מחיר הגזירות: הוצאות העניים זינקו ב-8%
התייקרות המחירים פוגעת במעמד הביניים אבל מי שסובלים יותר הם העניים, שמוציאים את הכנסתם על ירקות ופירות שמחירם הוכפל

כורעים תחת הנטל הכלכלי. חלוקת מזון לנזקקים צילום: נאור רהב
מאז יולי 2012 זינקו הוצאות העניים בשמונה אחוזים לעומת חמישה אחוזים של העשירים. כך עולה מבדיקת "מעריב". הסיבה היא שעניים צורכים יותר מוצרים שהתייקרו בשיעורים חדים בשנה שחלפה, בהם סיגריות ואלכוהול.
מחיר סל הצריכה החודשי של משפחה ענייה התייקר ב-900 שקל (10,800 שקל בשנה), וב-1,090 שקל (13,100 בשנה) למשפחות עשירות. התייקרות הסל כוללת עליית המע"מ בשני אחוזים בשני שלבים, עליית מחירי הסיגריות, המשקאות החריפים, החשמל, הלחם, החלב, המים, הדלק, ארנונה, מוצרי מזון רבים נוספים, ירקות ופירות, שכר דירה, מחירי הדירות, הטיסות, המכוניות, מוצרי חשמל ועוד. למעשה - הכל.
המשפחות העניות כורעות תחת הנטל הכבד. בשנה החולפת זינקו הוצאותיהן לגבהים חדשים, בעקבות אותה "מכת מחירים" במשק. גורמים חברתיים רבים, וגם מבקר המדינה יוסף שפירא, מתחו ביקורת חריפה על מדיניות המיסים של הממשלה וקראו לה להוריד את המע"מ ולהעלות את מס ההכנסה לבעלי שכר גבוה. הם הדגישו כי העלאת המע"מ והקפאת מס הכנסה פוגעות מאוד בשכבות החלשות ומרחיבה את הפערים בין עניים ועשירים. מע"מ נחשב למס רגרסיבי, שפוגע יותר בעניים, ולכן העלאתו בשני אחוזים בשנה שחלפה פגעה בעיקר בחלשים והגדילה את הפערים החברתיים.
מנגד, מביטול העלאת מס הכנסה, שתוכננה לינואר 2014, ייהנו דווקא עם העשירים ובעלי השכר הגבוה. צעד כזה אינו מורגש כלל בקרב העניים שאינם מגיעים לסף תשלום מס הכנסה.
בקרב העניים "מכת המחירים" מורגשת הרבה יותר. הוצאותיה של משפחה שנגזר עליה להיות שייכת למעמד הכלכלי הזה זינקו בתוך כשנה בלא פחות משמונה אחוזים. זאת לעומת משפחה עשירה שהוצאותיה זינקו בסכום גדול יותר אבל שחלקו בהוצאות הכלליות נמוך יותר - כחמישה אחוזים. עבור משפחה ממוצעת מדובר בעלייה של 6.5 אחוזים.
יש לציין כי העניים צורכים את כל הכנסתם (ולרוב גם יותר מכך ולכן הם שוקעים בחובות), בעוד שהעשירים חוסכים את רוב הכנסתם. לכן העניים נפגעים יותר מההתייקריות. העניים גם מעשנים יותר וקונים יותר ירקות ופירות, מזון ואלכוהול זול, שמחירם הוכפל ואף יותר. לכן הם נפגעים יותר מהעלאת המע"מ ומהייקור החד.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg