בעשור האחרון: ירידה באחוז הלוקים בשבץ

מנתוני סקר של האיגוד הנוירולוגי הישראלי עולה כי שבץ מוחי הוא הגורם השלישי לתמותה בארץ. רוב הלוקים בשבץ הם גברים, אך נשים נפגעות באופן קשה יותר

אבי יופה | 19/1/2014 12:47 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
האיגוד הנוירולוגי הישראלי הציג הבוקר (א') ממצאים ראשוניים של סקר NASIS 2013, הממפה מגמות בתחלואת שבץ מוחי חד ובטיפול הרפואי הניתן לכך. על פי הנתונים, מדי שנה לוקים בישראל כ-15 אלף גברים ונשים באירוע מוחי, רובם נותרים עם נכות וזקוקים לשיקום ולעזרה בתפקוד. עוד עולה מהנתונים כי מאז שנת 2004 חלה ירידה במקרי המוות והתחלואה החמורה, מ-36 אחוזים ועד ל-25 אחוזים ב-2013.

79% ימותו או יישארו נכים
79% ימותו או יישארו נכים צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק
סקר ה-NASIS מבוצע אחת לשלוש שנים בעשור האחרון ומרכז נתונים שנאספו ב-27 בתי החולים הכלליים בישראל בחודשים אפריל עד מאי בשנה שעברה.

הסקר הקיף למעלה מ-2,000 מטופלים שאושפזו בעקבות אירוע מוח. הנתונים כללו מידע על מצב החולים בהגיעם לבית החולים, זמן הפינוי שלהם וההיסטוריה הרפואית שלהם. הרישום נערך בשיתוף ההסתדרות הרפואית, איגוד הפנימאים והמרכז הישראלי לבקרת מחלות.

מנתוני הסקר עולה כי הגיל הממוצע בו גברים לוקים באירוע מוחי עומד על 69, והגיל הממוצע בקרב הנשים הוא 73. אך לא רק מבוגרים נפגעים מהמחלה. שישה אחוזים מהנפגעים הם מתחת לגיל 50 וכ-20 אחוזים הם מתחת לגיל 60. רוב הלוקים בשבץ הם גברים (56 אחוזים), אך דווקא הנשים נפגעות מהמחלה באופן קשה יותר. הסיכון של נשים ללקות באירוע מוחי גבוה יותר מהסיכון שלהן ללקות באירוע לב.

לאירוע מוחי קיימים כמה סוגים. החמור ביותר הוא דימום מוחי, ש-79 אחוזים מהלוקים בו נפטרו או נותרו עם נכות בינונית עד קשה. ואיך תזהו התרחשות בזמן אמת? הסימן השכיח ביותר הוא הופעה פתאומית של חולשה מוטורית או שיתוק בצד אחד. סימן זה נצפה בכ-70 אחוזים מהאירועים המוחיים. גם קשיים בדיבור או בשפה מהווים אזהרה חשובה. גורם הסיכון השכיח ביותר לאירועים מוחיים הוא לחץ דם גבוה, שמופיע בכ-85 אחוזים מאירועי דימום מוחי. מרבית החולים מגיעים לבית החולים מעבר ל-4.5 שעות מתחילת האירוע וכך מחמיצים את חלון ההזדמנויות לקבלת טיפול מציל חיים ולמנוע נכות.

במבט של עשור אין שינוי משמעותי בשכיחות האירועים המוחיים בישראל. עם זאת גדלה האוכלוסייה בעשור האחרון בלמעלה מ-15 אחוזים, מה שהביא להפחתה באירועים. כמו כן, לא נמצא שינוי משמעותי בגיל הממוצע לאירוע מוחי. עם זאת, עלה שיעור המאושפזים המגיעים לבית החולים עם אירוע מוחי ופגיעה נוירולוגית קלה יחסית.

"שבץ מוחי מהווה את גורם התמותה השלישי בישראל אחרי מחלות לב וסרטן", מסביר פרופ' נתן בורנשטיין, יו"ר האיגוד הנוירולוגי ומנהל היחידה לשבץ מוחי במרכז הרפואי תל אביב. "בניגוד להתקפי לב, שבהם אדם ששרד חוזר אחרי זמן מסוים למעגל החיים הרגיל, שבץ מוחי מהווה גורם נכות עיקרי באדם מבוגר. כ-60 אחוזים מהנפגעים יישארו עם נכות כזו או אחרת, אחוז דומה יסבלו מדיכאון. 20 עד 25 אחוזים יסבלו מירידה קוגנטיבית.

"למרות כל הבעייתיות, המלחמה שלנו על התשתיות ממשיכה. אנחנו רוצים שיהיו תשתיות לטיפול בחולי שבץ מוחי בדומה לתשתיות של חולי לב. לא יעלה על הדעת שיש בית חולים בישראל שאין לו יחידה לטיפול נמרץ לב, אבל אין היום יחידות מתוקננות על ידי משרד הבריאות לשבץ מוחי. יש יחידות שהן יוזמות של בתי חולים. אנחנו רוצים שממשלת ישראל תיקח את הנושא כפרויקט לאומי שמטרתו להוריד את התחלואה והתמותה משבץ מוחי".

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, יותר אנשים מתים מדי שנה משבץ מוחי מאשר מאיידס, שחפת ומלריה יחד. אחד מכל שישה גברים ואחת מכל חמש נשים יפגעו מאירוע מוחי במהלך חייהם. בכל שתי שניות מישהו נפגע מאירוע מוחי. "ממצאי הסקר מדגישים את העובדה כי לצד המשך מגמת השיפור בשיעורי השימוש בטכנולוגיות הדמיה חדישות ובתרופות חדשות, הרי שמהירות מתן הטיפולים מפחיתי הנכון עדיין לוקה בחסר והינה ארוכה מהנדרש בהנחיות בין לאומיות", הוסיף פרופ' דוד טנה, מזכיר האיגוד הנוירולוגי ומנהל מערך שבץ המוח בבית החולים שיבא.

"נפגעי שבץ מוחי אשר הפכו לנכים נתמכים על ידי הביטוח הלאומי באמצעות קצבת נכים, קצבאות ניידות ושירותים מיוחדים. אין בנמצא אומדן של העלות האדירה הזאת על משלם המיסים הישראלי", אמרה פנינה רוזנצוייג, מנכ"לית עמותת נאמן לנפגעי אירוע מוחי.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...