המרוץ לנשיאות: פרס, פורש או לא פורש?

אמנם נתניהו תומך בדוד לוי אך עשוי לפעול לקדנציה נוספת לפרס כדי להרחיקו מהמגרש הפוליטי. על ההתרחשויות צופים גם פואד בן-אליעזר ורובי ריבלין

שלום ירושלמי | 2/12/2013 7:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אחרי שבועות ארוכים של סודות ורמזים מתוך בית הנשיא הודיע שמעון פרס בכבודו ובעצמו, בקולו, כי הוא לא מעוניין בקדנציה נוספת או בהארכה של כהונתו, מה שהיה מחייב את שינוי החוק. באותה נשימה הוא הודיע כי אחרי שיפרוש מהנשיאות במאי הקרוב הוא מתכוון "להמשיך ולתרום לחיים הציבוריים". בעניין הזה פרס נקט במדיניות העמימות, אבל המקורבים הודיעו כי הוא לא שולל גם חזרה לחיים הפוליטיים והתמודדות בראש רשימה בבחירות שתאחד מפלגות מהמרכז והשמאל.

מדיניות העמימות. פרס
מדיניות העמימות. פרס צילום: דוברות בית הנשיא
עכשיו צריך לקשור בין שתי הדרכים ולבדוק אם הן מובילות למסלול אחד. בנימין נתניהו חרד משמעון פרס, וזה לא דבר חדש. נתניהו חשש בשעתו במיוחד גם מאהוד ברק. את פרס הוא ניצח בקושי בבחירות 1996, לברק הוא הפסיד בגדול בבחירות 1999. אין דמות מנהיגותית נוספת שצמחה מאז במרכז או בשמאל שמטרידה את נתניהו. לפני הבחירות, להזכיר, הגיעה ציפי לבני לשמעון פרס עם הרעיון שירוץ בראש גוש המפלגות המדובר. לבני הצטיידה בסקרים שהעניקו לפרס ורשימתו ארבעים מנדטים פלוס. הנשיא סירב לרעיון, אבל בלשכת ראש הממשלה עקבו אחרי המו"מ לבני-פרס בדריכות רבה.

השאלה, אם כן, היא אם פרס מאיים במרוץ פוליטי מחודש כדי לזכות בעוד קדנציה או חצי קדנציה. המקורבים שלו נשבעים שלא היה ולא נברא, ומספרים על הלשכה החדשה שבונים לו במרכז פרס לשלום, שלשם הוא יעתיק את לשכתו בכל מקרה.

בצמרת הפוליטית לא קונים את ההצהרות הללו בקלות: שרים בכירים סבורים שאם ראש הממשלה נתניהו יצליח לסדר לפרס עוד קדנציה הוא לא יימלט מבית הנשיא כל עוד נפשו בו. במקרה כזה נתניהו יוכל לגשת גם לבחירות הבאות בשקט ובטחה.
רוקמים לעצמם את חלום הנשיאות

על ההתרחשויות הללו צופים בעניין שורה של פוליטיקאים, שרוקמים לעצמם את חלום הנשיאות מזה שנים ארוכות. הראשון הוא ח"כ ראובן (רובי) ריבלין, שהפסיד במרוץ לנשיאות לפרס עצמו לפני שבע שנים. ריבלין, בן 74, היה יו"ר הכנסת בקדנציה הקודמת. נתניהו ואביגדור ליברמן זרקו אותו מהתפקיד כדי שלא יקפוץ משם בקלות לתפקיד הנשיא בקיץ הבא. הם שונאים אותו והוא שונא אותם, אבל ריבלין לא מוותר. ב-25 השנים שבהן הוא מכהן לסירוגין בכנסת הוא בנה קשרים אישיים עם חברי קואליציה ואופוזיציה. לנשיאות הוא ינסה להיבחר מול מועמד שיציב ראש הממשלה. זה קשה, אבל אפשרי.

קמפיין שקט. דוד לוי
קמפיין שקט. דוד לוי צילום: פלאש 90
האם המועמד שיציב ראש הממשלה יהיה דוד לוי? מזה שנה וחצי בונים מקורבי נתניהו וליברמן את המועמדות המעניינת הזו שלב אחר שלב. גם קשרים משפחתיים ואחרים משחקים כאן תפקיד. חיים ביבס, ראש העיר מודיעין שהיה ראש המטה של נתניהו בבחירות המקדימות בליכוד, הוא אחיינה של ראשל, רעייתו של לוי. שרון שלום, ראש המטה של ליברמן ומי שמיועד מטעמו לתפקיד מנכ"ל משרד החוץ, נשוי לסימה, בתו של לוי. השניים הללו, יחד עם אחרים, עושים ללוי בן ה-76 קמפיין שקט. שאלתי את לוי עצמו פעמים אחדות אם הוא רוצה להיות הנשיא הבא. הוא חייך ושתק. שתיקה כהודאה.

גם בנימין (פואד) בן-אליעזר רוצה לרוץ. בן-אליעזר, בן 75, רואה בעצמו את האיש שמגלם את תולדות המדינה, מי שעלה לארץ לבדו בגיל צעיר מעיראק, עבר קריירה צבאית מרשימה, חתך לפוליטיקה בתחילת שנות ה-80 והפך ליו"ר מפלגת העבודה ובהמשך גם לשר הביטחון. בן-אליעזר נחשב לדמות אהודה במיוחד בכנסת, אבל הוא מגיע מהאופוזיציה, ואת נשיא המדינה בוחרים גם לפי שיקולים קואליציוניים ואינטרסים אחרים. אגב, הבחירה של יצחק (בוז'י) הרצוג לראשות העבודה עשויה לסייע לבן-אליעזר, שלא היה מעולם פייבוריט של שלי יחימוביץ.

שתי הערות לסיום: אילו נשיא המדינה היה נבחר על ידי העם, כפי שצריך להיות, לא היינו עדים למסע התככים והאינטריגות המכוער למדי שמתחיל היום שוב וילווה אותנו בחצי השנה הבאה. שנית, לאחרונה עלתה המועמדות של השר סילבן שלום. שאלתי את סילבן לפשר הדבר והוא הודיע לי באופן נחרץ שהוא אינו מעוניין בתפקיד בגילו הצעיר יחסית, 55, ולא יציג את מועמדותו. בואו נקבל את המילה שלו.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...