חשיפה: כך המדינה תעלה ארצה את יהודי צרפת

מבצע "צרפת תחילה": במטרה להגדיל את היקף העלייה יורחבו מאמצי ההסברה ויתוגבר באופן משמעותי מערך השליחים למדינה. במקביל תופעל בארץ מערכת שתקצר הליכים בירוקרטיים ותקל על הקליטה

אריאל כהנא | 30/1/2014 23:26 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הממשלה צפויה לאמץ בעוד כשבועיים תוכנית עבודה ראשונה מסוגה המיועדת למשוך את יהדות צרפת לישראל.

עלייה לישראל נגד אנטישמיות:
האנטישמיות בצרפת מגיעה לשיאים חדשים
צרפת אוסרת על הקומיקאי הצרפתי להופיע
שלושה יהודים הותקפו על רקע אנטישמי

התוכנית כוללת הרחבה גדולה מאוד של מערך השליחים הישראליים בריכוזי היהודים בצרפת, הגדלה משמעותית של מאמצי ההסברה על ישראל בקרבם וביצוע סדרת פעולות שיאפשרו את תחילת תהליך הקליטה של היהודים הצרפתים בעודם בארץ המוצא. במקביל, צפויה הממשלה לאשר שורת החלטות האמורות להקל באופן משמעותי את הקליטה וההשתלבות של היהודים הצרפתים בארץ.

הכוונה לאשר את התוכנית פורסמה לפני חודש במעריב. כעת הגיעה לידי העיתון טיוטה ראשונה של הצעת המחליטים שתוגש לשרים. נאמר בה כי "מדובר בחלון הזדמנויות כפול עבור העולים הפוטנציאליים ועבור מדינת ישראל".
 
צילום: דני כהן, באדיבות ''עמי''
עולים מצרפת באירוע של ''עמי'' והסוכנות היהודית בכותל צילום: דני כהן, באדיבות ''עמי''
צילום: קובי גדעון, לע''מ
רוצים להפוך את גל ההגירה לעלייה. ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא צרפת פרנסואה הולנד צילום: קובי גדעון, לע''מ

יצוין כי מספר העולים מצרפת קפץ מ-1,600 ב-2012 ל-3,000 ב-2013. ואולם, בישראל רוצים הרבה יותר. גורמים המעורבים בהכנת התוכנית הגדירו אותה כ"היסטורית". לדבריהם, זו פעם ראשונה שבה ישראל מנסה באופן ישיר ורחב היקף להעלות קהילה יהודית ממדינה מערבית.

התוכנית זכתה לשם הלא רשמי "צרפת תחילה" והיא נולדה על רקע גל העזיבה ההמוני של יהודי צרפת. במערכת הממשלתית הישראלית אין מספרים מדויקים. ואולם, על פי נתונים שונים, נראה כי מדובר לפחות בעשרות אלפים שעזבו את צרפת בשנים האחרונות לבריטניה, ארה"ב, קנדה ומדינות נוספות.

במקרים רבים מדובר בשכבות המבוססות כלכלית. בחודשים האחרונים התגברה  מגמת העזיבה של היהודים הצרפתים על רקע המצב הכלכלי הקשה שם, העלאות המיסים שפגעו בעיקר בשכבות המבוססות והתגברות האנטישמיות. בתחילת השבוע אף התקיימה בפריז הפגנת ענק, שכמותה לא נראתה באירופה מאז השואה. כ-20 אלף איש צעקו במהלכה "יהודים החוצה".

בגלל הרגישות המדינית, ההחלטה לא מסבירה במפורש את הרקע לתוכנית ומסתפקת באמירות מעורפלות. נאמר בה כי "קהילת יהדות צרפת היא הגדולה ביותר במערב אירופה ובשל מגוון סיבות היא גם כנראה הקהילה הבשלה ביותר לתהליך ההגירה.

אינדיקטורים שונים מצביעים על גורמי דחיפה המביאים להגברת הגירה יהודית מארצות צרפת ובלגיה למדינות אחרות. מסיבות שונות אשר רובן ניתנות לשינוי, ישראל איננה בהכרח היעד המועדף על מהגרים אלו. הפיכת גל הגירה מצרפת ובלגיה לעלייה לישראל, דורשת עשייה מוכוונת וממוקדת של המדינה ומוסדות העם היהודי תוך שיתוף פעולה עם הקהילות המדוברות", לשון ההצעה.

את התוכנית תגיש לממשלה שרת הקליטה סופה לנדבר ושותפים לה שחקנים רבים בממשלה ובעולם היהודי, בכללם משרדי התיירות האוצר והתפוצות, הסוכנות היהודית, ההסתדרות הציונית וגורמים נוספים. התוכנית גם זוכה לברכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

על פי טיוטת ההחלטה שהגיעה למעריב, מטה מנכ"לים מיוחד שיוקם לצורך התוכנית יוביל טיפול רוחב מערכתי בכלל ההיבטים הנוגעים להעלאת היהודים הצרפתים ולקליטתם בארץ.


מושכים את העולים לישראל

על פי המתווה שגובש בחודשים האחרונים בוועדה מיוחדת של גורמי העליה והקליטה, התוכנית תכלול שתי רגליים מרכזיות. האחת: הגדלה משמעותית של נפח הפעילות בצרפת במטרה למשוך את היהודים ארצה. לצורך כך  משרד העלייה והקליטה יעסיק 7 פרוייקטורים נוספים דוברי צרפתית שיפעלו בקהילה; הסוכנות היהודית תוסיף 3 שליחים ו-3 עובדים מקומיים ישראלים למשלחת צרפת ו-12 שליחים צעירים לבתי ספר; ההסתדרות הציונית ומשרד התפוצות ישלחו 20 זוגות שיהיו שליחים להוראת עברית ולפעילות להגברת תודעה ציונית.

על הרגל השניה של התוכנית תהיה ממונה ועדת המנכ"לים. בראש הוועדה יעמוד מנכ"ל משרד הקליטה עודד פורר ותפקידה העיקרי, כפי שמוגדר בטיוטת ההחלטה, הוא שיפור יסודי באופן הקליטה והליווי של העולים לאחר הגעתם ארצה, כדי להבטיח שהם ימצאו תעסוקה, מגורים ותנאים קהילתיים המניחים את דעתם ויימנעו את חזרתם לצרפת לאחר שנה או שנתיים. 

בין היתר הוועדה תטפל בהסרת חסמים שמעיקים כיום על עולים מצרפת. כך למשל, אחת הפעולות המשמעותיות שצפויה הוועדה לאשר היא הקלה ושיפור של מתן רשיונות תעסוקה בישראל למי שרכשו את השכלתם המקצועית בצרפת. מדובר ברופאים, עורכי דין, מטפלים מסוגים שונים ועוד.

כדי לאפשר את השינויים האלה ופעולות נוספות, ועדת המנכ"לים תכונס לפחות פעם בחודש. הממשלה תסמיך אותה ליזום שינויי חקיקה ורגולציה שיקלו על השתלבות העולם בשוק העבודה בארץ. לוועדה תהיה סמכות להשפיע על מסלולי השירות הצבאי של העולים, וזאת כדי להפיג את החששות של רבים מהם מהצפוי בצה"ל. בנוסף, יהיה לה מנדט להסדיר את קבלת הילדים ובני הנוער למוסדות חינוך ההולמים את השאיפות החינוכיות של ההורים, וגם זאת במטרה להקל את עליהם את ההשתלבות בארץ.

היבט נוסף שהמנכ"לים אמורים לעסוק בו הוא "עידוד העתקת עסקים והשקעות הון". המטרה היא למשוך ארצה בעלי עסקים יהודים צרפתים. "המטרה היא שלא רק הם ומשפחותיהם יעלו, אלא גם העסקים שלהם", אומר אחד הגורמים המעורבים בתוכנית.

התוכנית תהיה תלת שנתית והיקפה התקציבי יעמוד על עשרות מיליוני שקלים. היעדים הרשמיים של התוכנית הם הגדלת מספר העולים מצרפת מכ-3,000 נפשות בשנת 2013 ל- 4,000, 5,000, ו-6,000 נפשות לפחות בשנים 2014, 2015, 2016 בהתאמה. כמו כן, גידול במספר פותחי תיק עלייה ל-  9,000, 10,000 ו-11,000 בהתאמה. בפועל, השותפים לתוכנית צופים מספרים גבוהים הרבה יותר.

בשבוע הבא יתקיים בקהילות יריד נודד מטעם הסוכנות היהודית שמטרתו להגביר את המודעות לישראל. השרים יאיר שמיר, עוזי לנדאו וסגן השר דני דנון צפויים להשתתף באירועים. במקביל נערכים עשרות רבנים בעל רקע צרפתי ממגזרים שונים לשלוח קול קורא משותף לקהילות לעלות לארץ. ההנחה של גורמי המקצוע היא שאם תוכנית הפעולה תיושם כלשונה וכרוחה ישראל תחווה בשנים הקרובות עלייה המונית של יהדות צרפת.

בהכנת הידיעה השתתף צביקה קליין 

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...