ישראל ביתנו יכריעו: נשארים עם הליכוד
"הסיטואציה הבינלאומית מחייבת אחריות", אומרים במפלגה. בנוסף, הפתרון המסתמן בקרב על ראשות ועדת חוץ וביטחון: רוטציה

ממשיכים יחד. נתניהו וליברמן צילום: אי-פי
"הסיטואציה הבינלאומית היא כזאת שמחייבת להיות אחראים", מסבירים גורמים בישראל ביתנו. "ולכן גם ראש הממשלה וגם ליברמן בדעה שזה לא הזמן לשינויים". הסבר נוסף לרצון לראות את האיחוד ממשיך קשור בהבנה כי כלל לא בטוח ששתי המפלגות בנפרד מצליחות להגיע לאותו מספר מנדטים שבו הן מחזיקות כרגע.
הדיון בתוך המפלגה עדיין לא נגמר באופן רשמי, והוא צפוי להימשך גם במהלך סוף השבוע וגם בישיבת המרכז עצמה, שבמהלכה ייתן שר החוץ ליברמן סקירה מדינית ופוליטית ל-520 חברי המרכז.
ביום שישי שעבר קיימו שרי ישראל ביתנו וחברי הכנסת ישיבה ארוכה של ארבע שעות בשאלת האיחוד או הפרידה. ביום רביעי האחרון התכבדו חברי מזכירות המפלגה בדיון נוסף של שעתיים וחצי. ביום ראשון תתקיים הישיבה המכריעה של שרי המפלגה. אנשים שנמצאים בתוך הדיונים מספרים על דעות לכאן ולכאן ועל דיון פתוח ואמיתי, בניגוד לתדמית שנכרכה עם ליברמן. אולם כאמור הפור כבר נפל. ממשיכים ביחד. לפחות כרגע.
חוץ וביטחון: רוטציה בין הליכוד ויש עתיד
2. הוויכוח על השאלה איזו מפלגה תקבל לידיה את ראשות ועדת החוץ והביטחון עשוי להגיע לפתרון. לאחר שבועיים של שיתוק בעבודת הוועדה, מודים בסביבת ראש הממשלה נתניהו כי הוא מוכן להציע פשרה בדמות רוטציה בתפקיד. חצי קדנציה לליכוד וחצי ליש עתיד, שנאבקת על מינויו של ח"כ עפר שלח לתפקיד, וכך כולם יוצאים מרוצים. עכשיו נשאר רק להתווכח מי יזכה לקבל את החצי הראשון.

בדרך לראשות ועדת החוץ והביטחון. ח"כ שלח צילום: יוסי אלוני
יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין הוציא השבוע את תסכולו מהמשך גרירת הרגליים בנושא מינוי יו"ר לאחת הוועדות החשובות ביותר בכנסת. זה קרה במהלך ישיבת נשיאות הכנסת השבוע, כאשר התברר כי עוד הצעה לסדר לא יכולה לעלות לדיון בוועדה, כל עוד אין יו"ר שיעמוד בראשה.
חברי כנסת שנכחו בישיבה סיפרו על מורת רוחו של אדלשטיין מהעובדה שראש הממשלה עדיין לא מצא זמן לפתור את הנושא. שלוש ועדות מושבתות בעקבות אי מינוי יו"ר - ועדת חוץ וביטחון עצמה, ועדת המשנה למודיעין ושירותים חשאיים, וכן הוועדה המשותפת לתקציב הביטחון. אנשים שנכחו בישיבה סיפרו כי אם העניין לא ייפתר בקרוב, מאיים אדלשטיין למנות יו"ר זמני לוועדה.
ועדת השוויון בנטל: שילוב סנקציות כלכליות ופליליות
3. את השבוע הזה התחלנו עם איומים מצד יש עתיד והשר יעקב פרי על משבר קואליציוני ועל פרישה מהקואליציה, אם חוק גיוס החרדים לא יקבע באופן ברור סנקציות פליליות. בבית היהודי הגיבו לדברים בביטול, כאשר יו"ר הוועדה אשר עוסקת בחוק הגיוס, ח"כ איילת שקד, הודיעה כי מבחינתה יש עתיד יכולים לפרוש, וכי היא ממשיכה בכל הכוח עם הניסיון לגבש סנקציות כלכליות, במקום אלו הפליליות.

מגבשת פשרה. ח"כ שקד צילום: ראובן קסטרו
במסגרת הפשרה המתגבשת, מבינים גם בבית היהודי כי אם הסנקציות הכלכליות לא יעבדו, לאחר כמה שנים, יבוטל חוק הגיוס החדש ולא תהיה ברירה אלא להחיל את חוק שירות הביטחון, על משמעויותיו הפליליות.
הרעיון הוא להחיל סנקציות כלכליות כבר במהלך ארבע שנות תקופת המעבר של החוק, ואם החרדים לא יעמדו בייעדי הגיוס שיוצבו להם יפקע החוק החדש ותחול חובת שירות על כל החרדים. לדברי ח"כ בר לב, הרעיון הוא לתת צ'אנס אמיתי למשהו אחר, כמו סנקציות הכלכליות, לפני שמנחיתים את הנבוט הכבד, בדמות הענישה הפלילית.
בסביבתה של ח"כ שקד הסבירו כי רעיון הסנקציות הכלכליות נועד למעשה לדחוף את ראשי הציבור החרדי בעצמם לרצות בגיוס החרדים.
"אם תהיה פגיעה בכיס הכלכלי של הציבור החרדי כולו, זה יוביל אותם להגיד לאותם צעירים שלא באמת לומדים, אבל גם לא מתגייסים, שהם פוגעים במגזר החרדי כולו. רעיון נוסף, שעדיין לא ברור אם ימומש במסגרת אותה פשרה, מדבר על אפשרות להארכת תקופת המעבר של החוק החדש (שבה יחולו הסנקציות הכלכליות), על מנת לאפשר ניסיון אמיתי לעמוד בייעדי הגיוס של הציבור החרדי תחת מסגרת הסנקציות הכלכליות.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg