לקחי הסערה: ארז הלבנון יחליף את האורן והאלון
קריסתם של עצים רבים הביאה את קק"ל לרענן את מדיניות הנטיעות. הארזים שנשתלו בעבר הוכיחו עצמם כעמידים יותר בתנאים קיצוניים

עצי אורן שנשברו בסופת השלגים
צילום: דרור ארצי ג'סט קליק
"כבר לאחר סופת השלגים הקודמת בשנת 1992 נטענו כמה חלקות ניסוי לבדיקת האקלום של עצי הארז", מספר עומרי בונה, מנהל מחוז הצפון בקק"ל. "בעקבות הסופה האחרונה, כשראינו איזה נזק עצום היא גרמה לעצים הרגילים, החלטנו שהגיע הזמן להחליף את העצים שנפגעו בעצי הארז שהם חזקים, גבוהים ועמידים יותר".
בקק "ל החלו להעביר את עיקרי מדיניות הנטיעות החדשה גם לרשויות המקומיות, לאחר שהעצים שקרסו גרמו נזקים עצומים לתשתיות החשמל, המים והטלפון. "אנו מסבירים שזו הזדמנות להחליף לעצים שהם עמידים בתנאי קור קיצוניים ובשלג כבד", מוסיף בונה. "הארזים, למשל, גדלים בטבעיות במרחק של 30 קילומטרים בלבד מאתנו בלבנון, וזה ממש התבקש שננסה למשוך אותו גם אלינו, לישראל. בינתיים העץ הזה מוכיח את עצמו ומתפתח יפה מאוד. כנראה שלא סתם אומרים על מישהו מוצלח שהוא'בחור כארז '".
את האהבה שלו לארזים פיתח בונה במהלך שירותו הצבאי. "במלחמת לבנון הראשונה הייתי מהראשונים שעלו על ג' אבל ברוך, ונשביתי בקסם של העצים הללו. הגיע הזמן למלא את ישראל בעצי ארז שהם יפהפיים ומתאימים יותר למקומות הגבוהים בישראל. הארז זה גם המין שמוזכר בתנ"ך יותר מכל עץ אחר, והוא סמל וגם אמצעי לבניית בית המקדש הראשון".
יצוין כי בכל שנה מספקת הקרן הקיימת לישראל אלפי שתילים לנטיעה בחורשות עירוניות ובשטחים ירוקים. בחורף הבא נערכים בארגון לספק לערים הרריות כמו ירושלים וצפת וכן ליישובי השומרון ארזי הלבנון בגרסה ישראלית, כך שגם אם תתרגש עליהם סערה רצינית נוספת, הפעם היא לא תצליח לשבור אותם בקלות.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg