הילד של נאס”א
שיטת טיפול חדשנית שפותחה במעבדות נאס"א מסייעת לילדים עם הפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות, דיכאון ועוד. זה סיפורו של ד' בן 12.5 מתל אביב שחייו ניצלו בזכות הטיפול החללי
ד', שיחגוג בעוד כמה חודשים את בר המצווה שלו, הוא ילד על גבול המחונן, עם יכולות לימודיות גבוהות ביותר. כשהיה בגן, החלו להופיע סימנים קלים להפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות ממנה הוא סובל, אך הוריו לא ייחסו לכך חשיבות.
כאשר החל ללכת לבית הספר, זיהו הוריו שיש לו קושי מסוים. ד' היה שב לביתו ומכריז "היום היה היום הכי גרוע בחיים שלי". הואיל וד' היה ידוע כבעל יכולות דרמטיות גבוהות, לא חשבו הוריו

באספקט החברתי סבל ד' מאוד הואיל והיה נוהג להתפרץ על הילדים בכל פעם ששיחקו, בלי כל סיבה, ואלו היו מתרחקים ממנו והפסיקו לשתפו במשחקיהם. כאשר היה ד' בכיתה ב' החליטו הוריו לקחת אותו לאבחון ב"ניצן", ארגון המתמחה בלקויות למידה, כי לא ידעו בדיוק במה מדובר וממה סובל הילד.
בניצן לא אבחנו אצל ד' הפרעת קשב וריכוז, אך טענו שלילד יש קושי והוא סובל מרגישות יתר והמליצו להוריו על טפול ריגשי. ההורים לקחו את ד' לפסיכולוגית קלינית שמתמחה בילדים, אך למרות שד' אהב ללכת אליה ועשה זאת בשמחה, לא נפתרה הבעיה. לאחר יותר משנה של טיפול פסיכולוגי, שכאמור לא הצליחה לפתור את הבעיה, המליצה הפסיכולוגית לקחת את ד' לאבחון נוסף.
ההורים לקחו את בנם למכון "אפק", שמתמחה באבחונים של הפרעות קשב וריכוז, ושם אכן נקבע שד' סובל מהפרעה זו. הוריו החליטו לקחת אותו לאיבחון מקיף נוסף שהוכיח כי ד' אכן סובל מהפרעת קשב וריכוז עם היפראקטיביות, וכי יש לו לקויות למידה.
הוריו בחרו בטיפול תרופתי ולעבוד במקביל על המיומנויות החברתיות. ד' נשלח לקבוצה טיפולית עם ילדים בני גילו, אך לא אהב ללכת לשם והטיפול הקבוצתי לא סייע בדבר. אביו של ד' הטיל וטו על מתן תרופות כימיות לבנו ולא הסכים לשמוע לעצתו של אף אחד בנושא.
לפני כשנה וחצי קרא האב על טכנולוגיית BrainGames באינטרנט והמשפחה החליטה לנסות את דרך הטיפול המיוחדת. הוריו של ד' מספרים כי בתקופה שלפני הגעתם לקליניקה של BrainGames, חלה הידרדרות במצבי הרוח של ד', שלוו במשפטים קיצוניים ולעיתים אובדניים, בין השאר: "עדיף לי למות מאשר ללכת לבית הספר" ו "אתם יכולים לכבות עליי סיגריה רק אל תשלחו אותי לבית הספר" ועוד.
בקליניקה של ריבי סלע, מי שהביאה את שיטת הטיפול ארצה, נעשתה לו בדיקת QEEG בה נקבע כי מדובר בילד עם פוטנציאל גדול מאוד, אך עם בעיה קשה של היפראקטיביות, ונאמר להם כי לא מדובר במקרה קל וד' יזדקק לפחות ל-50 טיפולים. ההורים החליטו להתחייב לטיפול הממושך, למרות הקשיים בהבאתו לקליניקה בקריית שדה התעופה פעמיים בשבוע וכן בשל עלות הטיפולים, שהייתה גבוהה.
27 טיפולים עברו ולא הורגש כל שוני או שיפור במצבו של ד'. ההורים כמעט אמרו נואש, ואז יום אחד זה קרה. ד' חזר הביתה, לאחר הטיפול ה 27, כילד חדש. "כאילו פתאום נפל לו האסימון", אמרו הוריו.
מאז אותו יום השתפר מצב רוחו פלאים, תפקודו בבית הספר היה מרשים וחברים רבים הקיפו אותו באהבה.
ד' נרגע, לא צרח על אף אחד ולא התפרץ, הצליח בבחינות והיה בטוח ביכולותיו. הוריו של ד' לא ידעו את נפשם מרוב שמחה ואושר. "נולד לנו ילד חדש", אמרו. "אין שום קשר בין הילד שנכנס לטיפול אצל ריבי, לבין הילד שיצא משם".
חברת BrainGames Israel מציעה שיטת טיפול בתחום הנוירופידבק בטכנולוגיה חדשנית שפותחה במעבדות החלל של נאס"א, שמשמשת כיום כטיפול יעיל בהפרעות נוירולוגיות שונות בהן הפרעות קשב וריכוז, דיכאון, חרדות, אפילפסיה ואוטיזם. הביקוש לטיפול לא תרופתי ובעיקר לטכנולוגיה שהביאה ריבי סלע, מזנק משמעותית משנה לשנה (ואף הוכפל בשנה האחרונה), כאשר יותר ויותר הורים זונחים את התרופות הכימיות לטובת טיפול שהצלחתו מוכחת, ואין בצידה תופעות לוואי.
BrainGames היא טכנולוגיה מתקדמת המאפשרת תרגול מתוחכם של המוח באמצעות משחק אינטראקטיבי או צפייה בסרט. הטכנולוגיה מאפשרת למשתמש (מבוגר או ילד) ללמוד בעצמו כיצד להירגע ולהתרכז. היא שולטת במשחק בעזרת גלי המוח ומתערבת במשחק באופן המלמד את המשתמש להשתמש בגלי המוח הנכונים (נוירופידבק). הטכנולוגיה החדשנית מוכיחה כי בעזרת אימון ניתן לשפר את הריכוז ולשמור עליו לאורך זמן, להגביר את מהירות העיבוד של המוח, למתן תגובות, לשפר את יכולת הזיכרון והשליפה ממנו, לשפר את היכולת הקוגניטיבית וכן את יכולות הלימוד.
איך זה עובד?
תרגול ואימון נוירופידבק משתמש במחשב המחובר ל- EEG Electroencephalogram המודד את פעילות גלי המוח באמצעות סנסורים הממוקמים על ראש המשתמש. פעילות גלי המוח מנותרת וניתנת לצפייה ויזואלית על גבי מסך המחשב.
השימוש במערכת כזו מאפשרת למשתמש לאמן את המוח ומובילה למודעות גבוהה יותר ויכולת לזהות מצבים רגשיים ולשלוט בהם. תרגול בעזרת מערכת נוירופידבק מפתח את יכולות המוח להתמקד ולהישאר מרוכז ללא מאמץ, ממש כפי שהשימוש במשקולות מפתח את השרירים או ריצה מפתחת סיבולת לב/ריאה.
דמיינו שאתם מתחרים במשחק מירוץ מכוניות מול מתמודדים נוספים. כאשר הריכוז שלכם עולה, המכונית שלכם מאיצה את מהירותה. כאשר הריכוז שלכם יורד ותשומת ליבכם נודדת, המתחרים האחרים עוקפים אתכם. המוח שלכם הוא המאיץ והשליטה שלכם היא ההגה.
ע"י השימוש בפטנט של נאס"א הצליחה הטכנולוגיה ליצור תוך כדי חוויה של "כיף" ובידור, תרגול נוירופידבק מתוחכם. ככל שרבים התרגולים כך רבה התועלת המופקת מהם. השינוי החיובי והשיפור יוצרים מוטיבציה להמשיך להתאמן ולהעלות את רמת הקושי במשחק . בבסיס שיטת הנוירופידבק עומד הרעיון שאפשר ללמד את המטופל לשלוט בפעילות מוחית שנתפסת בדרך כלל כבלתי רצונית.
המטופל מחובר לאלקטרודות מצד אחד ולמכשיר שמקרין סרט או משחק וידאו מצד שני. בכל פעם שה־EEG מאתר דפוס פעילות מוחית רצוי של אותו אזור במוח שאחראי על בעיית הקשב, מסך הטלוויזיה שעליו מוקרן סרט הווידאו נפתח והמטופל יכול לצפות בו. כשהמוח
ייחודו של טיפול זה ויתרונו העיקרי הוא בכך שבשונה מתרופות שהשפעתן מוגבלת בזמן, טיפול זה מכוון להטמיע את הפעילות המוחית הרצויה לטווח זמן ארוך ולהפחית את התלות באמצעי טיפול חיצוניים. בעזרת הטכנולוגיה, הופך תרגול המוח לחוויה שאינה קשה ואינה משעממת.
סלע היא דוקטורנטית במדעי ההתנהגות שלמדה את הטיפול בנוירופידבק והשתלמה בארה"ב ובאירופה אצל המורים המובילים בתחום וכבר טיפלה בארץ במאות ילדים שמצבם השתפר מאוד.
אל הנושא הגיעה סלע באמצעות בנה שסבל מהפרעות קשב וריכוז. בחיפושים באינטרנט אחר שיטת טיפול שלא גוררות תופעות לוואי, כפי שגוררות התרופות הכימיות, הגיעה סלע לשיטת BrainGames שפותחה בנאס"א לשיפור ריכוז הטייסים.
מאז החל בנה את שגרת האימונים בשיטה זו, הפך לתלמיד מצטיין ומוביל חברתי. הטיפול שלו לקח חצי שנה ברציפות ואז נמצא כי דפוס גלי המוח הלך והשתפר עד שנעלם כליל. סלע, שנשבעה כי אם השיטה תסייע לבנה תדאג להביא את הבשורה לישראל, מקדישה מאז את מרצה וכישוריה לסיוע להורים רבים לילדים בעלי הפרעות שונות, ומשתלמת רבות בתחום.
http://www.braingames-israel.com/Dev2Go.web?id=223720&sPID=94