חדש: "מים אפורים" ישמשו לחקלאות בפנימייה
עלות המתקן 200 אלף שקלים. לאחר שנתיים קיבל כפר הנוער 'עיינות' אישור להשתמש במים לא רק לגינות נוי אלא גם להשקיית מטעי הפרי
עוד בחדשות ב nrg מעריב:
- הרופאים מפגינים: "הדסה סגורה נא לפנות לממשלה"
- בשל תקלה: אלף חולים מחכים לרישיון לקנאביס
"לפני כשנתיים החלטנו לצאת לדרך עם הרעיון להקמת מתקן לימודי לטיהור מים אפורים

"לא רק לגינות נוי אלא גם למטעים". צילום: ראובן קסטרו
במהלך השנתיים האחרונות עברו בכפר הנוער עיינות בדיקות מחמירות של משרד הבריאות עד שניתן להם ההיתר להשתמש במערכת בפועל. בשנים האחרונות מוסדות חינוך רבים הגישו בקשות להיתר מעין זה, אך לא הצליחו לעמוד בדרישות המחמירות של הרגולטור שחושש כי מוסד החינוך לא יתחזק את המערכת כיאות.
מתקן טיהור המים האפורים הוקם בהשקעה של 200 אלף שקלים והוא כולל את טכנולוגיות טיהור המים מהמתקדמות בעולם. המתקן שהוקם מיועד לקלוט 3,000 קוב של מי מקלחות וכיורים בשנה, שישמשו,אחרי תהליך ניקוי וטיהור, להשקיית השטחים החקלאיים של הכפר. למעשה, זהו המקרה הראשון והיחיד בישראל שעמד בבדיקות המחמירות והיתר זה מהווה פריצת דרך בתחום וסלילתה למוסדות חינוך אחרים.
עמוס סרי - לוי, מנכ"ל החברה למים מושבים, מי שהקים את המתקן אמר כי "בכל הארץ יש חמישה מתקנים פעילים למחזור מים אפורים בהיתרים וכעת עיינות הוא אחד מהם. מה שמייחד אותו זה שמדובר במוסד חינוכי. אי אפשר להתעלם מההישג על אף הקושי.
"מדובר במתקן שישתלב בפעילות החינוכית של התלמידים בנושא הקיימות והאקולוגיה.
מסתבר כי מלבד מערכות המים האפורים הפועלות בהיתר, ישנם עוד כמה אלפי ממחזרי מים שעושים זאת בלי היתר. יש כאלה שהתקינו בבתים פרטיים מערכות מים פיראטיות להשבת מים אפורים שמשמשים להשקיית גינות נוי, אבל באין תקן ואישור מהממסד הם למעשה'עברייני מים'.
בימים אלה מגבשים במשרד הבריאות תקן חדש למערכות מים שיסדיר את השימוש ויקבע כללים לשימוש חוזר במים המשומשים. לטענת פרופ' אבנר עדין, נשיא תערוכת קלינט 2014 ויו"ר הוועדה המרכזית למים במשרד התקנים, השימוש במים האפורים יכול לחסוך כ-40% מצריכת המים, להוריד את יוקר המחייה ולבסס פרנסה לאלפי עובדים.
בינתיים בכפר הנוער עיינות ,התלמידים במגמות הלימוד חקלאות וביולוגיה מחכים כבר להפעלת המערכת. מי שלומד במגמת הביולוגיה יפקח על איכות המים, בעוד התלמידים ממגמת החקלאות ידאגו לטפטפות, לצינורות ההשקיה והממטרות. הראייה החינוכית של שפר וצוות המורים גורסת כי כאשר צעיר חווה על עצמו את המאמצים למחזור ושמירה על הטבע הוא יקפיד לשמור בעצמו ויגדל לדור חדש שדואג לסביבה ולא רק לעצמו.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg