האסלאם המדוכא נוקם: הג'יהאד ברוסיה רק יתגבר
גל הפיגועים נגד מטרות רוסיות אינו צריך להפתיע: במשך שנים דיכאו הרוסים את האסלאם תחת הכותרת "אחוות העמים". עכשיו הג'יהאד מרים ראש

- הרוגים בהתפוצצות אוטובוס בוולגוגרד
- רוסיה: פיגוע בתחנת רכבת, לפחות 14 נהרגו
שני פיגועים בשני ימים רצופים הפילו השבוע 32 חללים ופצעו כמאה אנשים בעיר וולגוגראד (לשעבר סטלינגראד) בדרום רוסיה. כמה ימים קודם התפוצצה מכונית תופת בפיטיגורסק, ושלושה בני אדם נהרגו. מי עומד מאחורי הפיגועים ומה מטרתו? דוקו אומרוב, צ'צ'ני שהכריז על עצמו כאמיר האמירות האסלאמית של צפון הקווקז, מוזכר כמי שאחראי לגל הפיגועים הנוכחי. אומרוב הוא העומד גם מאחורי כמה פיגועים המוניים שבוצעו מאז 2010 בתחנות רכבת ובשדה התעופה דומודדובו, שבהם נהרגו 76 בני אדם.
בנוסף, ארגון ששמו "אנונימוס קווקז" מאיים לערוך מתקפת סייבר על רוסיה בשל עריכת משחקי החורף "בקווקז הכבוש". הרוסים הכינו אמצעי ביטחון רבים ומגוונים כדי להגן על השחקנים ועל הצופים, אבל טרוריסטים יודעים למצוא נקודות תורפה גם בחגורות ביטחון צפופות. חוץ מזה, רוסיה גדולה דיה כדי להעניק לטרור הזדמנויות לפגוע מעבר לסוצ'י.
הטרור האסלאמי ברוסיה אינו חדש: בספטמבר 2004 התרחש הפיגוע ההמוני בבית הספר בבסלאן שבצפון אוסטיה. הדרמה נמשכה אז שלושה ימים. כל העולם היה מרותק לאמצעי התקשורת וראה את הזוועה. בפיגוע הזה, כעשרים ג'יהאדיסטים צ'צ'נים השתלטו על בית הספר תחת הנהגת שאמיל באסייב, ולכדו מאות בני ערובה – תלמידים, מורים והורים. הצבא ניסה להתערב אך בפעולה נהרגו 186 מבני הערובה. המחבלים פיזרו ברחבי בית הספר מטעני חבלה, ואלה הפילו חללים רבים.
כבר בשנת 1995 תפסו ג'יהאדיסטים צצ'נים יותר מ־1,500 בני ערובה בעיר בודנבסק שבצפון הקווקז, והמדינה, בהנהגת בוריס ילצין, נאלצה להיכנע לדרישותיהם. הכניעה העלתה את חמתם של רוסים רבים, והדבר סייע בהמשך לפוטין, חסיד היד החזקה, להחליף את ילצין ולפתוח במלחמת חורמה נגד חבל צ'צ'ניה הסורר.
המלחמה הזאת נמשכה בשתי תקופות: הראשונה, בין השנים 1994–1996. השנייה, בין השנים 1999–2009. עיר הבירה של צ'צ'ניה, גרוזני, הפכה במלחמה לעיי חרבות, רבות מערי החבל נהרסו, אלפי אנשים נהרגו, וחיילי רוסיה לא חשו כל בעיה לחטוף נשים, זקנים וילדים ולענות אותם. עד היום מתחבאים בהרי צ'צ'ניה ג'יהאדיסטים רבים שפוגעים מדי פעם בחיילים רוסים וכן בצ'צ'נים שנחשדים בשיתוף פעולה איתם.
בשנת 2002 השתלטו ג'יהאדיסטים צ'צ'נים על תיאטרון במוסקבה, ותפסו 916 בני ערובה. כ־170 בני אדם נהרגו בפיגוע הזה. במשך השנים ביצעו מחבלים מוסלמים פיגועים רבים ברוסיה, כנקמה ברוסים על דיכוים לאורך שנים – מאז ימי הקומוניזם, שזלזל באסלאם כמו בדתות אחרות, לפי מצוותו של קרל מרקס, האב הרוחני של הקומוניזם, שקבע שהדת היא "אופיום להמונים".

במשך שבעים שנות ברית המועצות, הסיסמה ששלטה במדינה הייתה "אחוות עמים". רק שסיסמה זו לא הייתה אלא כיסוי להכפפת העמים האחרים להגמוניה הרוסית. המצב הוליד מתח בין הרוסים למוסלמים, שרבים מהם ראו ברוסים נוצרים השולטים במוסלמים – מצב המנוגד לחלוטין לאסלאם.
התפרקות ברית המועצות אפשרה לכמה עמים מוסלמיים בדרום המדינה לקבל עצמאות. כך קמו במרכז אסיה מדינות מוסלמיות עצמאיות כמו קזחסטן, אוזבקיסטן, טורקמניסטן, טג'יקיסטן ואזרבייג'ן. עמים מוסלמיים אחרים – צ'צ'נים, טטרים, אינגושטים, מונגולים ועוד – לא זכו בעצמאות, ונשארו תחת שלטון המגף הרוסי. רבים מבני העמים הללו התאכזבו, וחלקם ממתינים לשעת הכושר לדרוש עצמאות. הרוסים מצדם החליטו להדק את הצְבָת על צווארם של המוסלמים שנשארו בתחומי הפדרציה הרוסית.
כמה מוסלמים יש ברוסיה? על פי ההערכות, מתוך כ־143 מיליון אזרחי הפדרציה הרוסית, האוכלוסייה המוסלמית מונה 14 עד 20 מיליון איש, שהם כ־10 עד 14 אחוזים. רובם מרוכזים באזורים שמדרום לנהר הוולגה, בצפון הקווקז ובמערב סיביר. רבים מהם היגרו לערים, והשכונות שבהן הם מתגוררים מהוות בסיסים לטרור. המדינה מנסה לדחוק אותם מהערים החוצה, בעיקר אחרי פיגועים, אך הם שבים לערים כדי לעבוד, אפילו תמורת שכר נמוך. הצבא הרוסי אינו מפרסם נתונים רשמיים על הדתות שאליהן משתייכים חייליו, אבל קיימת הערכה שרוב החיילים בעלי הדרגות הנמוכות בצבא רוסיה הם מוסלמים. בשל מגמת הרוסיפיקציה של האוכלוסייה, העבירו הרוסים מיליוני דוברי רוסית לאזורי המוסלמים. גם הצעד הזה העלה את המתיחות והעוינות בין המוסלמים לרוסים.
בנוסף, אצל הרוסים מקנן חשש מהמצב הדמוגרפי, שפועל לרעתם: הילודה בקרב המוסלמים גדולה בהרבה מזו של הרוסים, ורבים מהרוסים מתהלכים בתחושה שהמוסלמים משתלטים על מדינתם. לא עובר יום בערי רוסיה מבלי שבחורים גלוחי ראש ושתויי וודקה תוקפים מוסלמים הנקרים בדרכם. מנגד, שתיית האלכוהול, האסורה על פי האסלאם, מורידה את ערך הרוסים בעיני המוסלמים.
התודעה האסלאמית של תושבי הקווקז המוסלמים תמיד הייתה חלשה למדי. מעטים מהם הכירו את כתבי הקודש של האסלאם. זו התוצאה של העובדה שרוב המוסלמים בקווקז אולצו להתאסלם תחת האיום שיישחטו, בימי האימפריה העות'מאנית. בעשרים השנים האחרונות, וביתר שאת מאז שברית המועצות התפרקה, תועמלנים אסלאמים הגבירו את פעילותם בקרב האוכלוסייה בקווקז תחת השפעה וכסף מסעודיה. אימאמים מקומיים עברו הכשרה בבתי מדרש סעודיים כדי לחזק את ידיעותיהם באסלאם. בסעודיה הם למדו את הגרסה הווהאבית הקיצונית של האסלאם, ושבו למולדתם כדי להפיץ את הרעיונות הקיצוניים שלמדו.
בעניין זה רוסיה אינה לבד: מזה שנים רבות מלבה סעודיה את האש האסלאמית במדינות רבות באפריקה, באסיה, באירופה, באוסטרליה, בצפון אמריקה ובדרומה. נדמה לי שמכל יבשות העולם, רק באנטארקטיקה אין פעילות אסלאמיסטית סעודית. גם התקוממות האסלאמיסטים האויגורים במערב סין מיוחסת לפעילות סעודית.
בשנים האחרונות נוספה לפעילות הסעודית האפשרות להשתמש באמצעי התקשורת לשם הפצת האסלאם. ערוצי טלוויזיה בלוויין, אתרי אינטרנט בשפות רבות וספריות אסלאמיות שלמות שאפשר להורידן בקלות ובחינם מהאינטרנט – כל אלה, במימון סעודי נדיב ושופע, תרמו תורמים ויתרמו רבות להפצת האסלאם הווהאבי ברחבי העולם.
המרחק מאסלאמיזציה לעיסוק פעיל במאבק למען האסלאם אינו גדול. לכן אין פלא שהאסלאם, שתחת השלטון הסובייטי נדחק אל מתחת לשטיח, יוצא כיום אל פני השטח בצורה אלימה כל כך.

בשלוש השנים האחרונות רוסיה מזוהה עם המלחמה המלוכלכת והאכזרית שמנהל בסוריה "השלטון העלווי הכופר" נגד המוני המוסלמים הסונים, תוך שהוא מסתייע בקואליציה שיעית של איראן, עיראק וחיזבאללה. רוסיה הגנה על משטר אסד במועצת הביטחון, ומנעה הטלת סנקציות בינלאומיות עליו. רוסיה מספקת לצבא אסד נשק ותחמושת, מערכות להגנה אווירית וימית, ציוד קשר וייעוץ טכני. כמה קבוצות ג'יהאדיסטים צ'צ'נים נלחמות בסוריה, ואנשיהן נודעו באכזריותם ובברוטליות שבה הם מתייחסים לאנשי אסד הנופלים לידיהם. ברשת נמצאים כמה סרטונים שבהם נראים ג'יהאדיסטים בעלי מראה קווקזי, אחד מהם ג'ינג'י, השוחטים אנשים שנטען כי הם משתפי פעולה עם השלטון הסורי. סעודיה היא המממנת כיום את פעילות הג'יהאדיסטים בסוריה נגד האינטרסים של רוסיה.
בימים האחרונים נחתמו הסכמי שיתוף פעולה בין הקבוצות הצ'צ'ניות וארגוני ג'יהאד ערביים הפועלים בסוריה כמו אל־קאעידה וג'בהת א־נוסרה.
כשתסתיים הלחימה בסוריה, ברוסיה צפויה להיווצר בעיה חמורה. עם שובם של הג'יהאדיסטים הצ'צנים הללו למולדתם, קיים סיכוי סביר שהם לא ישובו אל המחרשה והחרמש, אלא להמשך ה"ג'יהאד" נגד המדינה הרוסית. הניסיון שהם צברו בסוריה יעמוד לצדם במלחמתם ברוסיה.
גם הסיוע שרוסיה מעניקה לאיראן השיעית אינו מעלה את חנם של הרוסים בעיני הג'יהאדיסטים הקווקזים, שרובם סונים. לאחרונה נודע שמתקיימים מגעים בין רוסיה ואיראן על מכירת ארבעה כורים גרעיניים לייצור חשמל, וזאת בנוסף להגנה המדינית שמעניקה רוסיה למשטר האייתוללות.