המאבק של שלח על ראשות ועדת החוץ והביטחון

האדם הקרוב ביותר ליו"ר יש עתיד יאיר לפיד סופג לא מעט ביקורת על מידור חבריו לסיעה. הח"כ הטרי עפר שלח הבין איך הפוליטיקה עובדת

זאב קם | 13/11/2013 10:18 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מיהו יו"ר סיעת יש עתיד ח"כ עפר שלח? אדם שיודע לפתור בעיות בתוך הקואליציה בדרך שקטה ואלגנטית או כזה שממדר את חבריו לסיעה ולפעמים אף מתנהל מולם בכוחנות? נכון לאתמול, שאלת המועמדות של שלח לראשות ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, הוועדה היוקרתית ביותר בכנסת, נשארה עדיין פתוחה.

שלח רוצה בכל מאודו את התפקיד, וכך גם יו"ר המפלגה שלו יאיר לפיד. לא במקרה נאבק לפיד עבור שלח על התפקיד הבכיר. מעבר לעובדה שלפיד באמת מאמין ביכולתו של שלח למלא את התפקיד בצורה טובה, מדובר גם באדם הקרוב ביותר ליו"ר יש עתיד (לצד שר החינוך שי פירון).

אגב , תהום עמוקה ביותר מפרידה בין לפיד ובין שלח בכל הנוגע לתחום המדיני. יש בכנסת מי שמגדיר את שלח ככזה שאוחז בדעות שמאל קיצוניות במיוחד. זכורה לכולם אותה אמירה מפורסמת של שלח על כך שהכיבוש משחית את צה"ל ואת החברה הישראלית כולה. את הדברים אמר שלח בכנס שנערך בחודש יוני באוניברסיטה העברית, שם גם הוסיף כי ישראל צועדת לכיוונה של דרום אפריקה בימים של תקופת האפרטהייד.
 
צילום: ראובן קסטרו
האיש שנדרש לעשות סדר בסיעה. עופר שלח צילום: ראובן קסטרו

ולמרות זאת, עמיתיו לקואליציה, ראשי הסיעות האחרות, יודעים לספר על אדם שעובד בשיתוף פעולה, יעיל, תכליתי, שחותר לפתור בעיות, ואם אפשר אז גם בצורה שקטה. "למרות הפערים המשמעותיים ביני לבין שלח בתפיסות העולם, יש ציר עבודה מצוין בין כל חמשת ראשי סיעות הקואליציה, ועפר, בתור ראש הסיעה השנייה בגודלה, הוא תורם מרכזי לעוגן הזה של היציבות", מחמיא לו יו"ר הקואליציה ח"כ יריב לוין (ליכוד).

את התפקיד של שלח מגדיר לוין כקשה באופן מיוחד. "תחשוב על זה", הוא מסביר. "מעבר לכך שיו"ר סיעה הוא תפקיד לא פשוט בלי קשר, במקרה הזה מדובר גם בסיעה גדולה במיוחד ועם הרבה ח"כים חדשים. הוא מנהל אותה בתבונה וענייניות, ובצורה שאינה מתלהמת".

בכנסת יודעים לספר כי דווקא העובדה ששלח מגיע מתחום העיתונות תורמת לא פעם לפתרון בעיות בצורה שקטה, בניסיון למנוע הידרדרות של הדברים כבר בשלב מוקדם, מתוך הבנה שהנראות התקשורתית היא דבר מרכזי. "הוא גם לא צריך לעורר משברים כדי לקבל חשיפה תקשורתית, מאחר שהוא לא סובל ממחסור בתשומת לב תקשורתית", מסבירים עמיתיו בכנסת.
שני עפר שלח

בימים שעוד לפני כניסתו לפוליטיקה, כאשר עבד כעיתונאי, היו מי שטענו בתוקף שיש למעשה שני עפר שלח. "לא יכול להיות שהוא לבדו מספיק לעשות את הכל לבד", סיפר אדם שעבד איתו בעבר. "לכתוב כתבות בתחום הביטחון, לעשות תוכנית תחקירים בערוץ 10, לפרשן כל משחק כדורסל אפשרי, ובכל שעה, וגם לכתוב עליו אחר כך לעיתון. בטוח יש שניים שנראים כמוהו".

"יותר מדי בטוח בעצמו". בימיו בתקשורת עם רביב דרוקר  צילום: אלדד רפאלי, יח''צ
גם בפעילותו בכנסת אפשר לראות בקלות שהאיש נמצא בכל מקום. שלח הוא הגורם הדומיננטי ביותר מאחורי חוק גיוס החרדים שיזמה יש עתיד, ונמצא בימים אלו בהכנה בוועדת שקד בכנסת. מדובר בעבודה שנמשכה חודשים, והחלה עוד לפני הבחירות, עברה דרך המו"מ הקואליציוני, המשיכה מאחורי הקלעים בוועדת פרי, ואמורה להסתיים עד לסוף החודש (אולי טיפה מעבר) בוועדה בכנסת.

במקביל, הוא הנציג הבולט של מפלגתו בוועדת הכספים, והיה בין האחראים על ההבנות שהושגו בעמל רב מול משרד האוצר בימים שלפני אישור התקציב. ועדיין לא אמרנו מילה על העבודה מול הקואליציה, כיו"ר סיעה, ובתוך המפלגה שלו.

שלח הוא האיש שנדרש לעשות סדר בתוך הסיעה, וזו גם הנקודה שבה ניתן למצוא עליו דברי ביקורת, מתוך ומחוץ למפלגה. המקרה שאולי נחשב לבולט ביותר בהקשר הזה היה מקרה עדי קול. את ההחלטה להשעות את קול לתקופה ממושכת לא קיבל שלח לבדו. לפיד היה הגורם הדומיננטי בהחלטה. שלח היה חלק ממנה. לא רבים יודעים, אבל רגעים לפני אותה הצבעה, שבה קול בחרה להימנע, ניגשה האחרונה לשלח ושאלה אותו אם זה בסדר שהיא לא תתמוך בחוק המשילות ותימנע בהצבעה. התשובה שקיבלה מיו"ר הסיעה היתה חד-משמעית - בשום פנים ואופן לא.

זו אולי הסיבה המרכזית לכעס שאחז בשלח ברגעים שאחרי ההצבעה. מצלמות הטלוויזיה הצליחו לקלוט אותו כשהוא מסתובב לכיוונה של קול ומסנן לעברה כמה משפטים. סביר להניח שבאותם דברים לא הזמין שלח את קול לארוחת "אכול כפי יכולתך" על חשבונו. יותר מח"כ אחד במפלגה דיבר על התנהלות כוחנית מצדו של שלח במקרים מסוימים. "יש מקרים שיש חשש לדבר בישיבת הסיעה ולומר את כל מה שחושבים, כי אי אפשר לדעת איך יאיר ועפר יתייחסו ויסתכלו על זה", סיפר אחד הח"כים.

הטענה שאולי נשמעה הכי הרבה בהקשר הזה התייחסה למידור שחוו חברי הכנסת לא פעם בנושאים שעמדו על סדר היום. בימים של דיוני התקציב זה בלט באופן מיוחד. אלו היו הימים שבהם התקשורת וחברי האופוזיציה חבטו בשר האוצר ובחברי מפלגתו מבוקר ועד ערב. הח"כים, כך סיפרו חלקם, עמדו חסרי אונים מול המתקפות, בלי לדעת מה קורה מאחורי הקלעים.
 
צילום: אלי דסה
''התנהגות כוחנית''. הפגנה נגד יש עתיד צילום: אלי דסה

בסופו של יום, לאחר דיונים ממושכים מול האוצר הציגו ח"כ שלח ויו"ר ועדת הכספים ח"כ ניסן סלומיאנסקי את ההסכמות שאליהן הגיעו עם אנשי משרד האוצר. גם חברי יש עתיד גילו באותה הזדמנות מה כוללות אותן הסכמות.

"אופי של אינדיווידואל"

מנגד, יש בסיעה מי שמסתכל על הדברים בצורה קצת שונה. "שלח הוא מאוד אינדיווידואל באופי שלו", מסביר בכיר במפלגה. "זה לא שהוא נגד שיתוף פעולה, ולראיה העבודה המשותפת שהוא עשה יחד עם ניסן בנושא התקציב, אבל לפעמים הוא יותר מדי בטוח בעצמו. יש כאלו שזקוקים לשיתוף פעולה מתוך זה שהם לא יודעים להעביר דברים בעצמם, ולכן נעזרים באחרים. עפר קלט מהר את העניין הזה של הפוליטיקה, והוא פשוט לא חושש לעבוד לבד".

דוגמה לכך ששלח הפוליטיקאי הבין מהר מאוד איך הדברים עובדים אפשר לשאוב מהמאבק סביב ראשות ועדת החוץ והביטחון. כבר בשלב מוקדם, עוד לפני שהנושא הפך לעניין תקשורתי, מיהר שלח ודאג לרוב בוועדת הכנסת (שבה ייבחר יו"ר ועדת החוץ והביטחון), כולל מול חברי אופוזיציה, לתמיכה במועמדותו לראשות הוועדה. "במצב כזה, הוא פשוט מגיע לאנשי הליכוד ומסביר להם שחבל להם להתבזות בהפסד בהצבעה בוועדה, ולכן עדיף להם להגיע מול יש עתיד להסכמות בנושא", הדגים גורם במפלגה.

אגב, גם בעניין מידור הח"כים כנראה ששלח עצמו (וגם לפיד) הבין כי נדרשת התנהלות קצת שונה. "עפר למד מהסיפור של התקציב", היה מי שהסביר במפלגה. "מצד אחד, הוא סגר דברים בשקט כדי למנוע הדלפות תוך כדי תהליך. מצד שני, הוא ויאיר הבינו שבמצבים כאלו, כאשר המפלגה מותקפת, צריך לתת לחברי הכנסת כלים להתמודד עם המצב ולא להשאיר אותם להתעדכן בעצמם דרך אמצעי התקשורת".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...