עשרות ילדים אוטיסטים ללא מסגרת מתאימה
דוח שנתי של אלו"ט חושף פער חמור בין מספר הילדים עם אוטיזם הזקוקים לכיתות תקשורת לבין מספר הכיתות הקיימות בפועל

תלמידים בכיתה צילום: אילוסטרציה: אלי דסה

מספר כתות לימוד לפי מחוזות בארץ
במחוזות אחרים בארץ המצב גרוע פחות, אם כי עדיין רחוק מהנדרש: במחוז מרכז יש 45 כיתות והמחסור שם עומד על בין 4 ל-5 כיתות . במחוז ירושלים, מול 28 כיתות קיימות יש צורך בכ-31. במחוז ת"א עומד מספרן של כיתות התקשורת על 23, במחוז חיפה 20 ובמחוז צפון 17, כאשר בכל אחד משלושת מחוזות אלו ההערכה היא כי קיים מחסור של כשתי כיתות לימוד. במחוז יהודה ושומרון קיימות 11 כיתות תקשורת בבתי ספר רגילים, זאת לעומת כ-12 כיתות נדרשות.
"במצב כזה, מציעים לילד שילוב יחידני בכיתה רגילה עם סייעת או לחילופין השתלבות במסגרות של חינוך מיוחד, אך לא לכולם החלופות האלה מתאימות", מסביר גורם בעמותה. לדבריו, "הרבה פעמים משלבים את הילדים בכיתות המיועדות לליקויי למידה, ואז אנחנו שומעים על מקרים קשים". כדוגמה לכך מספר הגורם: "הילדים האוטיסטים הם הקורבנות האופטימאליים. הם לא יודעים מה מותר ומה אסור וגם לא מדווחים. לכן יש, לצערנו, מקרים של ילדים ששולבו במסגרות לא מתאימות וחוו פגיעות פיזיות מיניות. בנוסף, שילוב לא מתאים יכול לגרום להם להגיע למצבים מאד קשים מבחינה נפשית ומבחינה התנהגותית".
מורה בכיתת תקשורת באזור ירושלים מסבירה כי ישנם מצבים בהם גם כשהילדים מצליחים להשתלב בכיתת תקשורת בבית ספר רגיל, הם לא מקבלים את המענה המתאים. "זו אוכלוסייה עם קשת רחבה: יש ילדים אוטיסטים ברמת תפקוד שונה. במצב כזה חלק מהילדים פשוט הולכים לאיבוד".
מחר תקיים העמותה יום התרמה ארצי. לדבריהם בעוד שהבעיות מחמירות משנה לשנה, משרד החינוך מתקשה לתת מענה מתאים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg