שיא בישראל: עץ זית בן 980, בהיקף 9 מטרים

פסטיבל "ימי ענף הזית" שנפתח השבוע בגליל מציע סדנאות לכבישת זיתים וסדנאות דבקה, ומלמד עובדות שלא ידעתם על הזית הישראלי

דליה מזורי | 21/10/2013 14:32 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: עצי זית
הנה כמה פרטים שלא ידעתם על עצי הזית: זן הזיתים הסורי מוצאו מצור שבלבנון ואין לו כל קשר לסוריה. בכפר דיר חנא נמצאים עצי הזית העתיקים ביותר בישראל, בהם עץ זית בן 980 שנה שהיקפו קרוב ל-9 מטרים. כדי לייצור ליטר שמן זית זקוקים ל-5 ק"ג של זיתים וכי בעונת המסיק בני המשפחה, כולל רופאים, מהנדסים ועובדי היי טק, יוצאים לחופשה ממקומות העבודה כדי להשתתף במסיק המשפחתי.
  
עובדות אלה ואחרות ניתן ללמוד בפסטיבל "ימי ענף הזית", ה-19 במספר, שנפתח השבוע בגליל.  בכרמי הזיתים באזור כבר נערכים לקראת פתיחת עונת המסיק, ובמקביל לקראת אירוח מאות הישראלים שיבואו להשתתף בפסטיבל, ללמוד על זני הזית השונים ולבקר בבתי הבד -כדי לעמוד על תהליך הפקת שמן הזית.

במהלך הפסטיבל יוכלו המבקרים להשתתף בסדנאות לכבישת זיתים, לבניית בית בוץ  אפריקאי, ליהנות ממופעי דבקה ולהשתתף בטיולי ספארי בין הכפרים. בנוסף, הם יוכלו ליהנות ממטעמי המטבח הדרוזי והערבי על שלל הסלטים שבו.

בדיר חנא נמצא כרם זיתים עתיק יומין. ד"ר עלי מאזן, חבר ענף הזית במועצת הצמחים, לקח אותנו לראות את העצים העתיקים. שמונה אנשים הקיפו את עץ הזית העתיק ביותר שבכרם, שהיקפו 8.70 מטרים, ואשר שייך למשפחת חסן חטיב מבני הכפר. עד היום, במשך מאות שנים, הוא הניב 20 ק"ג שמן בשנה. "זה עץ שהוא פסל חי. תחשבו כמה שמן נתן העץ הזה במשך השנים. כמה משפחות הוא פירנס. כמה אנשים התכנסו סביבו מדי שנה, כדי למסוק את הפרי".
צילום: סטודיו אליאכט דיר חנא
עץ הזית העתיק צילום: סטודיו אליאכט דיר חנא

לדברי ד"ר מאזן, פעם חשבו שהרומאים הם שהביאו את עץ הזית לאזורנו, אבל בארץ נמצא בית בד עתיק בן 6,000 שנה, מה שמוכיח שישראל היא ערש הזיתים ומכאן הזית יצא לסיבוב בעולם והגיע ליוון, איטליה וספרד, שכיום הן יצרניות שמן הזית הגדולות בעולם.

במתחם אחר בכרם הזיתים, הפגיש אותנו ד"ר מאזן עם עצים עתיקים נוספים. כאלו שהגזע שלהם התפצל לשניים ושלושה ענפים. אחד מהעצים הללו הוא העץ, שעל פי האמונה בכפר כנא, שממנו יצאה היונה והביאה בפיה עלה של זית לתיבת נוח. "איך אתה יכול להוכיח?" שאלנו אותו. "ראשית משום שהעץ עתיק כל כך בשנים. ושנית עם פולקלור ומסורת אי אפשר להתווכח. זה סיפור שעובר מאב לבנו אצלנו ואנחנו מאמינים בזה", ענה.

ד"ר מאזן ובוטניקאים נוספים הקימו עמותה לשימור עצי זית עתיקים "מורשת הזית העתיק", והם נוטלים דגימות ממרכזו של הגזע ובאמצעות בדיקות פחמן 14 מנסים לברר את גילו של כל עץ. "עדיין לא מצאנו את הנוסחא הפיסיקלית לבירור גילו של העץ, אך שוקדים על כך", סיפר.

מורה הדרך אמין אבו חיה, מבית ג'אן, שליווה אותנו סיפר כי ימי המסיק הם חגיגה אחת גדולה. "כל בני הכפר יוצאים לכרמים. כולם לוקחים חופש מהעבודה ויוצאים למסיק. פורשים יריעות. לוקחים מקלות או מסרקים ומכים על העצים. כל אחד בחלקה שלו. כל הכפר יוצא לכרם. זהו מפגש על משפחתי וכפרי. זו חוויה שיש לה ערך מוסף בחיבור בין בני המשפחה, בין שכנים, ובין הדור הצעיר למבוגרים".

עדין נעלי, מנהל ענף הזית סיפר, כי כרמי הזיתים בארץ משתרעים על שטח של 340 אלף דונם מהם 250 אלף בבעל ללא השקיה ו-70 אלף שלחין. רוב עצי הזית גדלים בגליל אך ישנם כרמים גם ברמת הנגב בדרום המושקים במים מושבים.

הגליל הוא ערש מולדתו של הזית. אך רוב הייצור העולמי הוא בספרד, איטליה ויוון. בארץ מייצרים 20 אלף טון של שמן זית, שזו בערך הצריכה השנתית בישראל. כל ישראלי צורך בממוצע 3 ק"ג שמן בשנה. בספרד צורכים 9-10 ק"ג לנפש לשנה וביוון - 24  ק"ג.

שמן הזית הוא אחד מנוגדי החמצון החזקים ביותר ויש בו כמות גדולה של ויטמין E. זהו שומן חד בלתי רווי שהגוף יודע לזהות ולפרק והוא ישר נכנס לדם.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...