אקדמיה בפריפריה: חוג ברוח צפתית ותואר בגליל
אוניברסיטת בן גוריון ומכללות צפת ותל חי מנסות לגרום לסטודנטים "להתחבר" לפריפריה באמצעות חוגים וקורסים ייחודיים.
במכללות הגליליות יפתחו השנה תארים ייחודיים שלא היו כמותם בישראל. בצפת, עיר הקבלה והמקובלים, מקום קבורתם של החל מהאר"י הקדוש, רבי יוסף קארו ועד הנפטר הטרי, הרב שרגא ברג ממרכז הקבלה הבינלאומי, יתחילו התלמידים ללמוד בחוג למיסטיקה ורוחניות לתואר ראשון.

מדובר למעשה בחוג היחיד בישראל ובעצם בעולם כולו, שמעניק תואר בתחום. בעוד חוגים רבים למדעי הרוח במוסדות אקדמיים ברחבי הארץ מצטמצמים והולכים, במכללה האקדמית צפת מנצלים את ההיסטוריה של העיר והאווירה לתחום הרוח תרתי-משמע.
פרופ' אהרן קלרמן, נשיא המכללה הסביר כי החוג לא יעסוק רק בתכנים של מיסטיקה וקבלה ביהדות אלא ממגוון רחב של תרבויות ודתות מן הגליל בפרט ומן העולם בכלל. מכל רחבי הארץ נרשמו 15 סטודנטים ללימודי התואר הראשון.
בראש החוג עומדת ד"ר מריאנה רוח-מדבר, מומחית בחקר הרוחניות העכשווית, ולדבריה, "הלימודים יקנו לסטודנטים מגוון כלים להבנה אקדמית של התופעות הרוחניות והמיסטיות". ד"ר רוח-מדבר עוסקת במחקריה בזרמים יהודיים אלטרנטיביים, בניו אייג', במפגש בין דת לאינטרנט, במאבקים חברתיים סביב הרוחניות העכשווית, ועוד.
אם חשבתם כי בקורסים השונים ילמדו הסטודנטים לחשים מאגיים שונים ומשונים, יערבבו שיני מכשפות עם ציפורני ערפדים וירקחו שיקויים אתם הולכים להתאכזב. הלימודיים כנראה יהיו תיאורטיים בלבד ולא מעשיים. הקורסים צפויים להתמקד בתופעות מיסטיות ורוחניות, משני היבטים: ההיבט ההגותי-רוחני, הכולל מסורות מיסטיות ורוחניות בעבר ובהווה עם דגש מיוחד על תורות הקבלה ותופעות של רוחניות עכשווית-מודרנית.
ההיבט המתודולוגי מקיף גישות מחקר אקדמיות מגוונות שמסייעות להבנת התופעה המיסטית/רוחנית – חקר דתות, פסיכולוגיה, פילוסופיה, אנתרופולוגיה ועוד. וכן, הסטודנטים הצעירים ילמדו גם בהעמקה ייחודית את ספרי הקבלה והזוהר.
כמה עשרות קילומטרים מצפת, גם במכללת תל חי שליד קריית שמונה יפתחו ביום ראשון חוג ללימודי תואר שני שיתמקד בסביבה הייחודית שבגליל. כשלושים סטודנטים נבחרים ה"שרופים" על הגליל ילמדו במשך שנתיים לתואר שני את כל מה שאפשר לדעת, ללמוד ולהבין על הגליל.
בראש החוג יעמוד פרופ' חיים גורן שמציין שזו הפעם הראשונה בישראל שלוקחים חבל ארץ ספציפי והופכים אותו למערכת לימודים שלמה. "לימודי התואר השני מיועדים להעניק ידע והיכרות מעמיקים עם אזור הגליל במובנו הרחב ביותר בתחומים שונים ובחיבורים ושילובים ביניהם.
"תכנית הלימודים תכלול מגוון נושאים מתחומי ההיסטוריה הפוליטית, החברתית והתרבותית, הגיאוגרפיה, הגיאוגרפיה-ההיסטורית, הפילוסופיה והאמנות, עולם הצומח והחי, איכות הסביבה, סוציולוגיה והאנתרופולוגיה", סיפר פרופ' גורן.
מעבר לעיסוק בהיסטוריה הרחוקה של הגליל יעסקו גם בסוגיות נפיצות כמו היחס של קריית שמונה אל מול הקיבוצים, תופעת עיירות הפיתוח בכלל, מיתוס הגבורה של אנשי הגליל ומן הסתם לא יהססו לשחוט קצת פרות קדושות, בכל אופן הגליל הירוק מלא בהן.
גם בקצה הפריפריה הדרומית, באוניברסיטת בן גוריון שבנגב יפתחו ביום ראשון קורס אקדמי חדש שיקנה לתלמידים בו 2 נקודות אקדמאיות בתמורה לנכונות להכיר את באר שבע ודרום הארץ.
לאחר שראו באוניברסיטה כי רובם המכריע של הסטודנטים בוחר לחזור עם תום הלימודים הביתה, למרכז הארץ, הם מקווים כי הקורס החדש אליו נרשמו כבר 50 סטודנטים יפתח להם צוהר והיכרות לחיי המדבר והנגב ומי יודע אולי בוגרי הקורס יחליטו לבנות את ביתם בדרום לאחר ההיכרות העמוקה שיחוו דרך היכרות עם אישים בדרום ודרך הרגליים בטיולים ובסיורים שיעשו במקומות מרכזיים בסביבת האוניברסיטה.
