הפוליטיקאי הצעיר שכובש את האיטלקים
במפלגת השמאל הדמוקרטית לומדים לעכל את השאפתנות המופרזת של מתיאו רנצי בן ה-38 שנבחר ברוב סוחף למזכיר המפלגה

רנצי אמנם שייך למפלגת השמאל הדמוקרטית, יורשת המפלגה הקומוניסטית באיטליה, אך הציבור עדיין מתקשה להבין אם הוא אכן איש שמאל מובהק, אם הוא בעל נטיות ימניות או שהוא משתייך לצאצאי מפלגת המרכז, הדמונוצרית.
דבר אחד בטוח, ביום ראשון שעבר רשם רנצי ניצחון סוחף, זכה ב-68 אחוזים , בבחירות המוקדמות של המפלגה הדמוקרטית והפך למזכיר המפלגה, כשהוא מאותת שהיעד שלו הוא ראשות הממשלה.
הפוליטיקאי הצעיר, שנראה ונשמע כאיש מכירות מושלם, הוא הצלחה מסחררת באיטליה. הוא נולד בפירנצה עם כפית זהב בפיו, היה תלמיד מצטיין בבית הספר התיכון ואחר כך סיים בהצטיינות תואר במשפטים.
הוא גם שחקן כדורגל ושחקן כדורסל מוכשר, לבוש באלגנטיות ספורטיבית, וניחן בכריזמה רבה. עוד כילד הוא היה מנהיג, אם בצופים ואם בכיתה, ובשלב מוקדם של חייו החל לגשש את דרכו בפוליטיקה.
בשנת 1996 הוא נרתם לארגון ועדות הצעירים, שתמכו בראש הממשלה לשעבר רומאנו פרודי ואף נרשם למפלגה העממית. ידידו עורך הדין רוברטו קוצ'יאנצ'יץ' מספר שרנצי נולד להיות מנהיג. הוא ארגן וניהל את פעילות הנוער בהצלחה רבה וזה היה אך טבעי שארבע שנים אחר כך הפך לנשיא המחוז של מפלגת ה"מרגריטה", מפלגת מרכז-שמאל.

רנצי לא התקשה להיבחר בשנת 2004 לנשיא מחוז פירנצה. מפלגתו השמאלית לא אהבה את השאפתנות המופרזת שלו, והתנגדה למועמדתו לראשות עיריית פירנצה, אבל רנצי מעולם לא ציית להוראות המפלגה, התמודד - וזכה בראשות העיר שאותה הוא מנהל עד היום. "אם לא אצליח לשנות את פירנצה אשנה את עצמי ואחליף מקצוע", אמר בזמנו, כשהפך את העיר לבירת התרבות האיטלקית ולטרקלין של המדינה.
הזכייה בראשות העיר רק המריצה את רנצי להיכנס לפוליטיקה הלאומית. הוא הבהיר לאנשי המערכת שהמפלגה הדמוקרטית זקוקה לחילופי דורות אם ברצונה לזכות בבחירות אי פעם, והמציא את המושג "יש לגרוט את הוותיקים", כלומר את הפוליטיקאים הוותיקים - דבר שקומם עליו את הפוליטיקאים המקצועיים, דוגמת מאסימו ד'אלמה, פיילרואיג'י ברסאני, אנה פינוקיארו ורבים אחרים.
רנצי ראה כיצד מפלגתו הדמוקרטית נרמסת בבחירות על ידי מפלגתו של ברלוסקוני והחל לערוך כנסים פוליטיים בפירנצה. "הגיע הזמן לנתק את הפוליטיקאים שישבניהם דבקו במושבים", אמר באחד הכנסים.
אנשי המפלגה הוותיקים זעמו על ה"ילד החצוף, חסר הניסיון שמנסה לסלקם מתפקידם", כפי שאמר בראיון ד'אלמה, ועשו כל מה שביכולתם כדי להכשילו. אבל רנצי לא נשבר.
הפופולאריות שלו עלתה, ובשנת 2011 קיים בפירנצה כנס בשם ה"ביג בנג", שהפעם השתתפו בו פוליטיקאים מכובדים, סופרים, אנשי רוח ואנשי עסקים שהזדהו עם דעותיו של האיש שמבטיח "מודל חדש למפלגה ולמדינה".
בבחירות המוקדמות לראשות המפלגה שהתקיימו בתחילת השנה ספג רנצי מפלה. פיירלואג'י ברסאני, מוותיקי המפלגה, זכה ב-60 אחוזים מהקולות ולפי הסקרים שנערכו ערב הבחירות בפברואר 2013, היה אמור לזכות ביתרון על פני ברלוסקוני. אבל המציאות הייתה אחרת. ברסאני כשל. תוצאת הכישלון הייתה משבר ופילוג בתוך המפלגה הדמוקרטית. ברסאני התפטר והבוחרים הבינו שרק מתיאו רנצי, שזכה באהדה גם מנציגי הימין, הוא שמסוגל להציל את המפלגה.
רנצי נחשב לידיד ישראל, ומתנגד להכרה במדינה פלסטינית לפני חתימה על הסכם עם ישראל. הוא גם סבור שהבעיה העיקרית במזרח התיכון היא החימוש הגרעיני של האיראנים, והביע פעמים רבות את קירבתו לעם היהודי ולמדינת ישראל. יועצו הכלכלי, יורם גוטגלד, ישראלי שמתגורר באיטליה, מקווה להפוך באחד הימים לשר האוצר האיטלקי כאשר רנצי יעלה לשלטון.

רנצי חולם להגיע לראשות הממשלה, אך בינתיים עליו לשקם את מפלגתו ולדאוג שעמיתו למפלגה וראש הממשלה אנריקו לטה ינהיג שיטת בחירות חדשה במדינה, אחרי ששיטת ה"פורצ'לום" ("החזירית"), נפסלה בתחילת החודש על ידי בית המשפט החוקתי של איטליה.
מנהיג השמאל החדש מתכוון לערוך רפורמות חוקתיות, שינויים במערכת העבודה והמשפט, בזכויות האזרח, ביחסים עם האיחוד האירופי, בהשקעות לדרום המדינה ובהקלות ביורוקרטיות לאנשי עסקים שרוצים להשקיע במדינה, וזו רק ההתחלה.
הוא רוצה גם לחסוך מיליארד יורו מהניהול המסורבל והבזבזני של הפוליטיקה האיטלקית, ומתכנן בין היתר לבטל את הבית העליון של הפרלמנט האיטלקי (הסנאט), שמונה 315 חברים, וגם לקטין את מספר חברי הפרלמנט שעומד כיום על 630.
הוא סבור שברלוסקוני הרס את המדינה בתקופת כהונתו. "ברלוסקוני ידע לערוך שינויים מרחיקי לכת בעסקים הפרטיים שלו, בתקשורת, בבנייה ובקבוצת הכדורגל מילאן. הבעיה היא שברלוסקוני לא מימש את הבטחותיו גם כאשר כיהן כראש ממשלה", אמר .
רנצי אינו מאבד זמן ומיד אחרי זכייתו הקים צוות של עוזרים חדשים, שרובו מורכב מנשים. הפוליטיקאי, שעשוי להפוך בקרוב מאוד לראש הממשלה האיטלקי, זכה לברכתו של נשיא המדינה והחליט לכנס השבוע את מנהיגי המפלגה הוותיקים כדי לדון בתוכניותיו. "זו רק ההתחלה", הבטיח בשבוע שעבר, "הדברים הטובים עדיין בדרך ".