מדינת ישראל לא מוכנה למצב של רעידת אדמה חזקה
ארבע רעידות האדמה שהתרחשו בארבעת הימים האחרונים הובילו לחשש גבוה מרעש חמור יותר. השר להגנת הסביבה כינס דיון חירום עם כוחות הביטחון וההצלה, שם גילה פערים רבים במוכנות העורף. "התוכנית לחיזוק בניינים ישנים אינה מתקדמת"
- "סדרת רעידות האדמה לא מעידה על רעש גדול יותר בקרוב"
- רעידת אדמה הרעידה את כרתים - הורגשה גם בישראל

תרגיל פיקוד העורף בבית ספר טומשין חולון צילום: אלי דסה
על פי ההערכות, פעם בתשעים שנה עשויה לפקוד את ישראל רעידת אדמה בעוצמה רבה, כשהאחרונה שבהן הייתה בשנת 1927. רעידת אדמה משמעותית שתפקוד את ישראל עלולה להוביל להרס של מבנים רבים, לפציעה של מאות ולמותם של אלפים, כך על פי תרחישי המשרד להגנת העורף.
אחת הנקודות המטרידות ביותר כאשר בוחנים את מוכנות העורף הינה היעדר ההתקדמות בתוכנית תמ"א 38 שאמורה לשקם מבנים ישנים. התוכנית אמורה לערוך חיזוקים למבנים רבים שנבנו בישראל עוד לפני שנת 1980 ואינם עומדים בתקן. עם זאת, ולמרות תמריצים של הממשלה, התוכנית אינה צוברת תאוצה ועל כן עומדים בניינים רבים בסכנה. תמ"א 38 יצאה לדרך כבר במאי 2005, אך מאז רק עשרות מבנים חוזקו כאשר בעתיד עדיין צפויות רעידות אדמה קטלניות.
"ברור לחלוטין שמבנה מחוזק יעמוד בהצלחה רבה יותר בזעזוע של רעידות אדמה, והקצב של תמ"א 38 רחוק מלהשביע רצון", אמר לפני תרגיל העורף שנערך בדיוק לפני שנה מי שהיה אז השר להגנת העורף אבי דיכטר. "במצב של רעידת אדמה חזקה יהיה קשה מאוד להעריך את המצב האמיתי ולקבל תמונת מצב על מספר ההרוגים והפצועים".
התרגיל ב-2012 בחן לראשונה בישראל את מוכנות הכוחות ברעידות אדמה בעוצמה גבוהה, ובשנה האחרונה אף החלו לקדם בפיקוד העורף את תוכנית "סער", סיוע עצמי ראשוני, שבה יוכשרו אזרחים להעניק סיוע ראשוני למי שייפגעו ברעידות אדמה, וזאת בסיוע הרשויות המקומיות. "יצאנו מנקודת הנחה שמי שייתן עזרה ראשונה אלו לא כוחות ההצלה אלא השכן שלך שיוכל לעזור בדקות הראשונות עד שיגיעו הכוחות", אמר אמש הגורם הבכיר בפיקוד העורף.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg