כללי אתיקה חדשים יגדירו את יחסי הרופא-מטופל
חלק מהסעיפים החדשים מעבירים את האחריות לחולה עצמו. בין היתר: המטופל יהיה אחראי למלא אחר התכנית הטיפולית של הרופא
חובות המטופל כלפי "עצמו, החברה והרופא", כמצוין בדברי ההסבר למסמך כוללות עשרות סעיפים. כמה מהם מעבירים את האחריות כלפי מצבים שונים ביחסים שבין הרופא למטופל לחולה עצמו – גם כאלה שהיו נחלת הרופא בלבד לפני כן.
דוגמה אחת היא האפשרות שניתנת לרופא שלא לקבל אדם לטיפול או לסיים את הקשר המקצועי עמו בהודעה מראש, אם מתקיים בין השניים "משבר אמון" שמונע את המשך הטיפול. אפשרות אחרת היא שהמטופל לא משתף פעולה עם הרופא.

האחריות עוברת לחולה. מרפאה
צילום: שאטרסטוק
סעיף נוסף במסמך קובע כי המטופל יכיר בקיומן של מגבלות מערכת הבריאות בכל הקשור לבעיות תקציביות ומחסור בכוח אדם, גם במחיר של "תופעות לוואי חריגות". בכל הקשור לקבלת מידע רפואי, מעתה על המטופל יהיה לבקש מהרופא הבהרות על מצבו כשחוק ביטוח בריאות ממלכתי מגדיר כי על הרופא המטפל להעביר את המידע למטופל.
על המטופל תוטל האחריות למלא אחר התכנית הטיפולית שעליה החליט הרופא, כשעליו להכיר גם בסמכות המקצועית ובמיומנות הרפואית שלו ולשתפו במידע שבידיו. הכוונה היא לכך שמטופלים מגיעים לרוב בעידן הגלובלי עם מידע רפואי שאספו באתרים שונים, ואותו מציגים לרופא. סעיף אחר קובע כי המטופל יהיה מודע לסמכותו של הרופא בקבלת אוטונמיה מקצועית, ושהוא לא יוכל לתת טיפול הנוגד את אמונתו האישית.
מנגד, ישנם גם סעיפים רבים העוסקים בדברים שעל הרופא להתחייב כלפי המטופל. אחד מהם קובע כי עליו לפעול "כמיטב
מסמך העקרונות שבנדון הובא בפני ארגוני החולים כדי שיביעו את עמדתם בעניין. אחרי שעברו עליו הם הציגו כמה סעיפים שעליהם עדיין אין הסכמה עם ההסתדרות הרפואית. כמה מנציגי ארגוני החולים אף טענו כי מערכת הבריאות היא אינה "תכנית כבקשתך" ושאי אפשר יהיה לקבל כמה מחובות המטופלים שהועלו על הכתב.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg