגוד להתנהלות ממשל אחמדינג'אד, תוכנית הגרעין התקדמה ללא ניקור עיני המערב.

באיסלאם השיעי קיימת לגיטימציה לשקר: אל-תאקיה - "חובת הזהירות" - מונח שמקורו בתקופת התפצלות האיסלאם כשהמיעוט השיעי, שנרדף על ידי שלטון סוני עוין, נאלץ להסתיר את זהותו. חמינאי הדגים זאת בנאומיו. לטענתו, כשהופיע בינואר 2012 בפני מדעני גרעין איראניים בכירים, איראן אינה מעוניינת בחימוש גרעיני בשל "סיבות הגיוניות, דתיות ותיאורטיות, מכיוון שאיראן רואה בבעלות על חימוש גרעיני חטא כבד".
גם פריידון עבאסי, עד לאחרונה נשיא הארגון לאנרגיה אטומית, הודה בראיון בספטמבר 2012 לעיתון "אל חיאת" כי איראן שיקרה כדי להגן על תוכניתה הגרעינית ולהסוות את התקדמותה הטכנית. לדבריו: "לעתים עשינו עצמנו כאילו אנו חלשים יותר מאשר היינו באמת, ולפעמים הצגנו עוצמה אשר לאמיתו של דבר לא הייתה בידינו". הוא הוסיף: "לעתים מסרנו מידע כוזב (לפקחי סבא"א) כדי להגן על מתקנינו הגרעיניים ועל הישגינו. לא הייתה ברירה אלא לרמות את סבא"א ואת המרגלים האחרים".
אף שלמתקני הגרעין נמצא צידוק של "מטרות שלום", איראן התקשתה להסביר את המידע שסבא"א הציגה, שהצביע על פיתוח התקן נפץ גרעיני. איראן בחרה במספר דרכים להתמודד עם העובדות: טיעון שאין העובדות חד-משמעיות, הכחשתן בטענה שהן מפוברקות ומתבססות על מסמכים מזויפים, או השמדת ראיות. בין היתר, יש להזכיר את ההרס שבוצע ב-2004 בפרבר לאוויזאן-שיהאן בטהרן, שכלל סילוק העפר מהמקום כדי להעלים את קיום מתקן PHRC ושירת את תוכנית הגרעין הצבאית. יש להדגיש כי רוחאני שימש באותם ימים כראש צוות המו"מ הגרעיני מול סבא"א.
איראן עדיין מסתתרת מאחורי הטענה שממצאי סבא"א מתייחסים לסודות מדינה הנוגעים לביטחונה, ללא היבט גרעיני כגון סוגיית המתקן לניסויי חומרי נפץ בפרצ'ין. האיראנים אינם מאפשרים לפקחי סבא"א לבקר במתקן, הנחשד כי נערכו בו ניסויי הדמיית התקן נפץ גרעיני.
בשל חששותיה של איראן מהשוט האמריקאי בתום מלחמת עיראק השנייה, היא הזדרזה להגיע אל שולחן הדיונים עם המערב והשעתה את תוכניתה הגרעינית. אבל כשהבינה כי השוט המופנה כלפיה עשוי נייר, חזרה בה מיד מההשעיה. ככל הנראה, לרוחאני היה תפקיד מרכזי באסטרטגיה זו. ניתן איפוא להעריך כי אם המערב יאמין למתק השפתיים של רוחאני ויסיר את הסנקציות, אזי כשתשתפר כלכלתה תחזור איראן לסורה.
להוכחת כנות דבריו יש לדרוש מרוחאני גם להשבית את תשתית הגרעין הצבאית וגם לפרק את משמרות המהפכה, הזורעת טרור בעולם.