ח"כים בישראל ביתנו: "לא לאיחוד עם הליכוד"
חברי סיעתו של ליברמן דורשים מעמיתיהם בליכוד להצביע נגד הצעת האיחוד, מוקדם ככל האפשר. ח"כים בליכוד: "הם חוששים בצדק"

״ניהלנו דיונים רבים על העתיד המשותף של שתי המפלגות", מספר ח״כ מישראל ביתנו. "רוב הדוברים התנגדו להמשך השותפות ולאיחוד. בליכוד לא רוצים אותנו, אמרו, נסתדר לבד, נרוץ ונקבל עשרים מנדטים. אבל אצלנו במפלגה יש סדר. כל אחד יכול לדבר אבל אחרי שמתקבלת ההחלטה כולם מתיישרים אתה. והתקבלה החלטה להמשיך ביחד״.
בשיחות מסדרון מפצירים ח״כים מישראל ביתנו לעמיתיהם מהליכוד ומבקשים שיכשילו את האיחוד בין שתי המפלגות בהצבעה במרכז המפלגה, מוקדם ככל האפשר. גם בקרב ח"כים מקורבים ביותר ליו״ר המפלגה, נשמעות התנגדות לאיחוד. לדבריהם: "האיחוד יחסל את המפלגה כגוף נפרד".
ח״כים בליכוד אומרים בתגובה לדברים, כי חברי ישראל ביתנו "חוששים בצדק". לדבריהם, אם ראש הסיעה ליברמן יערוך מפקד ויריץ את אנשיו בפריימריז, רוב חברי סיעתו יישארו בחוץ. "הוא יכול להכניס את יאיר שמיר, עוזי לנדאו ואורלי לוי-אבוקסיס. אולי הוא גם 'יתאבד' על פאינה קירשנבאום ויעזור לה". אבל יתר הח"כים המכהנים, לא ייכנסו.
בליכוד מעריכים כי ליברמן ייקח פסק זמן עד שיעלה מחדש את הצעתו לאיחוד המפלגות. לפי הערכות אלה, שר החוץ יחזק את מעמדו באמצעות הפעילות במשרד החוץ, ישקם את המפלגה שחטפה מכה בבחירות המוניציפליות ויגיע להצבעה במרכז הליכוד מעמדת כוח.
היום אומרים פעילים בליכוד כי ישראל ביתנו לא תגיע לשליש במוסדות התנועה, ומסקרים במפלגה עולה כי היא שווה אפילו פחות מכך. ליברמן ינסה לצנן את הרוחות, ואז יקדם מחדש את ההצעה.
שרים בליכוד מעדיפים שלא להתבטא באשר להצעה לאחד את שתי המפלגות. ״זה לא אקטואלי בינתיים", הם אומרים. ״צריך לחכות ולבדוק בסקרים״. במרכז קיימת התנגדות כמעט מקיר לקיר לשריון שליש המקומות לאנשי ישראל ביתנו, עמדה אותה מבטא יו״ר המרכז דני דנון, היחיד שמתייחס לסוגיה בתקשורת נכון לעכשיו.
״הם יכולים להתפקד, אומר דנון, "אבל לא יהיה שריון מקומות במוסדות המפלגה״. בוועידת הליכוד שתתכנס בדצמבר מתכוון דנון לקדם הצעה שהוגשה כבר לוועדת החוקה של המפלגה, הקוראת להיפרדות הסיעות. אמנם מרכז המפלגה לא מוסמך להכריע לגבי הפעילות בכנסת, אבל החלטה כזו תקשה על קידום ההצעות לאיחוד בהמשך.
מחר מתכנסת במצודת זאב ועדת החוקה של הליכוד שתקבע אלו הצעות יעלו להצבעה בוועידה הקרובה. ההצעות מגוונות, החל מיוזמות שנועדה לחזק את מעמדו של יו"ר המפלגה ולאפשר לו למנות חלק ממועמדי המפלגה לכנסת, וכלה בהצעות המגבילות את זכותו להתמודד על כהונה שלישית ברצף, ומתנות אפשרות זו בניצחון בהפרש משמעותי (מעל 50 אחוז מהקולות).
לפי הצעה נוספת, שבה תומכים חלק גדול מהשרים הבכירים, ייקבע כי יושב ראש המפלגה לא יכול להקדים פריימריז בסיעה אלא אם כן הוקדמו בחירות לכנסת.