מומחה: תקיפת סייבר היא פעולה מלחמתית לכל דבר

בחוות דעת שכתב אל"מ שרון אפק מהפרקליטות הצבאית הוא כותב רכי כל פעילות שמובילה לנזק בעולם האמיתי משולה לתקיפה מזויינת וניתן להגיב צבאית עליה גם אם היא פעולת סייבר

יוחאי עופר | 18/1/2014 19:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: סייברמלחמה
מתקפת סייבר הפכה לכלי של ממש בארגז הכלים של מערכות ביטחון בעולם כולו, ותקיפות כאלו הן חלק מלחימה אותה מנהלים מדיניות, דוגמת המאבק של המערב נגד תוכנית הגרעין האיראנית. מעת לעת מדווח המשטר בטהרן על מתקפות אלמוניות שכוונו כנגד חלקים שונים במתקני הגרעין המקומיים, ועתה מתברר כי מתקפה שכזו יכולה להוביל עד לעימות מזויין של ממש בן מדינות, בהתאם לחוקי הדין הבינלאומי, שחל כך מסתבר גם על המרחב הקיברנטי (סייבר). על פי העולה מחוות דעת של גורם בכיר בפרקליטות הצבאית, הותר הספק בשאלה האם כל האמצעים כשרים בעולם הסייבר.
 
פעולה מלחמתית לכל דבר. חמ''ל סייבר של צה
פעולה מלחמתית לכל דבר. חמ''ל סייבר של צה"ל צילום: דובר צה''ל

על פני עשרות עמודים כותב ומנמק אל"מ שרון אפק, כי פעולת סייבר שיש לה תוצאות פיזיות דוגמת- מוות, פציעה או נזק לרכוש עלולה להיתפס כ"התקפה מזויינת" ולהצדיק מנגד שימוש בכוח במסגרת הגנה עצמית מצידה של המדינה המותקפת. הוא מוסיף כי פעולה כזו אף עלולה כאמור להביא לפריצת עימות של ממש בו ניתן לפעול גם באמצעים קינטיים (כלי מלחמה קלאסיים- פגזים ותותחים), ולא רק בכלים קיברנטיים. בתוך כך, פעולה שמטרתה לשבש פעילות של מערכת בקרה אווירית או אף לפרוץ סכר, יכולה להיכלל ככזו שתגרום לתוצאה אלימה, ועל פי חוות הדעת אין סיבה הגיונית להבדיל בין התקפה של פגזים ותותחים על סכר כזה לבין התקפת סייבר, ומתוך כך יותר למדינה הנפגעת להשיב בתקיפה מצידה.

את הדברים מבסס אל"מ אפק על דיני המלחמה של האו"ם וכן על אמנת ז'נבה, יחד עם המדיניות שאימצה ארצות הברית, ומסמך רשמי בחסות ארגון נאט"ו- האמריקנים הקימו פיקוד קיברנטי, בשנת 2011 הגדירו בנאט"ו את ההתקפות הקיברנטיות כאחד משלושת האיומיים המרכזיים על חברות הארגון בעשור הקרוב, ובריטניה התייחסה אף היא לסוגייה במסמך אסטרטגיית הביטחון הלאומי שלה בשנת 2010. גורמים רשמיים בממשל האמריקני וכן חוקרים בתחום בארצות הברית יחד עם חוקרים וגורמים נוספים במערב קבעו שיש ליישם את כללי המשפט הבינלאומי גם בסוגיית הסייבר, שטרם זכתה אמנם להגדרה ממשית כזו בפועל, אך בשטח אומצה דה פקטו בידי אותם גורמים.
אפק שניסח את חוות הדעת מילא שורת תפקידים בכירים בפרקליטות הצבאית בהם סגנו של הפרקליט הצבאי וכן סגן ראש מחלקת הדין הבינלאומי, עשוי להתמנות בעתיד לתפקיד הפרקליט הצבאי, ואת חוות הדעת הזו הגיש בחודש אוקטובר האחרון במסגרת עבודת הסיום במכללה לביטחון לאומי, עליה זכה אף בפרס הצטיינות בשבוע שעבר.
 
פעולה שמאפשרת תגובה תקיפה
פעולה שמאפשרת תגובה תקיפה צילום: דובר צה''ל
על פי הנאמר בחוות דעתו, בפרק הסיכום והתובנות, פעולה קיברנטית שרק צפוייה לגרום לנזק נדרשת גם כן להעשות בהתאם לדיני המלחמה המקובלים ויחולו עליה איסורים והגבלות, כאשר רק איום בתקיפת סייבר עלול להיות "איום אסור בכוח" שעומד בניגוד למגילת האו"ם, וכן תקיפות אשר אינן גורמות לנזק פיזי אך פוגעות במדינה שהותקפה עלולות להפר את הסכם השימוש בכוח בין מדינות. בתוך כך, ריגול ואיסוף מידע או לוחמה כלכלית ופסיכולוגית אינן עומדות בניגוד לדיני הלחימה הבינלואמיים, כאשר כמו שדה הקרב המודרני רשאיות מדינות להעירך הגנתית בכדי למנוע תקיפות שיפגעו בהן. 
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

חדשות לסקרים

חדשות לסקרים

פייסבוק