דרום סודן: קברים המוניים ושריפת גופות
במקביל לידיעות על מעשי טבח, החליט האו"ם להכפיל את מספר החיילים במדינה הצעירה. ארגוני זכויות אדם מתריעים בפני אסון הומניטרי

חיילים דרום סודניים צילום: אי.פי.איי
> דרום סודן: קרב בלימה על המחוז הגדול במדינה
> נסיון הפיכה נכשל, עוצר בעיר הבירה
בעיצומו של שבוע לחימה אינטנסיבי במדינה, האו"ם דיווח אתמול על מציאתם של שלושה אתרים של קברים המוניים. בסביבות הבירה ג'ובה נמצאו שני אתרי קבורה, אך צוות האו"ם מתקשה לדווח על הנעשה בעיר בשל הלחימה, וגורם רשמי באו"ם הוסיף כי יש קושי לאמת את מספר הנפגעים, משום ש"יש דיווחים על כך שכמה גופות כבר נשרפו".
עד ראייה בעיר סיפר שהוא, יחד עם עוד תריסר אנשים, הם היחידים ששרדו, אחרי שחמושים אספו כ-250 בני אדם והרגו אותם. שליח האו"ם לעניינים הומניטריים בעיר בור סיפר כי הירי באזור נמשך ללא הרף כבר ימים ארוכים, ואף הביע חשש מפני הסלמה במצב. בקבר אחים נוסף בבנטיו שבצפון נמצאו 34 גופות, ויש חשש לחייהם של עוד 41 נעדרים באזור.
נציבת האו"ם לזכויות אדם, נבי פילאי, קראה לשני הצדדים הלוחמים להגן על אזרחים ואמרה כי מנהיגים פוליטיים וצבאיים עלולים לשאת באחריות לאלימות. "בימים האחרונים תועדו הרג המוני, רדיפה אחר אנשים על בסיס אתני ומעצרים שרירותיים", נאמר בהצהרה של פילאי.
דוברת מטעם הנציבה פילאי אמרה כי הנרצחים שהתגלו בקבר האחים השתייכו, ככל הנראה, ל"צבא השחרור הלאומי" הנאמן לנשיא קיר. הנציבה גם הביעה דאגה לביטחונם של אזרחים שנעצרו בפשיטות בעיר, ומוחזקים במיקום לא ידוע. לדבריה, במחנה האו"ם מחוץ לעיר נמצאים כ-17 אלף בני אדם שנמלטו אליו, כשישית מהם בעלי אזרחות זרה. הכמות המוגבלת של מזון, מים ושירותים רפואיים במחנות מעוררת דאגה בקרב פעילי זכויות אדם מאסון הומניטרי קרוב.
לפי נתונים רשמיים של האו"ם, כ-80,000 בני אדם נעקרו מבתיהם בשל המשבר, ומחציתם מחפשים מקלט בבסיסים של הארגון ושל ארגוני הצלה אחרים, וארגוני סיוע בינלאומיים צופים כי חלק מהפליטים יזרמו למדינות השכנות - אוגנדה, קניה ואתיופיה.
המדינה ידעה פרצי אלימות עוד מיום היווסדה, אבל האופי של הסבב הנוכחי, שרק הולך ומחמיר, מעורר בקהילה הבינלאומית את החשש מפני רצח עם נוסף נוסח רואנדה, שם נטבחו כ-800,000 בני אדם בשנת 1994.
הקרבות התחילו לאחר שהנשיא סלבה קיר האשים את סגנו, אותו פיטר יחד עם כל הממשלה בחודש יוני, בניסיון הפיכה. קיר וריק מצ'ר, הסגן לשעבר שהכחיש את ההאשמות מכל וכל, נחשבים ליריבים מרים משכבר הימים. הנשיא, כמו מרבית אזרחי דרום סודן, משתייך לקבוצה האתנית דינקה, וסגנו בא מבני נואר. לפי הדיווחים מהמדינה, מרבית הקורבנות והעצורים בבירה ג'ובה הם בני הנואר, אבל מחוצה לה המצב הפוך ומיליציות של בני נואר פוגעות בבני דינקה ותוקפות מתקנים של האו"ם שאליהם נמלטו אלפי האזרחים המבקשים מקלט.
מועצת הביטחון של האו"ם אישרה אמש את הצעת המזכ"ל, באן קי מון, לתגבר את כוחות המשקיפים של הארגון במדינה, "כוח שמירת השלום", ולשלוח 5,500 חיילים , שיתווספו ל-6,700 חיילי האו"ם שכבר נמצאים בה. המועצה קראה לצדדים לחדול מפעילות האיבה ולפתוח בדיאלוג באופן מיידי. חיילי מרינס אמריקאים ממתינים בינתיים בג' יבוטי הסמוכה, אחרי שבסוף השבוע נכשל ניסיון אמריקני לפנות קבוצת אזרחים אמריקנים מאזורי הקרבות.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg