אובמה: "הזמן להסכם אוזל. מגיע הרגע שבו צריך לקבל החלטות קשות"

נתניהו ואובמה ייפגשו הערב בבית הלבן. בראיון שהעניק לעיתונאי היהודי ג'פרי גולדברג לפני המשבר באוקראינה, ופרסום אמש, אמר אובמה: "אם לא עכשיו אימתי?" נתניהו: "לטנגו במזרח התיכון זקוקים לפחות לשלושה. שניים כבר ישנם – ישראל וארה"ב"

אריאל כהנא | 3/3/2014 12:48 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ראש הממשלה בנימין נתניהו ייפגש הערב (ב') בבית הלבן עם נשיא ארה"ב, ברק אובמה. הפגישה תיערך בצל המשבר בין וושינגטון למוסקבה על רקע פלישת הרוסים לאוקראינה. מלכתחילה תכנן אובמה לחזור ולהשקיע תשומת לב רבה לתהליך המדיני בין ישראל לפלשתינים שמוביל מזכיר המדינה ג'ון קרי. בראיון שהעניק לעיתונאי היהודי ג'פרי גולדברג לפני המשבר באוקראינה, ואשר מועד פרסומו תוזמן ליממה שלפני הפגישה, אמר אובמה כי "ישראל צריכה לדעת שהזמן להסכם אוזל ואם לא עכשיו אימתי".

עוד בחדשות nrg:
>אובמה מדבר מצוין, אבל יודע לעשות מעט מאוד
>מרקל לאובמה: "פוטין איבד קשר עם המציאות"

אובמה הזהיר כי ללא הסכם ישראל עלולה להיקלע לבעיה דמוגרפית וכתוצאה מכך לסבול מבידוד בזירה הבינלאומית. הוא הוסיף כי ארה"ב תתקשה להגן על ישראל במצב כזה בשל כוחה המוגבל. "אם נראה את המשך הבניה האגרסיבית בהתנחלויות  - ובשנים האחרונות ראינו בניה אגרסיבית הרבה יותר מאשר בעבר – אם הפלשתינים מגיעים למסקנה שלא ניתן עוד להגיע למדינה פלשתינית ריבונית, אזי היכולת שלנו להתמודד עם מפולת בינלאומית, תהיה מוגבלת", אמר אובמה.
 
צילום ארכיון: אי-פי-אי
''צריך שלושה לטנגו''.נתניהו ואובמה צילום ארכיון: אי-פי-אי

לדבריו הנשיא האמריקני "מגיע הרגע שבו לא ניתן עוד להמשיך לנהל את הסכסוך וצריך לקבל החלטות קשות. האם ישראל רוצה להמשיך לנצח את הכיבוש של הגדה המערבית? אם נתניהו אינו רוצה שתי מדינות לשני עמים, הוא צריך לומר מה החלופה שלו".

ראש הממשלה נתניהו היה באמצע הטיסה לארה"ב כאשר פורסמו הדברים. ואולם לאחר שעודכן אמר עם נחיתתו כי "לטנגו במזרח התיכון זקוקים לפחות לשלושה. שניים כבר ישנם – ישראל וארה"ב. עכשיו צריך לראות אם גם הפלסטינים נמצאים. בכל מקרה, כדי שיהיה לנו הסכם, צריך לעמוד על האינטרסים החיוניים שלנו. הוכחתי שאני עושה את זה, מול כל הלחצים, מול כל הטלטלות ואמשיך לעשות את זה גם כאן".

אחדים משרי הממשלה הנמצאים גם הם בוושינגטון הגיבו בשפה חריפה יותר לדברי הנשיא האמריקני. השר נפתלי בנט אמר כי אינו מקבל את הטענה שהזמן אוזל והולך ואמר כי אל לנו להפחיד את עצמנו. "עם מי נחתום עסקה? את מי מייצג אבו-מאזן?", תהה השר בנט. השר יובל שטייניץ, אמר כי " אין שום סיבה ללחוץ על ישראל. אנחנו רוצים לקדם הסדר מדיני אבל בצדק חוששים וחרדים לבטחוננו הלאומי. ישראל דואגת לאינטרסים הלאומיים הכי בסיסיים שלה".
 

כאמור, דברי אובמה נאמרו לפני פרוץ המשבר האוקראיני ותשומת הלב של הממשל נתונה כעת בעיקר למתרחש שם. מזכיר המדינה קרי, שייפגש גם הוא עם נתניהו, הודיע כי ייצא לקייב מיד לאחר נאומו בוועידת איפא"ק.
 
חרף הדברים הקשים של אובמה, כרגע מפנים האמריקנים את עיקר הלחצים שלהם לצד הפלשתיני. בצד האמריקני מאשרים כי הגיעו לרמה טובה מאוד של הבנות עם הצד הישראלי ובתום חודשים ארוכים של שיחות, ברור להם למה ראש הממשלה מוכן ולמה יסרב. כעת, המאמץ האמריקני הוא להביא את הפלשתינים להסכמה על נייר העקרונות להסכם המסגרת.

נושא מרכזי נוסף שיעמוד במוקד פגישתם של אובמה ונתניהו הוא הסוגיה האיראנית. בין ישראל לארה"ב יש חילוקי דעות קשים באשר לתוצאה הרצויה של המשא ומתן בין שש המעצמות לטהרן. אובמה הגדיר את יעד השיחות במניעת יכולת גרעינית מאיראן, בעוד נתניהו דורש גם את פירוק התשתיות הגרעינית של האיראנים. בנוסף, שדולת איפא"ק ממשיכה לקדם בקונגרס האמריקני חוק חדש שיכביד את הסנקציות על איראן, והיא עושה זאת בניגוד לעמדת הממשל הבולם את החוק בכל כוחו.
 
אתמול, התנהל בוועידת איפא"ק ויכוח של ממש בין ראשי השדולה לבין שר האוצר האמריקני ג'ק לוּ. מנכ"ל איפא"ק הווארד קור, שכנע את הפעילים ללחוץ על חברי הקונגרס לתמוך בחוק, כיוון שרק הוא ימנע את המשך ההתקדמות הגרעינית של איראן. כמה שעות לאחר מכן, עלה על הבימה השר לוּ והסביר שהחוק מסכן את המשא ומתן בין המעצמות לאיראן. לוּ גם הביע עמדה הפוכה לזו של נתניהו, כאילו ההסכם הזמני עם איראן פרץ את מחסום הסנקציות. "העיצומים על איראן נשארו בתוקף ואנו רודפים בכל העולם אחרי מי שמנסה להפר אותם. הכלכלה האיראנית לא תתאושש כתוצאה מההקלות המוגבלות שהענקנו להם". הוא הבטיח כי "אם המשא ומתן עם האיראניים ייכשל, אנחנו נהיה הראשונים להחריף את הסנקציות הקיימות על האיראניים".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...