הפתעה: אבותיהם של האירופאים היו כהי עור
מחקר חדש שנערך על שרידים של שני ציידים שנמצאו באירופה קובע כי צבעו הלבן של העור באירופה הוא תופעה מאוחרת מאד שהופיע ככל הנראה רק ב-7000 השנים האחרונות

אבותיהם היו כהי עור אי-פי-איי
הדגימות הגנטיות נלקחו משני שלדים של ציידים-לקטים בני 7,000 שנה שהתגלו במערה הממוקמת בהרים הצפון-מערביים של ספרד ב-2006. התנאים הקרירים והחשוכים במקום הביאו לשימור מקסימלי של השרידים. המדענים הצליחו לחלץ דנ"א משיניו של השלד המכונה "לה-בראנה 1" ולהרכיב את הרצף הגנטי שלו. החוקר הראשי, ד"ר קרלס ללואסה-פוקס אמר כי "הייתה זו תוצאה בלתי צפויה". "ככל הנראה העור הבהיר התפתח הרבה יותר מאוחר ממה שהניחו עד כה", אמר פוקס והדגיש כי על אף שהאירופאי הקדום נמצא מבחינה גנטית הכי קרוב לתושבי שוודיה ופינלנד ואף חולק את אותן עיניים כחולות כשלהם, עולה מהגנים כי שיערו היה שחור או חום ועורו כהה.
כאמור, עד כה התיאוריה השלטת הסיקה שהאירופאים הראשונים הפכו לבהירי-עור זמן קצר לאחר שעזבו את אפריקה ועברו ליבשת אירופה לפני 45,000 שנה. "ההשערה הייתה ששינוי הפיגמנטציה קרה בתגובה ליציאה מאפריקה והמעבר לקווי רוחב גבוהים יותר שם קרינת ה- UVנמוכה מאוד" הסביר פוקס. "ברור שזה לא המקרה, כי הבחור הזה היה צאצא אירופאי במשך 40,000 שנה ועדיין הוא בעל עור כהה".
בנוסף, הגנום של הציידים-לקטים נתן לצוות הצצה לגבי האופן שבו השתנו בני האדם בתקופה המזוליתית- תקופת המעבר מחברת הלקטים לחברה חקלאית שהתרחשה באירופה לפני 10,000-5,500 שנה, המחברת בין התקופה הפלאוליתית לתקופה הנאוליתית. אימוץ החקלאות, וניהול חברות מיושבות במהלך התקופה הנאוליתית הביאה ככל הנראה לשינויים אדפטיביים בגנים. עם זאת, הנתונים הזמינים לנו משרידי ציידים-לקטים מוגבלים ומונעים הבנה מלאה של תהליך המעבר הסלקטיבי החיוני לאבולוציה האנושית.

היו כהים לחלוטין צילום: ג'סט קליקס
בהתייחסו למחקר, דוד רייך מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד בארה"ב, אמר כי "המשמעות של המסמך הזה היא דיווח על הרצף הגנטי העתיק ביותר עד כה- רצף הגנום האירופאי הראשון שהקדים את החקלאות", הוא הוסיף ואמר ש"העור הכהה הוא ממצא מעניין מאוד, בעיקר משום שהעור הבהיר הוא כמעט אוניברסלי באירופה היום. תוצאות אלו מצביעות על כך שהעור הבהיר שנראה ברחבי אירופה היום הוא פיתוח של פחות מ-7,000 שנה האחרונות".
עם ממצאים אלו נדמה שההקשרים בין היבשות חזקים מתמיד, מעניין לבחון האם ואיזו השפעה תהיה למחקר על תפיסת הריבוד החברתי בעולם.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg